Politika

Peter Kmec: Jedine silné štáty dokážu ochrániť ľudí

Publikováno: 12. 9. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Petera Kmece
logo Sdílet článek

„Silný stát, který vás ochrání“, zní motto poslance za stranu HLAS-sociálna demokracia Petera Kmece, mimo jiné bývalého slovenského velvyslance v USA. Je to i jedno z hlavních témat, s nímž na Slovensku se svou stranou půjde do podzimních předčasných voleb.

Je Slovensko silný stát, chrání dostatečně své občany?
Krízy, ktorým v posledných rokoch čelili národy, ukázali, že jedine silné štáty dokážu ochrániť ľudí a pomôcť im. Na Slovensku sme mali slabú vládu a slabý štát, ktorý nedokázal pomôcť ľuďom počas pandemickej, energetickej a vojnovej krízy a nechal ľudí napospas osudu. Mali sme rozhádanú a nekompetentnú koalíciu amatérov nepripravených vládnuť, a tak výsledkom ich práce bol chaos a neporiadok v štáte. Slovensko chudobnelo, kráčalo dozadu a z hľadiska pomoci sme sa nachádzali na chvoste rebríčkov štátov EÚ. Je čas to zmeniť. Máme ambíciu vybudovať silný a sebavedomý štát, ktorý dokáže ochrániť ľudí. Stredobodom politiky strany HLAS-sociálna demokracia je človek, kvalita jeho života od narodenia až po seniorský vek. Chceme do dvanástich rokov vyrovnať regionálne rozdiely, pretože človek nemôže byť potrestaný za to, v ktorom kúte Slovenska sa narodil. Ponúkame celospoločenskú dohodu so všetkými profesijnými skupinami. Je čas po 30 rokov existencie štátu na zásadnú zmenu tak, aby sme zo Slovenska urobili dobré miesto na život.

Máte bohaté zkušenosti ze zahraničí, působil jste v diplomatických službách. Co byste o té práci řekl?
Na úvod chcem uviesť, že veľvyslanec je reprezentant svojej krajiny a nesie obrovskú zodpovednosť, akú kvalitu vzťahov navodí s hostiteľskou krajinou. Vždy som sa snažil jasne formulovať náš národnoštátny záujem a budovať vzájomne rešpektujúce vzťahy. Dobrá zahraničná politika je taká kvalitná, aká je tá domáca. Ak existuje konsenzus na domácej scéne v oblasti zahraničnej politiky, potom je misia veľvyslanca oveľa ľahšia. Žiaľ, dlhodobý konsenzus sa na slovenskej politickej scéne rozpadol a často sa prijímali rozhodnutia bez dialógu a hľadania podpory aj v opozícii. Dlhodobo sa tak nedá robiť zahraničná politika a to chceme zmeniť.

Jak vnímáte některé – například genderové – trendy, které se šíří z USA či západní Evropy?
Ľudskoprávne témy sú univerzálne, ich aplikácia v tej-ktorej krajine je však špecifická. U nás sa, žiaľ, stali iba témou na rozpútavanie kultúrnych vojen medzi konzervatívcami a liberálmi, s cieľom dosiahnuť rýchlu voličskú podporu. Kvôli tomu bola spoločnosť ešte viac rozhádaná. Preto hovorím, hoci sú tieto témy univerzálne, musí sa zvoliť špecifický prístup vzhľadom na hodnotový svet ľudí žijúcich v tej-ktorej krajine. Niekde treba viac vysvetľovať, nelámať veci cez koleno a reagovať postupne a trpezlivo.

Kterým tématům se coby člen vaší strany v poslaneckém klubu nejvíc věnujete?
Venujem sa zahraničnej a bezpečnostnej politike. Oslovil ma Peter Pellegrini, ešte keď som pre neho pracoval na úrade vlády v pozícii zahraničnopolitického poradcu. Je to moderný politik so silnými sociálnodemokratickými koreňmi, ktorý si uvedomuje výzvy doby a potreby spoločnosti. Jeho myslenie presahuje uvažovanie bežných slovenských politikov. Chce silný štát, ktorý bude postavený na silnom sociálnodemokratickom pilieri, ale zároveň vníma, ako sa svet mení. Ak nezachytíme ten vlak, Slovensko bude ešte viac chudobnieť a skončí na chvoste EÚ. Chceme robiť sebavedomú zahraničnú politiku, ale so vzájomným rešpektom k partnerom v EÚ a NATO. Slovensko na prvom mieste, ale zároveň Slovensko, ktoré je predvídateľný a spoľahlivý spojenec.

Jak vnímáte válku na Ukrajině a vojenskou pomoc Západu? Je vůbec nějaká šance na jednání o míru?
Mier si želá každý normálny človek. Vojna poškodzuje ekonomické vzťahy, spoluprácu a navyše svojimi dopadmi negatívne zasahuje každý štát. Dnes ťažko predvídať, kedy a ako sa dosiahne mier. Pre stranu HLAS-sociálna demokracia je podstatná jedna zásadná skutočnosť. Sme proti akejkoľvek násilnej zmene hraníc a porušovaniu suverenity štátov. Rusko je jednoznačne agresor a ten, kto bráni svoje územie, je Ukrajina. Z toho vychádza aj filozofia Západu pomáhať napadnutej krajine všetkými možnými prostriedkami vrátane tých vojenských.

Už je vojenská letecká základna Sliač připravena na nové stíhačky, které bude příští rok Slovensko přijímat?
Sliač je vo výraznom časovom omeškaní a vláda zbytočne stratila tri roky svojou nečinnosťou. Momentálne hrozí, že nové stíhačky F-16, ktoré by mali byť dodané na Slovensko v roku 2024, nebudú mať kde pristávať a parkovať. Zvažujú sa rôzne dočasné scenáre vrátane prevádzkovania týchto nových lietadiel z Poľska. Zároveň budeme dôsledne sledovať, aby po rekonštrukcii bola na letisko Sliač vrátená aj civilná prevádzka.

„Ilegálna migrácia potrebuje okamžité riešenie. Európa nemôže prijímať riešenia šité horúco ihlou. Platiť 20 000 eur na hlavu jedného migranta je nepredstaviteľné,“ píšete na sociálních sítích. Co s tím?
Na Slovensku je ilegálna migrácia citlivý politický problém. HLAS-sociálna demokracia má v tejto otázke jasno. Odmietame filozofiu platenia 20 000 eur na migranta, ktorého neprichýlime na našom území. Uprednostňujeme dialóg o tom, ako posilniť hranice EÚ technicky aj personálne, akú pomoc dáme rozvojovým krajinám tak, aby sme dokázali čeliť ilegálnej migrácii, na ktorej bohatnú predovšetkým pašerácke skupiny. Ťažia z nešťastia ľudí a EÚ musí tento problém riešiť v zárodku, a nie na konci reťazca.

Jaké bude největší téma podzimních slovenských voleb pro vaši stranu?
HLAS-sociálna demokracia ponúka víziu silného štátu, ktorý sa postará o každého jedného človeka. V kampani ideme s petičnou akciou Za zmenu, ktorá má širokú podporu ľudí a v ktorej ponúkame záväzok ochrany pred energetickou a potravinovou krízou, pomoc pre rodiny a seniorov ako aj záväzok, že platy politikov sa budú odvíjať od hospodárenia štátu. Rovnako sa spájame so spoločenskými a profesijnými skupinami pre program budúcnosti Slovenska. Počas svojho trojročného pôsobenia v parlamente sme predstavili 50 sociálnych zákonov a taká bude aj naša politika. Ponúkame odbornosť a profesionalitu, odmietame extrémizmus a fašizmus. Máme ambíciu vyhrať voľby a zásadným spôsobom sa spolupodieľať na formovaní politiky budúcej vlády. Naša kampaň bude slušná a zameriame sa na prezentáciu riešení pre ľudí namiesto agresivity a útokov proti súperom.

CV BOX
Peter Kmec (narodil se 11. listopadu 1996 v Nitře) je poslancem Národní rady SR.
Studoval na Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (1985–1990), roku 1990 získal doktorát na Univerzitě Komenského v Bratislavě.
V roce 1991 pracoval na odboru mezinárodních ekonomických vztahů Federálního ministerstva zahraničních věcí ČSFR a v roce 1992 jako poradce předsedy Sněmovny národů Federálního shromáždění ČSFR.
Od roku 1993 působil čtyři roky na ministerstvu zahraničí, v roce 1998 byl politickým radou na misi OBSE v Gruzii. V období 1999–2000 pracoval jako zástupce ředitele kanceláře ministra zahraničí v Bratislavě.
V letech 2000–2003 byl zástupcem velvyslance v Izraeli, poté do roku 2005 zástupcem velvyslance v USA. V období 2005–2007 působil jako ředitel kanceláře ministra zahraničí, dalších pět let coby velvyslanec ve Švédsku. V letech 2012–2018 byl velvyslancem v USA.
Po návratu z Ameriky byl zahraničněpolitickým poradcem předsedy vlády (2018–2020), od roku 2020 je poslancem.
S manželkou Monikou má dvě děti. Dcera Lucie studuje medicínu a syn Adam teoretickou fyziku a matematiku. Manželka je instruktorka jógy a věnuje se i tkaní gobelínů.

Z předávání pověřovacích listin prezidentu Baracku Obamovi v Bílém domě v roce 2012

S předsedou strany HLAS-SD Peterem Pellegrinim

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků