Šport a pohyb je liek na mnohé problémy, vraví mentálny kouč

Organizátor podujatia Peter Králik
Organizátor podujatia Peter Králik (Autor: European Team Cup/Šimon Zámečník)
Sportnet|3. okt 2023 o 16:10

European Team Cup vyvrcholil konferenciou Way Ahead.

BRATISLAVA. Vyše 350 športovcov z trinástich krajín sa zúčastnilo na premiérovom ročníku European Team Cupu v Bratislave.

Podujatie hodnotili účastníci na konferencii Way Ahead v bratislavskom hoteli Nivy, ktorou týždeň športu mladých v hlavnom meste Slovenska vyvrcholil. 

„Úroveň organizácie bola skvelá. Bol by som veľmi rád, ak by sme mohli podobné podujatie organizovať aj v budúcnosti. Pokojne aj u nás v Turecku, kde tvoria mladí podstatnú časť populácie,“ vravel Cem Durul, turecký zakladateľ a výkonný riaditeľ organizácie Fair play events.

Z víťazstva v plážovom volejbale sa tešili Slovenky (uprostred).
Z víťazstva v plážovom volejbale sa tešili Slovenky (uprostred). (Autor: European Team Cup/Hrušo)

Liek na mentálne problémy

V panelovej diskusii debatoval o pozitívnom dopade športu na fyzické a psychické zdravie jednotlivca aj skúsený mentálny kouč Michal Kopčan. 

„Psychická a fyzická stránka sú navzájom prepojené. Aj preto vnímame ako mimoriadne dôležité pritiahnuť mladých ľudí k športu.

Nemusia zvládať výkony na vrcholnej športovej úrovni, ale ak zvládnu 2-3 krát do týždňa športovať, odrazí sa to v ich živote naozaj v pozitívnom zmysle.

Žijeme dobu, v ktorej evidujeme veľa mentálnych problémov aj u mladej generácie. A toto je jeden zo spôsobov, ako s tým bojovať,“ tvrdí Kopčan. 

Málo pohybu a športu, veľa mentálnych problémov, stresu a psychických problémov. Aj také sú neduhy súčasnej spoločnosti a uponáhľaného života, akému mnohí z nás musia čeliť.

„Ľudia by mali športovať, aby dokázali prepojiť mentálny a sociálny svet. A aj preto, že amatérsky šport na pravidelnej báze znižuje riziko depresívnych stavov. Je to dokázané aj vedecky. 

Pri športe sa mení biochémia tela. To vylučuje hormóny, ktoré sú prospešné z hľadiska nášho mentálneho zdravia. Rovnako tak nám však dokáže pomôcť aj sociálne prostredia a podpora ostatných.

Ja sám som sa roky pohyboval v amatérskom futbale a viem, že aj spoluhráči vám dokážu byť podporou, ak si práve prechádzate nejakým ťažším životným štádiom,“ vysvetlil. 

Podľa štatistík sa počet psychických porúch takmer zdvojnásobil za posledných desať rokov. „Nie je nutné hneď siahať po pilulkách. Šport je tá zázračná vec, ktorou sa dá náš stav zmeniť. Socializácia má na mentálne zdravie spoločnosti pozitívny dopad. A navyše, šport znižuje aj riziko vyhorenia,“ pokračoval Kopčan. 

Úžasná skúsenosť pre všetkých

Riaditeľka legislatívno-právnej sekcie športu Žanety Surmajovej na prezentovala, ako sa snaží pomáhať v tejto sfére obyvateľom slovenské Ministerstvo vedy, výskumu a športu. 

„Máme finančné nástroje nielen na podporou profesionálneho športu, ale aj športu pre všetkých. Zdravie obyvateľstva je aj v našom verejnom záujme.

Rovnako ako snaha pomáhať športovať mladým. Aj preto organizujeme rôzne súťaže už na školách. Veľmi nás preto teší, že sa aj podujatie ako European Team Cup mohlo konať,“ povedala Surmajová.

Slovenskí futbalisti oslavujú víťazstvo na turnaji.
Slovenskí futbalisti oslavujú víťazstvo na turnaji. (Autor: European Team Cup)

Podujatie na záver zhodnotil jeho organizátor a prezident Slovenského zväzu malého futbalu Peter Králik. 

„Po nešťastnom období pandémie koronavírusu bolo načase naštartovať takýto projekt. Stretli sa tu rôzne kultúry, vytvorili priateľstvá. Celý turnaj sa nám vydaril aj zo športovej stránky,“ povedal Králik.

Sportnet je mediálny partner European Team Cup 2023

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šport a pohyb je liek na mnohé problémy, vraví mentálny kouč