Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Outfit dňa / 14. september 2023

V šatníku: Kristína Jančar

Sledujete ich tipy v magazíne, ale viete, čo nosia v reálnom živote? Top Fashion prináša pohľad do osobného štýlu redaktoriek. Načerpajte inšpiráciu outfitmi na neskoré leto. O svojom šatníku, inšpirácii a prístupe k móde všeobecne tentokrát píše Fashion Editor Kristína Jančar.

V šatníku: Kristína Jančar

Kvôli práci trendy sledujem, ale príliš sa nimi neriadim a kupujem si veci, ktoré mi vydržia roky. Naučila som sa, čo mi sedí a v čom sa cítim pohodlne. Približne od dvadsiatky sa môj štýl nezmenil a veci, ktoré som si za tie roky zaobstarala, nosím opakovane dodnes. Svoj šatník vnímam skôr ako zberateľské hobby. Ak si niečo nové kúpim, musí to zapadnúť do existujúceho konceptu a doplniť zbierku. Preferujem neutrálne farby a prírodné materiály, zároveň však rada protirečím sama sebe. Raz za čas si oblečiem niečo, čo ide proti „tradičnému“ vkusu – napríklad capri nohavice alebo topánky, ktoré sa niekomu zdajú komické.

Oversized but feminine

Pozorujem na sebe len jedinú zmenu, v posledných rokoch je môj šatník o niečo viac ženský. Počas štúdia a prvých pracovných príležitostí som preferovala uniformný štýl, ktorý nepútal pozornosť od pracovnej etikety. Nosila som takmer výhradne oversized pánske siluety, košele a saká. Dlho som žila v Taliansku, a keď som sa presťahovala z Milána do Prahy, bol to pre mňa veľký šok. Takmer nikoho som v meste nepoznala a nenápadnejšie oblečenie mi dodávalo komfortný pocit anonymity a istú formu brnenia voči vonkajšiemu svetu. Dnes už som si zvykla, postupne si tu „kurátorujem“ svoj život. Oversized oblečenie naďalej v mojom šatníku zostáva, ale často ho kombinujem s jemnejšími aspektmi ako sukňou alebo balerínami. S vekom sa cítim komfortnejšie vo svojom tele a dovolím si odkazovať na svoju ženskú stránku (ktorú kontinuálne hľadám a som presvedčená, že raz ju nájdem).

Slow fashion a vintage

Snažím sa striktne vyhýbať fast fashion a až na pár (stále nadčasových a kvalitných) vecí z Arketu a COSu, musím povedať, že sa mi to už dlho darí. Pri práci v módnom priemysle sa nedá zatvárať oči pred pracovnými podmienkami vo fabrikách veľkých spoločností. Viem, že na nič neexistuje jednoduché riešenie, ale niekde začať treba. Musela som sa preorientovať z nákazlivého mindsetu instantnej dostupnosti čohokoľvek, čo vidíte, ale dlhodobo sa to vypláca. Jednotlivé nákupy si teraz musím premyslieť a šetriť na ne. Pokiaľ niečo vo wishliste zostáva mesiace, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že vám to zostane dlho aj v realite. Keď cestujem, rada navštevujem vintage obchody a často využívam aj online second-hand platformy ako Vestiaire alebo Vinted, kde zároveň staré veci predávam.

Inšpirácia z filmov a módy 90. rokov

Čo sa týka inšpirácie, instagramové účty, ktoré sledujem, často nájdete v rubrike Fashion Icon, a preto sa nechcem opakovať. Najviac inšpirácie však nachádzam v starých filmoch a móde 90. rokov. Mojou guilty pleasure z tohto obdobia sú okrem prehliadok a reklám cestovné outfity modeliek a herečiek na letiskách. Za súčasné ikony považujem Phoebe Philo alebo Olsen dvojičky, ktorých oblečenie je dokonalé. Múzami z minulosti sú pre mňa napríklad Carolyne Bessette-Kennedy a Sade.

    3304

    Súvisiace články