logo

.

Európske dni vtáctva 2023

03.10.2023

Počas uplynulého víkendu sa uskutočnili Európske dni vtáctva. Podujatia EuroBirdwatch23 sa zúčastnilo 34 krajín z Európy a Strednej Ázie.  Po zrealizovaní víkendových pozorovaní sa 28 krajín zapojilo do rýchlej informačnej akcie. Vyhodnotenie prinieslo úžasné čísla. BirdLife partneri zorganizovali viac ako 770 podujatí, ktorých sa zúčastnilo viac ako 15 tisíc  ľudí. Pozorovaných bolo cez 3,5 milióna jedincov migrujúceho vtáctva.  


Európske dni vtáctva majú svoju tradíciu. Tohto roku sa konal už 31. ročník. Cieľom je spájať odborníkov a verejnosť pri pozorovaní vtáčej migrácie, ktorá fascinuje ľudstvo odjakživa. Zároveň je významným prvkom EuroBirdwatch-u aj osveta a vzdelávanie. Vtáky nepoznajú hranice a obzvlášť diaľkové migranty putujú naprieč krajinami a kontinentmi. Preto je pre ich ochranu dôležitá medzinárodná spolupráca.
 
„Slovensko sa zapája do Európskych dní vtáctva od začiatku ich histórie, t.j. od roku 1993. Aj keď nie sme birdwatchingovou veľmocou, akými sú napríklad krajiny na západe Európy, aj my prikladáme k medzinárodnej ochrane vtáctva svoje dielo. SOS/BirdLife Slovensko koordinuje podujatie už niekoľko rokov na celoeurópskej úrovni. Zabezpečujeme koordináciu partnerov, prípravu a vyhodnotenie podujatí.“, informuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko a dodáva: „Európske dni vtáctva sú najväčším dobrovoľníckym podujatím BirdLife Partnerstva v Európe. Takáto široká a plošná akcia s okamžitým vyhodnotením dát nemá obdobu. BirdLife Partnerstvo týmto prezentuje svoju súčinnosť, odhodlanie a efektívnosť v ochrane vtáctva a jeho biotopov.“   
 
Vtáčia migrácia je jeden z najúžasnejších prírodných fenoménov. Vidieť tisícové kŕdle vtákov rôzneho druhu, ako putujú na svojich odvekých vtáčích cestách, je nezabudnuteľný zážitok pre profesionálov aj laikov. Okrem bežných druhov, ktoré sa spájajú do väčších kŕdľov, napríklad škorce obyčajné, rôzne druhy husí, kačíc, bahniakov a spevavcov, boli zaznamenané aj mnohé vzácne druhy. Medzi najpočetnejšie v Európe patrili bernikla bielolíca (pozorovaných viac ako 560 000 jedincov), holub hrivnák (viac ako 310 000 jedincov) a škorec obyčajný (viac ako 266 000 jedincov). K najúspešnejším krajinám v počte podujatí patrili Maďarsko, Holandsko a Belgicko. Najviac účastníkov bolo v Grécku, Maďarsku a Švédsku. Najviac jedincov vtáctva bolo zaznamenaných vo Fínsku, Švédsku a Holandsku.
 
„Na Slovensku sme zrealizovali 8 podujatí, na ktoré sme pozvali verejnosť. Pozorovanie jesennej vtáčej migrácie sa uskutočnilo na Senianskych rybníkoch, Žitavskom luhu, Trnavských rybníkoch, v Cíferi, na VN Bešeňová, VN Čerenec, VN Ronava, VN Krpeľany. 138 účastníkov pozorovalo vyše 10 tisíc jedincov vtáctva. Najpočetnejšie boli škorec obyčajný, lyska čierna a kačica divá. Účastníkov potešili aj viaceré vzácne druhy ako napríklad sokol sťahovavý, haja červená, migrujúce bahniaky a kačice. “ hovorí Zuzana Lackovičová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.  

 

Doplňujúce informácie:
Podrobné výsledky z medzinárodného vyhodnotenia nájdete na tomto mieste:
 
http://www.eurobirdwatch.eu/stranka/170-Detailed-results-from-EuroBirdwatch-2023.html
 
https://www.facebook.com/EuroBirdwatch/



Kontakt:

Zuzana Lackovičová, SOS/BirdLife Slovensko, spravy@vtaky.sk, 0904899741


Autor: SOS/BirdLife SK


Zoznam tlačových správ

Nahor