Polojasno
22°
Bratislava
Prokurátor podal obžalobu na bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka
Zdielať na

Prokurátor podal obžalobu na bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka

BRATISLAVA / Mal na starosti protikorupčný úrad za Ficovej vlády, potom dočasne riadil políciu, keď boli pri moci Igor Matovič a Eduard Heger. Teraz Peter Kovařík čelí obžalobe zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Týka sa to prípadu pred viac ako dvoma rokmi a je jednou zo skladačiek takzvanej vojny policajtov.

Peter Kovařík šéfoval polícii rok. Odstúpil po tom, čo ho obvinili, že zmaril akciu inšpekčného tímu Oblúk. Vyšetrovanie teraz skončilo obžalobou a to pár dní pred voľbami. Ako prvé o tom informovali Aktuality.sk"Prokurátor podal obžalobu pre zneužitie právomocí verejného činiteľa a marenia spravodlivosti," informoval hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Patrik Hujsa.

Prípad siaha do leta 2021. Vojna v bezpečnostných zložkách naberá na obrátkach. Proti sebe stoja policajti z NAKA a tí z policajnej inšepkcie. Tím Oblúk sa v Bratislave snaží zadržať kajúcnikov, ktorí podľa tvrdení SIS manipulujú výpovede. Peter Kovařík z dovolenky telefonicky akciu preruší. Aj dnes tvrdí, že to bolo správne. "Ja som vôbec neprerušil zásah tímu Oblúk. Ja som len nedovolil zneužívať zásahová jednotku, a to len na hodinu 15 minút. Výsledok je ten, že ma to zomlelo a bol záujem dať ma dole," uviedol Peter Kovařík, bývalý prezident PZ SR.

Peter Kovařík vníma svoje stíhanie ako účelové. Hovorí, že prokuratúra odignorovala štyri desiatky dôkazov, ktoré im navrhol. Rozhodovať však o tom bude Mestský súd Bratislava 1 a ten môže obžalobu aj zamietnuť. "Nebol vypočutý Mikulec, svedkovia Petrov, Zeman, Domotor, voči ktorým zásah smeroval, ani pán Čurilla, ani osoby, ktorým som mal pomôcť," uviedol Kovařík.

Krajská prokuratúra v Bratislave reagovala, že nikdy nekomentuje spôsob a formu obhajoby obvinených. Vtedajší minister vnútra Roman Mikulec za Kovaříkom stojí. "Pán Kovařík neurobil nič iné, len zamedzil nezákonnosti. Nasadenie zásahovej jednotky bolo podpísané človekom, ktorý nemal oprávnenie, bolo to nasadené nezákonne," uviedol Mikulec.

"Potvrdzuje sa, že polícia bola zneužívaná na aktivity, ktoré neboli legálne," povedal Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD. "Pán Kovařík nekandiduje, čiže ja v tom nevidím politický kontext. Potvrdilo sa to, čo hovorila správa SIS, že sa výpovede manipulovali. Ja do toho nebudem vstupovať," uviedol Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. "Treba dôverovať nášmu systému právneho štátu a počkať si na ďalšie kroky," zdôraznil Michal Šimečka, predseda strany Progresívne Slovensko. "Ja som rád, že sa prípad viac-menej hýbe. Zostáva mi veriť, že to dostane sudca, ktorý nebol nikdy zapojený do káuz, ktoré nadväzujú na moju kauzu," uzavrel Kovařík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy