Záhady sveta: 20 najväčších záhad, ktoré dodnes nie sú vysvetlené
15 min. čítania
29.9.2023 16:00
15 min. čítania

Záhady sveta: 20 najväčších záhad, ktoré dodnes nie sú vysvetlené

Uložiť článok
Prečo v Bermudskom trojuholníku miznú lietadlá a lode, čo sa stalo s Madeleine McCann a prečo bol postavený Stonehenge? Pre niektoré záhady dodnes neexistuje vysvetlenie a jasná odpoveď.

Tie najväčšie záhady histórie aj súčasnosti dodnes zostávajú nevysvetlené. Aj napriek dostupným technikám, nástrojom a odborníkom nie je možné nájsť ľudí, ktorí zmizli, zistiť, ako a prečo boli postavené archeologické náleziská a vysvetliť, prečo stroskotali lode a havarovali lietadlá.

Nevyriešené mysteriózne záhady a miesta opradené legendami sú živnou pôdou prekonšpiračné teórie. Dokonca ani mnohé možné vysvetlenia, ktoré ponúkajú odborníci, ľudí nezastavia v šírení teórií týkajúcich sa mimozemského života či vládneho sprisahania. Ktoré sú tie najznámejšie záhady sveta, ktoré dodnes neboli vysvetlené?

17fotiek v galérii Zmiznutia v Bermudskom trojuholníku patria k najväčším záhadám sveta Zdroj: iStockphoto

Top 20 najväčších nevyriešených záhad na svete aj na Slovensku

1. Area 51

17fotiek v galérii Area 51 sa nachádza v odľahlej oblasti nevadskej púšte. Na foto oblasť Rachel pri Area 51 Zdroj: iStockphoto

Area 51 alebo Oblasť 51 je vojenská základňa v nevadskej púšti v USA, kam verejnosť nemá prístup. Aktivita v Area 51 zostáva pre bežných ľudí záhadou, a preto sa spája s rôznymi dohadmi a konšpiračnými teóriami.

Oblasť pri jazere Groom Lake sa kedysi využívala na ťažbu striebra a olova. Po začatí vojny sa v odľahlej oblasti začali vykonávať jadrové a zbrojné testy, a počas studenej vojny zas testovanie prototypov prieskumných lietadiel. CIA a leteckí konštruktéri tam vyvinuli špionážne lietadlo Lockheed U-2. V 80. rokoch 20. storočia Robert Lazar, ktorý tvrdil, že v oblasti pracoval, vyhlásil, že Area 51 sa využíva na skúmanie vesmírnych lodí. Počas nasledujúcich rokov sa zvýšil počet hlásení o neidentifikovateľných lietajúcich objektoch v oblasti.

Americká vláda potvrdila existenciu Area 51 v roku 2013. V oblasti stále prebieha výskum a aktivita, no verejnosti v súčasnosti nie sú známe detaily.

2. Bermudský trojuholník

17fotiek v galérii Bermudský trojuholník sa rozkladá medzi Bermudami, Portorikom a Miami na Floride Zdroj: iStockphoto

Zmiznutia stoviek pasažierov a členov posádok, opustené vraky lodí a zdanlivo nevysvetliteľné záhady spojené so stratenými lietadlami. Bermudský trojuholník v Atlantickom oceáne si mnohí spájajú so záhadnými a nevysvetlenými zmiznutiami. Jedným z nich je zmiznutie 14 členov posádky Letu 19, ktorí sa stratili 5. 12. 1945, keď prišli o kontakt s námornou leteckou stanicou Fort Lauderdale. Bol za nimi poslaný hydroplán s 13 členmi posádky, no tí sa stratili tiež. Pátracia skupina a vyšetrovacia námorná komisia po neúspešnom pátraní stratu pripísali neznámym príčinám, a tak sa začali rôzne špekulácie spojené s Bermudským trojuholníkom.

Podobné prípady sa stali niekoľkokrát – loď USS Cyclops sa stratila v roku 1918 po tom, ako posádka vyslala správu hlásiacu, že všetko bolo v poriadku, obchodná loď Carroll A. Deering sa v roku 1921 našla stroskotaná a úplne opustená, dopravné lietadlo Star Tiger sa v roku 1948 blížilo k Bermudám, keď sa zrazu stratilo a odvtedy o ňom už nikto nepočul. Takýchto prípadov je niekoľko a hoci záhady nie sú vysvetlené, existuje niekoľko dôvodov, ktoré by zmiznutia mohli objasniť. Ak neberieme do úvahy konšpiračné teórie hovoriace o mimozemšťanoch a víroch vťahujúcich lietadlá a lode do inej dimenzie, existujú realistickejšie vysvetlenia. Patria medzi ne nepriaznivé a často nepredvídateľné počasie, vplyv Golfského prúdu, ktorý môže spôsobiť rýchle a prudké zmeny počasia, oceánska flatulencia, narušenie magnetických tokov Zeme, kvôli ktorým môže kompas zamieňať magnetický sever a skutočný sever, plytké vodné plochy v okolí Karibských ostrovov a ľudská chyba.

3. Bioluminiscencia

17fotiek v galérii Bioluminescencia na pláži v Jervis Bay (Austrália) Zdroj: iStockphoto

Bioluminiscencia je svetlo produkované organizmami pomocou chemickej reakcie. V oceánoch je až 80 % živočíchov žijúcich v hĺbke od 200 do 1 000 metrov bioluminiscenčných. Schopnosť planktónu, rýb a iných organizmov vytvárať modré, fialové alebo aj zelenožlté svetlo im môže pomáhať nájsť potravu v tme alebo aj pri rôznych reprodukčných či obranných procesoch. Hlavný účel bioluminiscencie však zostáva záhadou, rovnako ako aj dôvod, prečo tento jav nie je bežný na súši alebo v sladkých vodách. Vedci tiež dodnes nevedia, ako sa bioluminiscencia v organizmoch vyvinula.

4. Dátum narodenia Ježiša Krista

17fotiek v galérii Narodenie Ježiša Krista (ilustračná foto) Zdroj: iStockphoto

Hoci mnohí kresťania oslavujú Vianoce a Ježišovo narodenie 25. 12. a pravoslávni veriaci zas 7. 1., v tieto dni sa pravdepodobne nenarodil. Dátum Ježišovho narodenia nie je uvedený v evanjeliách ani historických prameňoch, a tak zostáva záhadou. Na základe analýz odkazov na historické udalosti v evanjeliách (napr. vraždenie chlapcov do 2 rokov kráľom Herodesom), astrologických a astronomických ukazovateľov (napr. betlehemská hviezda) a odhadov začiatku Ježišovho pôsobenia, sa mnohí odborníci a biblisti zhodujú, že sa pravdepodobne narodil niekedy medzi rokmi 6 až 4 p n. l. Zdá sa, že Vianoce majú korene v pohanských slávnostiach spojených so zimným slnovratom a Saturnáliami, čo boli sviatky v starovekom Ríme na počesť boha Saturna. Rímskokatolícka cirkev začala Vianoce oslavovať v 4. storočí pravdepodobne s cieľom oslabiť pohanské tradície.

25. december ako dátum Ježiša Krista vyhlásil až pápež Július I. v roku 350, no tvrdenie nebolo nijak podložené. Objavili sa aj špekulácie, že Ježiš sa narodil na jar alebo v lete, pretože podľa niektorých veršov v evanjeliu podľa Lukáša pastieri vonku strážili svoje stádo, čo by pravdepodobne nebolo možné v chladnej zime. To sú však len odhady, a preto presný dátum narodenia Krista zostáva záhadou.

5. Ďatlovova výprava

Dodnes neobjasnené úmrtie deviatich členov turistickej výpravy patrí k najväčším záhadám, ktoré si ľudia nevedia vysvetliť. Študenti Uralského polytechnického inštitútu sa pod vedením Igora Ďatlova v roku 1959 vybrali na výpravu do ruského pohoria Ural. Všetci členovia výpravy zahynuli na hore Cholat Sjachyl (v jazyku kmeňa Mansijov „Mŕtva hora“), konkrétne v priesmyku, ktorý sa dnes nazýva Ďatlovov priesmyk.

Po výprave sa našiel stan, ktorý bol zvnútra rozrezaný nožom. Na mieste sa našli aj veci obetí. Telá obetí boli neďaleko, pričom to vyzeralo, akoby sa väčšina z nich snažila utiecť zo stanu. Šesť členov výpravy zomrelo na podchladenie, ďalší členovia zomreli na následky rôznych zranení, vrátane polámaných rebier a vnútorných zranení. Jednej zo študentiek v ústach chýbal jazyk. Zvláštne tiež bolo, že aj napriek treskúcej zime boli telá nájdené nahé alebo v mali na sebe iba minimálne oblečenie. Pôvodne bolo vyšetrovanie ukončené so záverom, že obete zomreli silou, ktorú človek nedokáže vyvinúť. Neskôr sa vyšetrovanie znova otvorilo. Hoci savyšetrovatelia domnievali, že obete mohla zasiahnuť lavína a zlé počasie,skutočný dôvod úmrtia zostáva nejasný. A práve kvôli tomu sa objavili aj rôzne teórie spojené s paranormálnymi javmi, útokom zvieraťa či ľudí, pôsobenie tajných služieb a ďalšie teórie.

6. Jack Rozparovač

17fotiek v galérii Identita Jacka Rozparovača sa nikdy nepotvrdila (ilustračná foto) Zdroj: iStockphoto

Jack Rozparovač je snáď najznámejším sériovým vrahom v histórii. Nikdy sa ho nepodarilo dolapiť, nikto nevie, kto to presne bol a niektorí dokonca špekulujú, či vôbec existoval. Vrah v roku 1888 zavraždil 5 žien – prostitútok v londýnskej štvrti Whitechapel, kvôli čomu sa mu hovorilo aj Whitechapelský vrah. Obetí však mohlo byť oveľa viac.

Charakter vrážd vyšetrovateľov viedol k domnienke, že Jack Rozparovač bol pravdepodobne lekár. Po tom, ako svoje obete podrezal, rozpáral ich a s veľkou presnosťou ich vypitval. V dobe vrážd boli Scotland Yardu poslané stovky listov od ľudí, ktorí tvrdili, že práve oni sú Jack Rozparovač. Hoci existovalo niekoľko podozrivých, identita krvilačného sériového vraha sa nikdy nepotvrdila.

7. Kamene v Carnacu

17fotiek v galérii Kamene v Carnacu Zdroj: iStockphoto

Kamene, ktoré sa vyskytujú vo viacerých lokalitách v okolí francúzskej dediny Carnac, sú bretónskou aj svetovou záhadou. Hovorí sa im aj francúzsky Stonehenge – kamene v Carnacu mätú historikov podobne, ako tie v Anglicku. Záhadné kamene pochádzajú z rokov 4 500 – 3 300 p n. l. a pozostávajú z jednotlivo stojacich kameňov aj zo zoskupení skál v radoch a rôznych vzoroch.

Legenda hovorí, že kamene sú vlastne rímska légia, ktorú na skaly premenil čarodejník Merlin. Odborníci sa však domnievajú, že sa mohlo jednať o stavbu s náboženským alebo rituálnym účelom. Mohli byť pohrebiskom, miestom na uctievanie predkov, značkami na vymedzenie pozemkov, astronomickým observatóriom, či symbolom moci tých, ktorí ich postavili.

8. Kleopatrina hrobka

17fotiek v galérii Alexandria – mesto, kde bola pravdepodobne pochovaná Kleopatra Zdroj: iStockphoto

Kleopatra bola poslednou vládkyňou ptolemaiovského Egypta. Narodila sa v roku 69 p n. l. v Alexandrii a zomrela v roku 30 p n. l. Milostný vzťah a boj o moc s Júliom Cézarom, ako aj príbeh lásky Kleopatry a Marca Antonia boli inšpiráciou mnohých filmov a divadelných hier. Hoci sa o nej vie pomerne veľa, miesto jej večného odpočinku zostáva záhadou.

Historické pramene hovoria, že Kleopatra a Marcus Antonius sú pochovaní spolu. Archeológovia a historici sa domnievajú, že ich hrob by sa mohol nachádzať v starovekej Alexandrii. Časti tohto starého mesta však už stáročia ležia pod vodou. Po hrobe pátrali aj podvodní archeológovia, no dodnes sa nevie, kde Kleopatra navždy odpočíva.

9. Kolónia Roanoke

Kolónia Roanoke bola prvým pokusom Angličanov založiť stálu anglickú osadu v Severnej Amerike. Angličan Ralph Lane kolóniu založil v roku 1585 v dnešnom okrese Dare v štáte Severná Karolína. Kolóniu však trápili dva veľké problémy – nedostatok zásob a zlé vzťahy s domorodými obyvateľmi. Angličania nakoniec územie opustili o rok neskôr.

V roku 1587 sa však pokus o založenie anglickej osady opakoval. John White založil osadu v americkej Chesapeakskej zátoke. White sa v roku 1588 vrátil do Anglicka s úmyslom vziať ďalšie zásoby pre svoju kolóniu Roanoke. Keď sa v roku 1590 vrátil, osadu našiel prázdnu a na palisáde našiel vyryté záhadné slovo CROATOAN. To mohlo znamenať názov indiánskeho kmeňa alebo aj ostrova, ktorý sa dnes nazýva Hatteras. White sa musel vrátiť naspäť do Anglicka, a tak osud zhruba 112 až 121 kolonistov nemohol vyšetrovať. Domnieval sa však, že sa len presunuli inde. Hoci sa objavili tvrdenia a príbehy o ľuďoch s európskymi črtami v indiánskych dedinách, žiadne dôkazy, ktoré by vysvetľovali zmiznutie kolonistov sa nikdy nenašli.

10. Let Malaysia Airlines 370

17fotiek v galérii Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines (2007) Zdroj: iStockphoto

Zmiznutie Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines patrí k najväčším nevyriešeným záhadám moderného sveta. Lietadlo vzlietlo z medzinárodného letiska v Kuala Lumpur 8. 3. 2014 o 00:41 miestneho času a letelo do Pekingu. Naposledy naviazalo hlasový kontakt s letovou kontrolou o 01:19. Z obrazoviek radarov riadenia leteckej prevádzky zmizlo o 01:22, no stále ho sledovali vojenské radary. Lietadlo sa odklonilo od svojho severovýchodného kurzu, zamierilo na západ a o 02:22 sa nad Andamanským morom stratilo z dosahu vojenských radarov. Lietadlo nevyslalo žiadny núdzový signál, všetko vyzeralo byť v poriadku, a to aj vrátane počasia v oblasti.

Počas letu 370 prišlo o život všetkých 239 ľudí na palube. Počas nasledujúcich rokov bolo vykonané rozsiahle pátranie. V roku 2015 sa našli kusy lietadla pri ostrove Réunion, pri pobreží Tanzánie, Mozambiku a pri ďalších krajinách v tejto oblasti. Ukázalo sa, že niektoré z úlomkov patria Boeingu 777 z letu 370. Objavili sa rôzne teórie, ktoré by vysvetľovali zmiznutie lietadla, od mechanickej poruchy, cez samovraždu pilota až po únos. Dodnes však táto záhada nebola vysvetlená.

11. Lochnesská príšera

17fotiek v galérii Lochnesská príšera (ilustračná foto) Zdroj: iStockphoto

Legenda o príšere, ktorá žije v škótskom jazere Loch Ness, sa šíri už od 7. storočia. Prvá písomná zbierka o Lochnesskej príšere – familiárne prezývanej aj Nessie – sa objavila v životopise svätého Kolumbu, ktorý žil v 6. storočí. V 30. rokoch 20. storočia istý pár informoval miestne noviny o zahliadnutí príšery pripomínajúcej draka, lovec zvierat nahlásil, že na brehu jazera videl stopy veľkého tvora a objavili sa aj fotografie údajnej príšery.

Hoci väčšina odborníkov verí, že existencia Lochnesskej príšery je iba mýtom, dodnes prebiehajú rôzne výskumy, ktoré sa jej existenciu pokúšajú preukázať. Nevysvetlená záhada zvláštneho tvora údajne žijúceho v jazere Loch Ness tiež láka turistov z celého sveta, a výrazne tak prispieva škótskej ekonomike.

12. Mohendžodaro

17fotiek v galérii Mohendžodaro Zdroj: iStockphoto

Archeologická lokalita Mohendžodaro (Hora mŕtvych mužov) sa nachádza v pakistanskej provincii Sindh. Toto sídlisko harappskej kultúry (civilizácie údolia Indus) bolo postavené okolo roku 2 500 p n. l. Bolo opustené v 19. storočí p n. l. a znovu objavené až v roku 1922. Mohendžodaro bolo s prepracovaným odvodňovacím systémom, uličnou sieťou, vodotesným bazénom či systémom kanalizácie a toaliet najvyspelejším mestom svojej doby.

Čo však ukončilo civilizáciu údolia Indus, a teda aj Mohendžodaro, zostáva záhadou. Jedným z dôvodov môže byť zmena toku rieky Indus, ale to by nevysvetľovalo zánik celej civilizácie a neexistujú ani dôkazy o zaplavení Mohendžodara, ktoré by viedlo k úplnému opusteniu mesta. Nikto presne nevie, prečo zrazu mesto zaniklo. Hoci sa nevie, ako sa mesto pôvodne volalo, kvôli mnohým kostrám nájdeným na mieste sa mu začalo hovoriť Hora mŕtvych mužov, teda v sindhčine Mohendžodaro. Niektoré kostry sa našli zvláštne pokrútené a v zoskupeniach, čo si odborníci tiež dodnes nevedia vysvetliť.

13. Nápis v Shugborough

Anglické panstvo Shugborough je známe najmä záhadným nápisom na takzvanom Pastierskom pomníku v areáli sídla Shugborough Hall. Tento nápis tam bol vyrytý v 18. storočí, no dodnes nie je jasné, kto ho vyryl a čo znamená. Jedná za o písmená O U O S V A V V, pričom zľava ich ohraničuje písmeno D a sprava písmeno M. Záhadný nápis sa pokúsili rozlúštiť aj Charles Darwin či Charles Dickins, no nikomu sa to na sto percent nikdy nepodarilo.

Existuje však niekoľko teórií, ktoré by mohli nápis vysvetľovať. Objavili sa dohady, že by mohlo existovať spojenie medzi nápisom na pomníku a Svätým grálom alebo že niekdajší dôstojník anglického kráľovského námorníctva George Anson zašifroval odkaz svojej zosnulej manželke. Okrem domnienky, že by sa mohlo jednať o vtip s cieľom zmiasť všetkých tých, ktorí sa nápis pokúsia rozlúštiť, sa objavila ešte jedna teória. Američan Keith Massey – odborník na lingvistiku a učiteľ latinčiny a arabčiny – sa domnieva, že nápis by mohol znamenať Oro Ut Omnes Sequantur Viam Ad Veram Vitam, teda „Modlím sa, aby všetci nasledovali cestu k pravému životu“. To je odkaz na biblický verš z evanjelia podľa Jána 14:6: Ježiš mu odpovedal: „Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.

14. Obrazce na planine Nazca

17fotiek v galérii Obrazce na planine Nazca v Peru Zdroj: iStockphoto

Geoglyfy – vzorce na zemi – v púšti v južnom Peru vznikli medzi rokmi 500 p n. l. a 500 n. l., no boli objavené až v 16. storočí. Americký profesor Paul Kosok sa považuje za prvého človeka, ktorý obrazce podrobne preskúmal v rokoch 1940 a 1941. Stovky línií a obrazcov je vidno z lietadla, balónu, helikoptéry či cez dron. Zatiaľ bolo objavených zhruba 800 priamok, 300 geometrických útvarov a 70 vzorov pripomínajúcich zvieratá a rastliny. Predpokladá sa však, že sa ich nájde ešte oveľa viac.

Je záhadou, ako boli také precízne línie a obrazce vytvorené, keďže vzhľadom na ich veľkosť – niektoré priame línie dosahujú až 50 km a obrazce dosahujú veľkosť niekoľkých stoviek metrov – by bol potrebný nejaký letecký stroj. Podobne zostáva nevysvetlenou záhadou, prečo boli obrazce a priamky vytvorené. Rôzne vzory sa našli aj na iných peruánskych náleziskách, preto sa výskumníci domnievajú, že sa mohlo jednať o rituálnu praktiku a komunikáciu s bohmi. Objavujú sa aj teórie spojené s mimozemšťanmi, ako aj s astronomickým kalendárom, no význam obrazcov v Peru zatiaľ nebol potvrdený.

15. Pamätník Jonaguni

17fotiek v galérii Potápači preskúmavajúci pamätník Jonaguni Zdroj: reuters

Pri pobreží japonského ostrova Jonaguni sa nachádza skalný útvar, ktorého pôvod si ľudia dodnes nevedia vysvetliť. Pamätník Jonaguni v roku 1987 náhodne objavil miestny potápač. Mohutný 50 metrov dlhý a 20 metrov široký útvar pripomínajúci pyramídy alebo schody objavil 25 metrov pod hladinou mora. Je možné, že útvar, ktorému sa hovorí aj japonská Atlantída, sa formoval v dôsledku tektonických pohybov a oceánskych prúdov. Iní si však myslia, že môže byť pozostatkom starovekej civilizácie. Pôvod pamätníka Jonaguni zostáva nevysvetlený.

16. Slovenský Bermudský trojuholník

Vedeli ste, že aj u nás máme miesto, ktorému sa hovorí slovenský Bermudský trojuholník alebo štvoruholník? Lesy pohoria Tribeč rozkladajúce sa medzi Nitrou, Zlatými Moravcami a Partizánskym sú miestom, kde ľudia údajne miznú bez stopy. Inokedy sa zas vyskytli prípady, kedy sa našli telá ľudí usmrtených za nevysvetliteľných okolností. Najpravdepodobnejším vysvetlením sú kremencové skalky, šachty, prepadliská, jaskyne, bane a dutiny, ktoré je v tme a v zime ťažko vidieť a vyhnúť sa im.

17. Slovenský Stonehenge

Aj na Slovensku máme megalitickú stavbu opradenú povesťami, ktorá pre historikov a archeológov zostáva záhadou. Kamenná stavba v Holíči je o dosť menšia než anglický Stonehenge – pozostáva z 20 kameňov a verí sa, že slúžila ako kultová stavba, no nie je to isté. Slovenský Stonehenge bol objavený v roku 1988.

18. Stonehenge

17fotiek v galérii Stonehenge Zdroj: Pixabay

Stonehenge je jednou z najznámejších pamiatok Anglicka a Veľkej Británie. Kruhová stavba z obrovských kameňov, ktorá je o niečo staršia ako egyptské pyramídy, ľudí fascinuje už 5 000 rokov. Stavba pozostávala zo zhruba 100 kameňov (dnes je ich okolo 80) a predpokladá sa, že na presun každého kameňa bolo potrebných asi 20 ľudí. Obrovské niekoľkotonové kamene však nebolo ľahké presunúť a vztýčiť. Niektoré kamene boli prepravené dokonca až z náleziska vo Walese, ktoré je od dnešného svetoznámeho miesta vzdialené viac ako 250 km. Najpravdepodobnejšie je, že stavitelia na presun použili plte, drevené sane a niektorí sa domnievajú, že im v preprave pomohli ľadovcové kryhy. Vztýčenie ťažkých kameňov pravdepodobne prebiehalo za pomoci drevených stĺpov a silných lán, ktoré skaly vytiahli do vzpriamenej polohy, zatiaľ čo ich spodná časť zostala v jame vyhĺbenej pre tento účel.

Nikto však dodnes presne nevie, na čo stavba slúžila. Niektorí sa domnievajú, že Stonehenge slúžil ako miesto konania náboženských rituálov či keltský chrám. Je možné, že bol akýmsi observatóriom alebo slnečnými hodinami napovedajúcimi čas a slnovrat. Jedným z najpravdepodobnejších dôvodov, prečo bol Stonehenge postavený, je však jeho účel ako pohrebisko. Pod touto kamennou stavbou sa totiž našli spopolnené kosti a detské aj dospelé pozostatky.

19. Zmiznutie Amelie Earhart

17fotiek v galérii Amelia Earhart Zdroj: reuters

Americká pilotka Amelia Earhart sa v roku 1928 stala prvou ženou, ktorá preletela Atlantik. Síce bola pasažierkou, no zapísala sa tak do svetových dejín. Spolu s pilotom a mechanikom letela z kanadského Trepassey do Burry Portu vo Walese. Amelia si však dlhú cestu chcela vyskúšať aj sama, a tak v roku 1932 sama preletela Atlantik z Harbour Grace v Kanade do Culmore v Severnom Írsku. Počas nasledujúcich rokov podnikla ešte niekoľko významných letov, až kým sa nakoniec nerozhodla, že sa pokúsi byť prvou osobou, ktorá by obletela Zem okolo rovníka.

Spolu so svojou posádkou lietadla 17. 3. 1937 vzlietla z Oaklandu v Kalifornii a cez Tichý oceán letela až na Havaj. Ďalej mala skupina letieť do Austrálie, potom cez indický subkontinent do Afriky, odtiaľ na Floridu a nakoniec naspäť do Kalifornie. Na Havaji však malo lietadlo problémy a bolo prevezené späť do Kalifornie na opravu. Pôvodný plán sa zmenil a Earhart 29. 6. 1937 pristála na Novej Guiney. Odtiaľ letci vyrazili 2. 7. 1937 smerom na ostrov Howland v Tichom oceáne. Posádke dochádzalo palivo a mali problém s komunikáciou. Posledná rádiová správa zaznela o 8:43, na čo sa spustila pátracia akcia, no lietadlo ani posádka sa nikdy nenašli. Je možné, že lietadlu došlo palivo, a tak posádka havarovala a zahynula v mori. Mohli však pristáť aj na neobývanom ostrove, kde nakoniec zahynuli. Amelia Earhart bola vyhlásená za mŕtvu 5. 1. 1939.

20. Zmiznutie Madeleine McCann

17fotiek v galérii Madeleine McCann Zdroj: reuters

Angličanka Madeleine Beth McCann mala 3 roky, keď ju a jej súrodencov zobrali rodičia na dovolenku do Portugalska. V roku 2007 sa McCannovci vybrali do dovolenkového apartmánu v Praia da Luz spolu s rodinnými priateľmi a ich deťmi. 3. 5. 2007 sarodičia vybrali na večeru, zatiaľ čo deti zostali spať v apartmáne. Rodičia deti pravidelne kontrolovali, no okolo 22:00 si mama Madeleine všimla, že dievčatko sa v apartmáne nenachádza.

Začalo sa pátranie, počas ktorého boli v rôznych obdobiach podozriví rodičia Madeleine, neznámy muž odnášajúci neidentifikované dieťa smerom k pláži v noci, kedy Madeleine zmizla, a aj nemecký pedofil Christian B. Ten žil v oblasti, kde sa McCannovci v roku 2007 vybrali na dovolenku a zvykol sa vlámať do hotelových izieb a dovolenkových apartmánov. Rodičia sa obrátili na média, aby im pomohli vzbudiť medzinárodnú pozornosť, no osud Madeleine dodnes zostáva záhadou.

Záhady a príbehy zmiznutí často naháňajú zimomriavky. Stavby spred tisícok rokov, o ktorých toho dodnes veľa nevieme, sú zas obľúbeným miestom cestovateľov. Je len otázkou času, kedy sa niektoré najväčšie záhady sveta rozlúštia. Iné však zostanú asi navždy nevysvetlené.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.