Velká odpovědnost teď leží na Česku, řekl po slovenských volbách Ján Čarnogurský

Bývalý disident, místopředseda federální vlády a předseda vlády Slovenské republiky Ján Čarnogurský patří mezi kritiky dosavadního směřování své země. Netajil se tím, že je voličem strany SMER Roberta Fica, jež nakonec volby i vyhrála. Zmínil to rovněž v dosud posledním rozhovoru pro iportaL24.cz a stejně mluví i dnes. Jestli však Fico dokáže sestavit vládu, však ani zkušený politik typu Čarnogurského, nedokáže odhadnout. Očekává nyní západní tlak, aby se to šéfovi SMERu nepovedlo…

Nejprve si vás dovolím požádat o zhodnocení výsledků voleb. Očekával jste je?

Boli pravdepodobné pre nechuť slovenskej verejnosti hoci aj nepriamo zúčastniť sa na vojne na Ukrajine a Fico sľuboval ukončiť slovenskú účast jako aj odpor proti genderovskej politike PS Slovensko. Z těchto dôvodov slniečkárske médiá priam šaleli proti SMERu a Ficovi, aby mu ubrali voličov. Maistreamové médiá boli najsilnejším účastníkom volieb. Demokracia na Slovensku už bola. Pre silné ovplyvňovanie voličov médiami proti SMERu sa nedalo predvídať s dostatečnou určitosťou výsledok volieb, nakoniec sa ukázalo, že radoví Slováci sú odolnejší proti majiteľom a usmerňovateľom médií. Tiež sa ukázalo, že väčšie mestá, Bratislava a Košice, viac podľahli médiám, tam PS Slovensko zvíťazilo.

Jak je možné, že byly tak velké rozdíly mezi průzkumy, které začaly favorizovat Progresivní Slovensko, a mezi volební realitou?

Prieskumy neboli prieskumami v pravom slova zmysle, ale zvolenou technikou ovplyvňovania voličov proti SMERu. Majiteľov prieskumných agentúr by si bolo třeba zapamätať.

Co říkáte na oznámení předsedy PS Šimečky, že udělá vše pro to, aby Fico nemohl sestavit vládu?

Michal Šimečka len zopakoval, čo si želali jeho západní páni. Jeho dedo, ktorý prišiel do Bratislavy z Brna a s ktorým sme boli spolu disidenti, sa vedel postaviť na odpor systému (establishmentu).

Jak budou podle vás probíhat povolební vyjednávání? Dá se predikovat, jak dopadnou?

V tejto chvíli skôr nedá. Možno očakávať, že západný tlak, aby Fico nemohol zostaviť vládu, sa obnoví a nevedno, či mu Peter Pellegrini, predseda HLASu, dokáže odolať. Slovenská národná strana (SNS) skôr áno, ale sama by nestačila na vytvorenie vlády. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) je příliš váhavé a do vlády so silným SMERom asi si nebude trúfať, radšej pristúpi na nechutné kompromisy v genderovej politike.

A jak moc velkou mediální hysterii nyní očekáváte (např. šéfredaktorka deníku SME již hned po zveřejnění výsledků přišla s komentářem s názvem: Fico porazil Slovensko. Nás čeká vela práce)?

Odpovedal som v minulej odpovedi. Ak dotknuté strany tlak ustoja a vytvoria vládu zodpovedajúcu vôli voličov vyjadrenej vo volbách, zaslúžia si, spolu s voličmi, jako sa hovorí v Rusku, nizkij poklon. Ak nie, Slovensko bude mať čoskoro opäť mimoriadne volby a tie dopadnú tak, aby vláda zodpovedala vyjadrenej vôli voličov.

Lze podle vás očekávat, že se s příchodem Fica obnoví snahy o vznik silného středoevropského bloku?

Zatiaľ ešte nie silného, zatiaľ to bude len Maďarsko a Slovensko a v niektorých otázkách aj Poľsko. Bude sa čakať na volby v Česku a v Rakúsku.

Na to bych s dovolením navázal – jak budou podle vás vypadat vztahy s Českou republikou? Zvláště po intervencích před volbami ze strany pánů a dam Pavla, Fialy, Černochové, Lipavského a dalších a jejich vyjádřeních o možném narušení těchto vztahů v případě vítězství Fica?

Vzťahy budú pokračovať. Zatiaľ nie veľmi srdečne, ale pánov a dámy, kterých ste spomenuli, dějiny onedlho zmetú.

Tzv. vlastenecká scéna v ČR označila slovenské volby za vzor pro Česko. Očekává více hájení slovenských zájmů navenek. Bude skutečně Česká republika ve své probruselské politice ve střední Evropě osamocena?

Ak sa Ficovi podarí vytvoriť vládu, obhajoba slovenských záujmov skutočne nastane a podľa iného modelu než aký teraz povoľuje Brusel a propagujú mainstreamové médiá. Ak Česko vo volbách bude pokračovať v trende, potom môže skutočne vzniknúť silný stredoeurópsky blok. Vidíte, aká zodpovednosť teraz leží na Česku.

Jak hodnotíte to, že mimo poslanecké lavice zůstala Republika Milana Uhríka, který je znám svými kritickými vystoupeními v EP?

Uhrík prišiel do politiky, aj do EP od Kotlebu a tú pečať nedokázal zo seba zmazať. Dostal nálepku, že je fašista a o inom už nemohla byť reč.

A co speciálně vy říkáte na výsledek Křesťansko-demokratického hnutí? Jak se vlastně křesťanské ideály promítají do práce tohoto subjektu?

Je dobré, že KDH sa vrátilo do parlamentu. Jeho problémom je, že dostatočne zaujímavo a tým hlasno dokáže hovoriť len o křesťanských ideáloch a to už teraz nestačí. Ľudia majú pocit, že v době vojny za našimi hranicami, migračnej krízy, klimatickej krízy hovoriť zaujímavé věci len o křesťanských ideáloch je málo.

Petr Kojzar

FOTO – Facebook

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

  1. Oni to ani ti Slováci nedotáhnou. Pellegrinimu slibi Západ minimálně půl Ameriky, jen aby s Ficem nešel. Každý se dá koupit, otázka je jen zw kolik.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy