20 najznámejších a najkrutejších sériových vrahov v histórii ľudstva
20 min. čítania
27.8.2023 15:00
20 min. čítania

20 najznámejších a najkrutejších sériových vrahov v histórii ľudstva

Uložiť článok
Hrôzostrašné činy sériových vrahov po celom svete strašia, ale aj fascinujú milióny ľudí. Ktorí sú tí najznámejší sérioví vrahovia na svete a prečo nás ich príbehy vôbec zaujímajú?

Sérioví vrahovia sú ľudia, ktorí zavraždili tri alebo viac osôb, hoci niektoré úrady vo svete hranicu znižujú na dve osoby alebo zvyšujú na štyri a viac osôb. Hoci to nie je pravidlom, v mnohých prípadoch vyšetrovatelia spozorujú vzor, podľa ktorého sa sériový vrah pri vraždení riadi, a to im pomôže ho nakoniec vypátrať.

Motívy vrážd sériových vrahov bývajú rôzne, a môžu nimi byť túžba po vzrušení, túžba po finančnom zisku, hnev alebo napríklad rasa či iná demografická charakteristika obetí. Mnoho sériových vrážd zahŕňa aj sexuálny akt s obeťou. Väčšina sériových vrahov netrpí nejakou duševnou chorobou do takej miery, aby ich súd uznal nepríčetnými. Veľká časť testovaných sériových vrahov si plne uvedomuje, čo robí, a má priemerné alebo dokonca nadpriemerné IQ.

Hoci to, čo sérioví vrahovia páchajú na svojich obetiach, je kruté a hrozné, mnohých z nás ich príbehy fascinujú a dokonca si o nich radi pozrieme aj filmy či seriály. Kto sú najznámejší sérioví vrahovia na svete a na Slovensku, a prečo nás ich príbehy tak fascinujú?

9fotiek v galérii Jeffrey Dahmer (vľavo) a Ted Bundy – jedni z najznámejších sériových vrahov na svete Zdroj: reuters

Najznámejší sérioví vrahovia na svete

Ted Bundy

9fotiek v galérii Ted Bundy Zdroj: iStockphoto

Dátum narodenia: 24. 11. 1946

Dátum úmrtia: 24. 1. 1989

Počet obetí: minimálne 30

Theodore Robert Bundy sa narodil v americkom meste Burlington v štáte Vermont. Identita jeho otca nikdy nebola potvrdená, hoci sa špekulovalo, že jeho otcom bol v skutočnosti jeho starý otec. V roku 1951 sa jeho mama vydala za Johnnyho Bundy, ktorý Teda adoptoval. Ted mal so svojou mamou komplikovaný vzťah – na jednej strane ju rešpektoval a ona vždy tvrdila, že bol nevinný, no na druhej strane sa na ňu Ted hneval kvôli nedostatočnej výchove a pozornosti.

Ted Bundy bol v škole šikanovaný, no neskôr mu jeho inteligencia a charizma uľahčili nadviazanie niekoľkých vzťahov so ženami, čo mu pridalo na sebavedomí. Je možné, že Tedovou prvou obeťou bolo osemročné dievča Ann Marie Burr. Tá jedného dňa v roku 1961 zmizla a objavila sa teória, že ju uniesol a zavraždil vtedy 14-ročný sused Ted Bundy.

Prvou potvrdenou obeťou Teda Bundyho bola Lynda Ann Healy – 21-ročná študentka Washingtonskej univerzity. V roku 1974 ju Bundy uniesol z jej bytu, do ktorého sa vlámal, omráčil ju a odniesol k svojmu autu. Jej lebka sa našla o 5 rokov neskôr vo washingtonskom lese.

Ted Bundy pokračoval vo vraždení mladých žien, ktoré prilákal k jeho autu, kde ich zbil do bezvedomia, previezol na iné miesto, znásilnil a zavraždil. Sexuálne akty na obetiach zvykol vykonávať aj po ich usmrtení. Predpokladá sa, že do roku 1978, kedy ho chytili, krutý sériový vrah zavraždil stovky obetí, no priznal sa len k 30 z nich. Ted Bundy bol odsúdený na trest smrti a v roku 1989 bol vo Floridskej štátnej väznici popravený elektrickým prúdom.

Jeffrey Dahmer

9fotiek v galérii Jeffrey Dahmer Zdroj: iStockphoto

Dátum narodenia: 21. 5. 1960

Dátum úmrtia: 28. 11. 1994

Počet obetí: minimálne 17

Jednej z najznámejších sériových vrahov na svete Jeffrey Lionel Dahmer od útleho detstva pociťoval neistotu ohľadom stability rodiny. Bol svedkom mnohých hádok medzi rodičmi a hoci bol v prvých rokoch svojho života energický a plný radosti, neskôr sa z neho stal utiahnutý a tichý chlapec.

Jeffrey Dahmer už od útleho detstva prejavoval záujem o mŕtvoly a kosti zvierat. Jeho otec tento záujem spočiatku vnímal ako záujem o vedu a podporoval ho. Jeffrey v puberte začal piť alkohol a uvedomil si, že je homosexuál. Medzi tým sa jeho rodičia rozviedli a Jeffrey zostal žiť sám v rodičovskom dome.

Dahmer sa túto príležitosť rozhodol využiť a prvýkrát niekoho zavraždiť – hrôzostrašné myšlienky mu vírili hlavou už dávno predtým. V júni 1978 zastavil 18-ročnému stopárovi Stevenovi Markovi Hicksovi a pod zámienkou pitia alkoholu ho zlákal domov. Neskôr v ten večer Dahmer Hicksa udrel činkou a zavraždil. Vyzliekol mu oblečenie a ukájal sa nad jeho telom. Jeho prvú obeť odniesol do pivnice, kde jeho telo rozrezal, pochoval, neskôr znova vykopal a oddelil mäso od kostí. Jeho mäso rozpustil v kyseline, kosti rozdrvil a rozsypal ich v lese.

Ďalšiu obeť si Dahmer vybral o deväť rokov neskôr. V roku 1987 vzal život Stevenovi Tuomimu, ktorého zabil v hoteli, previezol ho v kufri do domu starej mamy, s ktorou vtedy žil, Stevenovo telo rozštvrtil a zbavil sa všetkých pozostatkov okrem lebky. Tú používal na svoje zvrátené chúťky, až kým sa jej tiež o nejaký čas nezbavil.

Nasledovali vraždy ďalších mladých mužov, ktorých Dahmer väčšinou zlákal k sebe domov, nadrogoval, znásilnil a zavraždil. S každou obeťou sa stával násilnejším a začal vykonávať aj hrozné činy, vrátane kanibalizmu. Jeffrey Dahmer zavraždil minimálne 17 mladých mužov a hoci sa objavilo mnoho podozrení, že vraždil, konečne bol zatknutý až 22. 7. 1991. Dahmer bol odsúdený na 15 doživotných trestov, ktoré si odpykával vo väznici Columbia Correctional Institution v Portage v štáte Wisconsin. Jeffrey Dahmer zomrel 28. 11. 1994, keď ho napadli spoluväzni a on podľahol ťažkým zraneniam hlavy na ceste do nemocnice.

Harold Shipman

9fotiek v galérii Harold Shipman Zdroj: reuters

Dátum narodenia: 14. 1. 1946

Dátum úmrtia: 13. 1. 2004

Počet obetí: minimálne 250

Harold Frederick Shipman Jr. z anglického Nottinghamu bol známy aj ako Doktor smrť. Lekár, ktorý mal pomáhať ľuďom, ich zabil minimálne 250 – a kvôli strašnému počtu obetí sa považuje za jedného z najhroznejších sériových vrahov na svete.

Shipman si bol ako dieťa blízky najmä so svojou mamou. Tá však zomrela na rakovinu pľúc v roku 1963. Harold ju videl umierať v bolestiach, zatiaľ čo lekár jej podával morfium na utíšenie týchto strašných bolestí. Podávanie morfia pacientom sa neskôr stalo spôsobom, ako Shipman zabíjal svoje obete – tie však, na rozdiel od jeho matky, vo väčšine prípadov morfium vôbec nepotrebovali.

Doktor Shipman sa stal uznávaným členom v lekárskych kruhoch, a to najmä po roku 1993, keď si otvoril vlastnú ambulanciu. Komunita ho rešpektovala, aj napriek tomu, že v 70. rokoch 20. storočia bol prichytený pri falšovaní lekárskych receptov na analgetiká pre vlastnú potrebu, a preto navštevoval protidrogovú kliniku.

Prvou obeťou Harolda Shipmana bola 71-ročná Eva Lyons, ktorá zomrela v roku 1975. Odvtedy počet obetí neustále narastal, až sa to ľuďom začalo zdať podozrivé. Doktorka Linda Reynolds vyjadrila koronerovi obavy z vysokej úmrtnosti Shipmanových pacientov. Polícia však nenašla dostatočné dôkazy, a krátko na to vyšetrovanie ukončila.

Poslednou obeťou Doktora smrti sa stala 81-ročná Kathleen Grundy. Shipman bol posledný človek, ktorý ju videl živú a podpísal jej úmrtný list, pričom uviedol starobu ako príčinu jej smrti. Dcére nebohej sa to však vôbec nezdalo, hlavne, keď našla závet, ktorý odkazoval Kathleenine peniaze Shipmanovi. V Kathleeninom tele sa našli veľké dávky diamorfínu, ktoré jej Shipman podal. Ukázalo sa, že takto zavraždil mnoho ďalších obetí.

Harold Shipman bol v roku 1998 zatknutý a odsúdený na doživotie. 13. 1. 2004 sa vo svojej cele vo väzení Wakefield obesil.

Luis Garavito

Dátum narodenia: 25. 1. 1957

Počet obetí: minimálne 193

Luis Alfredo Garavito Cubillos z Kolumbie sa vo svojich hrozných činoch zameral prevažne na chlapcov a mladých mužov. Garavito vyrastal v násilníckej rodine, pričom hlavne jeho otec ho bil, nadával mu a údajne mu ubližovali a sexuálne ho zneužívali aj muži z jeho okolia. V škole bol Luis šikanovaný a narastal v ňom hnev na rovesníkov zo stabilných rodín aj na otca.

Garavito tvrdil, že po prvom incidente zneužívania zo strany dospelého suseda od hnevu a frustrácie zabil a rozštvrtil dva vtáky. Neskôr začal svojim mladším súrodencom navrhovať, aby s ním boli v posteli nahí a potom ich neprimerane obchytkával. Stal sa z neho uzavretý, no agresívny mladý muž.

Ako dospieval, Garavito sa snažil pestovať vzťahy, vrátane tých sexuálnych, so ženami, no nedarilo sa mu to. Vypestoval si závislosť od alkoholu a v roku 1972 sa pokúsil znásilniť 5-ročného chlapca. Po niekoľkých takýchto pokusoch ho otec vyhodil z domu a zhruba 15-ročný Luis sa sám pretĺkal životom, pričom predával náboženské predmety, aby si nejako zarobil.

Kolumbia bola chudobná krajina s problémom drogových gangov a Garavito ako tulák nemal problém na ulici natrafiť na chudobné deti hrajúce sa alebo žobrajúce na ulici. Často ich zlákal do skrytých oblastí, unavil ich prechádzkou, zviazal, znásilnil, mučil a zavraždil.

V roku 1999 bol Garavito zatknutý pre podozrenie z útoku na malého chlapca. Priznal sa k vražde 140 chlapcov, no preukázalo sa, že v skutočnosti zavraždil minimálne 190 ľudí. Bol odsúdený na 835 rokov väzenia a v súčasnosti si odpykáva trest vo väzení v kolumbijskom Valledupari. V roku 2023 však bude mať nárok na podmienečné prepustenie.

Aileen Wuornos

Dátum narodenia: 29. 2. 1956

Dátum úmrtia: 9. 10. 2002

Počet obetí: 7

Aileen Carol Wuornos (predtým Aileen Carol Pittman) sa narodila v americkom Michigane mame, ktorá mala iba 16 rokov a už mala jedno dieťa – o dva roky staršieho Aileeninho brata Keitha. Aileen svojho otca nikdy nestretla a jej mama ju aj s bratom opustila a nechala u starých rodičov – alkoholikov. Keď mala Aileen iba 11 rokov, začala sa venovať sexuálnym aktivitám so svojím bratom aj spolužiakmi výmenou za drogy, jedlo a cigarety. Jej starý otec ju sexuálne zneužíval a fyzicky týral. Vo veku 14 rokov otehotnela po znásilnení rodinným známym a dieťa dala na adopciu. V 15-tich jej zomrela stará mama, starý otec ju vyhodil z domu a Aileen sa začala venovať prostitúcii.

Časom sa vydala na Floridu, kde sa zaplietla do niekoľkých trestných činov, vrátane výtržníctva, napadnutia, krádeží a ďalších. Jej prvou obeťou bol 51-ročný Richard Charles Mallory, ktorého v roku 1989 zastrelila údajne v sebaobrane. Nasledovalo šesť ďalších mužov vo veku od 40 do 65 rokov, pričom Wurnos všetkých zavraždila zastrelením. Po zatknutí v roku 1991 tvrdila, že všetkých mužov zabila v sebaobrane. Neskôr tvrdenie odvolala a povedala, že v skutočnosti mužov chcela olúpiť a v snahe nezanechať žiadnych svedkov ich nakoniec zavraždila. Aj toto tvrdenie zase odvolala a priznala, že klamala – v skutočnosti boli všetky prípady sebaobranou, no klamstvo povedala, aby mohla byť čo najrýchlejšie popravená. V tom čase už bola v cele smrti desať rokov. Aileen Wuornos bola popravená vo Floridskej štátnej väznici 9. 10. 2002.

Jack Rozparovač

9fotiek v galérii Identita Jacka Rozparovača sa nikdy nepotvrdila (ilustračná foto) Zdroj: iStockphoto

Jack Rozparovač je snáď najznámejším sériovým vrahom v histórii. Nikdy sa ho nepodarilo dolapiť, nikto nevie, kto to presne bol a niektorí dokonca špekulujú, či vôbec existoval. Vrah v roku 1888 zavraždil 5 žien – prostitútok v londýnskej štvrti Whitechapel, kvôli čomu sa mu hovorilo aj Whitechapelský vrah. Obetí však mohlo byť oveľa viac.

Charakter vrážd vyšetrovateľov viedol k domnienke, že Jack Rozparovač bol pravdepodobne lekár. Po tom, ako svoje obete podrezal, rozpáral a s veľkou presnosťou ich vypitval. V dobe vrážd boli Scotland Yardu poslané stovky listov od ľudí, ktorí tvrdili, že práve oni sú Jack Rozparovač. Hoci existovalo niekoľko podozrivých, identita krvilačného sériového vraha sa nikdy nepotvrdila a dodnes zostáva záhadou.

Mikhail Popkov

Dátum narodenia: 7. 3. 1964

Počet obetí: minimálne 78

Najhorší ruský sériový vrah s prezývkou Vlkolak zmasakroval pravdepodobne viac ako 200 žien. Za najkrutejšieho sériového vraha v Rusku sa považuje najmä kvôli brutálnej povahe svojich zločinov a rozsiahlemu mrzačeniu tiel obetí. O Angkorskom maniakovi, ako sa mu tiež hovorí, a o jeho súkromnom živote pred vraždením sa toho veľa nevie. Jeden detail je však zaujímavý – Mikhail Popkovbol policajtom.

Prvá vražda sa odohrala v roku 1992, keď viezol ženu v aute. Popkov ju vraj neplánoval usmrtiť, no zrazu cítil, že to chce urobiť. Do roku 2010 zabil desiatky, ak nie aj stovky žien. Vyberal si ženy vo veku od 16 do 40 rokov, ktoré podľa neho robili nemorálne veci. Jeho taktika spočívala v prezlečení sa do policajnej uniformy a ponúknutí odvozu ženám. Tie potom odviezol na odľahlé miesto, prinútil ich vyzliecť sa, zavraždil ich rôznymi nástrojmi, znásilnil a nakoniec ich telá odporne zohavil. Popkov bol v roku 2012 zadržaný a neskôr odsúdený na dve doživotia, ktoré si dnes odpykáva v „Čiernom delfínovi“ – prísne stráženej väznici neďaleko rusko-kazachstanských hraníc.

Pedro Lopez

Dátum narodenia: 8. 10. 1948

Počet obetí: minimálne 300

Pedro Alonso Lopez je známy aj ako Monštrum z Ánd. Kolumbijčan zavraždil minimálne 300 ľudí v krajinách Južnej Ameriky, a za obete si vyberal najmä mladé ženy a dievčatá. Lopez sa narodil ako siedme z trinástich detí, jeho matka bola prostitútka a jeho otec bol zavraždený ešte pred Pedrovým narodením. Keď mal osem rokov, obťažoval svoju sestru a jeho matka ho vyhodila z domu. Na uliciach bol Lopez niekoľkokrát znásilnený, pridal sa do gangu a keď mal 20 rokov, išiel do väzenia za krádež auta. Vo väzení ho znásilnili väzni, ktorých potom zavraždil.

Do roku 1980 Lopez zavraždil ženy a dievčatá v Peru, Ekvádore a Kolumbii, pričom väčšina z nich patrila k domorodým kmeňom. Keď ho v roku 1980 chytili a odsúdili za vraždy 110 obetí, Lopez sa priznal k ďalším 240 vraždám. Bol uväznený a za dobré správanie prepustený v roku 1998. Dnes však nikto nevie, kde je a či vôbec ešte žije.

Javed Iqbal Mughal

Dátum narodenia: asi 1961

Dátum úmrtia: 8. 10. 2001

Počet obetí: 100

Pakistanský vrah mal na svedomí životy 100 mladých chlapcov. Medzi rokmi 1985 a 1990 boli naňho podané sťažnosti za sodomiu, no nikdy nebol odsúdený. V roku 1999 sa však priznal k vraždám 100 chlapcov. Väčšinou mladých chlapcov nalákal ku sebe domov, tam ich sexuálne zneužil, uškrtil, rozštvrtil ich telá a rozpustil ich v kyseline. O svojich obetiach si viedol podrobné záznamy.

Javed Iqbal Mughal bol odsúdený na trest smrti. Mal byť popravený rovnakým spôsobom, akým zaobchádzal so svojimi obeťami – uškrtený, rozštvrtený a rozpustený v kyseline. Pred právoplatným rozsudkom však vrah spáchal samovraždu.

John Wayne Gacy

9fotiek v galérii John Wayne Gacy Zdroj: reuters

Dátum narodenia: 17. 3. 1942

Dátum úmrtia: 10. 5. 1994

Počet obetí: minimálne 33

Gacy vyrastal v americkom Chicagu s dvomi sestrami, otcom a matkou. Otec ho fyzicky aj slovne týral a malého Johna obťažoval rodinný priateľ. Gacy je dnes známy aj pod prezývkou Klaun zabijak. Vystupoval totiž na narodeninových oslavách prezlečený za klauna, no zapájal sa aj do politiky, pracoval v márnici a bol aj manažérom obchodu. Predtým, ako začal vraždiť, bol v roku 1968 odsúdený za sodomiu, no v roku 1970 bol prepustený.

Prvýkrát Gacy vraždil v roku 1972. 16-ročný Timothy Jack McCoy jedného dňa nasadol ku Gacymu do auta, čo sa mu stalo osudným. Gacy ho zobral k sebe domov, kde ho bodal do hrude, na čo mladík zomrel. Odvtedy Gacy pokračoval v zabíjaní, pričom svoje obete väčšinou zlákal do svojho domu, kde ich spútal a uškrtil. Nakoniec bol v roku 1978 zatknutý a v roku 1994 popravený v Nápravnom stredisku Stateville v americkom Illinois.

H. H. Holmes

Dátum narodenia: 16. 5. 1861

Dátum úmrtia: 7. 5. 1896

Počet obetí: minimálne 27

H. H. Holmes, vlastným menom Herman Webster Mudgett, bol podvodník a prvý zdokumentovaný americký sériový vrah. Mudgett študoval na lekárskej fakulte Michiganskej univerzity a pracoval v anatomickom laboratóriu. Už od detstva ho fascinovala smrť.

V roku 1886 sa presťahoval do Chicaga a zamestnal sa ako lekárnik pod menom Dr. H. H. Holmes. Lekáreň si nakoniec kúpil a rovnako aj pozemok na druhej strane ulice. Tam si staval budovu, ktorej sa dnes hovorí Vražedný zámok. Budova mala tajné chodby, padacie dvere, zvukotesné miestnosti a dokonca pec na kremáciu tiel. Svoje obete vo svojom vražednom zámku omráčil plynom a ich kostry predával lekárskym fakultám. Robil podvody so životnými poistkami – vyžadoval, aby jeho zamestnanci mali poistky a aby on bol oprávnená osoba. Po ich zabití získal ich peniaze. Podobne to robil aj so ženami, ktoré vraždil. Zasnúbil sa s nimi a po smrti sa zmocnil ich úspor. H. H. Holmes sa priznal k 27 vraždám, no hoci sa presný počet nikdy nepotvrdil, odhady hovoria aj o vyšších číslach. V roku 1896 bol H. H. Holmes obesený.

Joachim Kroll

Dátum narodenia: 17. 4. 1933

Dátum úmrtia: 1. 7. 1991

Počet obetí: minimálne 14

Nemecký sériový vrah, kanibal a pedofil bol už od detstva duševne aj fyzicky zaostalý a nikdy sa nenaučil čítať. Už v mladosti si uvedomil, že ho vzrušuje pohľad na zabíjačku prasaťa, čo nakoniec viedlo k jeho zvrhlým chúťkam, ktoré si uspokojoval na svojich obetiach.

Krollovou prvou obeťou bola 19-ročná Irmgard Strehl, ktorú znásilnil, dobodal a vypitval. Znásilnil, uškrtil alebo inak usmrtil ešte 13 ďalších žien a dievčat. Mŕtvoly zohavil a odrezával z nich kúsky mäsa, ktoré potom jedol. Jeho najstaršou obeťou bola 61-ročná Maria Hettgen a najmladšou 4-ročná Marion Ketter. Keď bol Kroll v roku 1976 zatknutý, časti tela malej Marion boli uložené v jeho chladničke, iné boli zaseknuté v odpadovom potrubí a ďalšie sa varili na sporáku. Kroll bol odsúdený na doživotie a v roku 1991 zomrel vo väzení na infarkt.

Albert Fish

9fotiek v galérii Albert Fish Zdroj: reuters

Dátum narodenia: 19. 5. 1870

Dátum úmrtia: 16. 1. 1936

Počet obetí: minimálne 3

Hoci samotný Fish sa priznal k vraždám viac ako 100 detí, boli potvrdené iba 3 prípady. Hamilton Howard „Albert“ Fish bol americký sériový vrah, pedofil a kanibal a bol známy aj pod prezývkami Brooklynský upír, Strašiak či Šedý muž. Vyrastal vo Washingtone D. C. s mamou, otcom a tromi súrodencami, no po otcovej smrti ho mama dala do sirotinca. Tam bol Fish týraný, no fyzická bolesť mu prinášala vzrušenie. Jeho mama ho nakoniec zo sirotinca zobrala naspäť domov, a ako Fish dospieval, začal sa zoznamovať s obscénnymi sexuálnymi praktikami a čoraz viac vyhľadával situácie, kde by mohol obdivovať nahé mužské telá.

Fish začal obťažovať deti, a to najmä mladých chlapcov. V roku 1910 sa prvou obeťou vraždy rukami Alberta Fisha stal 19-ročný Thomas Bedden. Fish Thomasa dobodal k smrti, no predtým ho údajne dva týždne mučil. Fish pokračoval v obťažovaní, znásilňovaní, mučení a vraždení. Obzvlášť krutý je prípad 10-ročnej Grace Budd. Fish ju uškrtil, odťal jej hlavu a rozštvrtil ju. Zvrátený sériový vrah napísal list mame Grace, v ktorom detailne opísal, čo s jej dcérou urobil a ako si z jej mäsa pripravil pokrm, ktorý jedol ešte deväť dní. Fish bol dolapený v roku 1934 a 16. januára 1936 bol popravený v elektrickom kresle.

Najkrutejší sérioví vrahovia zo Slovenska

Miroslav Lehotský

Miroslav Lehotský, známy aj ako Miroslav zo Zliechova alebo Beštia zo Zliechova, žil v Česku, kde sa zoznámil so svojou partnerkou Sandrou. Presťahovali sa na Slovensko a vychovávali spolu syna, no Miroslav Sandru týral a údajne aj podvádzal. V roku 2010 Sandru zavraždil, keď od neho chcela odísť. Po pohlavnom styku ju zaškrtil, rozštvrtil a spálil. Po vražde mu zostal syn, ktorého týral. O dva roky neskôr rovnakým spôsobom zavraždil ďalšiu ženu a v roku 2011 muža, ktorého mal uškrtiť šnúrkou od teplákov. Svoje obete Miroslav spálil. Beštia zo Zliechova si v súčasnosti odpykáva doživotie v Ilavskej väznici. Spoluväzňovi sa údajne priznal, že zavraždil omnoho viac ľudí ako mu pripisuje polícia.

Ondrej Rigo

Ondrej Rigo vyrastal s otcom, ktorý bol často zapletený do trestných činov spojených najmä s kradnutím a vlámaním. Po zatknutí otca boli Ondrej aj so súrodencami odobratí matke a umiestnení do detského domova. V dospelosti sa Ondrej tiež zaplietal do lúpeží a vlámaní, za čo bol viackrát zatknutý. Neskôr odišiel do zahraničia a v roku 1990 počas vlámačky v Mníchove zavraždil, znásilnil a okradol ženu v jej byte. V tom istom roku rovnakým spôsobom zavraždil a zneužil ďalšiu ženu a neskôr to isté urobil aj v Amsterdame.

Keď sa Rigo vrátil na Slovensko, pokračoval v kradnutí a vraždení. Vrah a násilník bol usvedčený z 8 vrážd a v roku 1994 bol odsúdený na doživotie. Svoj trest si odpykával v Leopoldove a neskôr v Ilave. Rigo zomrel 14. 6. 2022 v trenčianskej väzenskej nemocnici.

Henrich Masár

Drogovo závislý Masár v roku 2003 potreboval peniaze, a tak sa rozhodol okradnúť 74-ročnú trnavskú dôchodkyňu. Vlámal sa do jej domu, keď bola sama, a pýtal od nej peniaze, no pani mu ich odmietla dať. Masár ju teda bil, až kým sa mu drevená násada nezlomila. Potom zobral nôž a dôchodkyňu dobodal k smrti. Z jej domu pri odchode zobral televízor.

O niekoľko dní neskôr v Hlohovci Masár zazvonil dôchodkyni, ktorá mu otvorila dvere, a on tak mal príležitosť znova svoju obeť zbiť a ukradnúť jej televízor. Poslednou obeťou bol v tom istom roku muž, ku ktorému vošiel Masár do auta. K hlave mu priložil zbraň a povedal mu, aby ho odviezol do Trnavy. Tohto muža nakoniec aj zastrelil. Šoféroval ukradnuté auto, s ktorým sa dostal do autonehody. Vyšiel z auta a vbehol do domu, kde sa začala päťhodinová rukojemnícka dráma. Nakoniec ho policajti postrelili, doviezli do nemocnice a Masár bol odsúdený na doživotie. Dnes si odpykáva trest vo väznici v Leopoldove.

Marek Zivala

Vrah z Vranova nad Topľou bol niekoľkokrát odsúdený za krádeže. Svoju prvú obeť našiel v roku 1996 v českom Moste. 34-ročnú Jaroslavu priviedol do bytu, kde ju zviazal drôtom a šnúrou na bielizeň a do úst jej napchal uterák. Jaroslava zomrela na udusenie, na čo Zivala ukradol majetok z jej bytu.

V roku 1997 sa Zivala romanticky stretával s 21-ročnou Boženou. V žilinskom byte jej do krku napchal dve ponožky, na hlavu jej dal igelitové vrece, aby sa zadusila a z miesta znova ukradol majetok. Neskôr zavraždil ešte jednu ženu – 52-ročnú Oľgu z Topoľčian, ktorá ho pozvala k sebe domov, no odmietla jeho sexuálne návrhy. To Mareka rozzúrilo, ženu uškrtil a okradol. Po vražde vo Veľkom Mederi zviedol 26-ročnú študentku, ktorej sa počas sexuálneho aktu pokúšal uviazať okolo krku opasok. Ona sa však zvládla brániť, Zivala utiekol, a krátko na to ho zadržala polícia. Dnes si Marek Zivala odpykáva doživotný trest v Leopoldove.

Jozef Slovák

Sériový vrah Jozef Slovák z Plaveckého Štvrtka má na svedomí usmrtenie minimálne piatich žien. Jeho prvou obeťou sa stala 21-ročná Juhoslovanka Blažica, ktorú Slovák v roku 1978 zlákal na Železnú studničku v Bratislave. Keď sa pokúšal o pohlavný styk a Blažica sa bránila, zaškrtil ju. Jozef mal v tom čase priateľku, ktorej dal niektoré z vecí, ktoré mala Blažica na sebe. Za túto vraždu bol v roku 1982 odsúdený na 15 rokov väzenia.

V roku 1990 bol však podmienečne prepustený v kontexte amnestie Václava Havla, hoci priamo sa naňho amnestia nevzťahovala. Len štyri mesiace od prepustenia Slovák spáchal ďalšiu vraždu. V českej obci Konopište 16-ročnú Moniku Ondíkovú osemkrát postrelil plynovou pištoľou a potom ju udrel palicou do hlavy. Nebohú potom okradol. Posledné tri vraždy vykonal v Bratislave medzi rokmi 1990 a 1991. Dva dni po poslednej vražde bol Slovák zatknutý a nakoniec odsúdený na doživotie. Svoj trest si odpykáva v ilavskej väznici.

Juraj Lupták

Sériový vrah a sexuálny násilník Juraj Lupták pochádzal z Banskej Bystrice. Hovorilo sa mu aj Banskobystrický škrtič alebo Krvavý bača. Už od mladosti sa s ním viazali problémy – vyrastal v detskom domove a ako tínedžer prepadol alkoholovej závislosti a trestným činom.

Prvou obeťou baču sa stala 20-ročná Helena prechádzajúca cez lúku. Lupták sa k nej prikradol, udrel ju do hlavy, znásilnil, uškrtil ju a zobral jej peniaze. O rok neskôr bol zatknutý a poslaný do väzenia, avšak za iné trestné činy. V roku 1982 ho prepustili a v tom istom roku znásilnil a škrtil 15-ročnú Lýdiu, ktorú potom pochoval pod zemou. Neskôr sa ukázalo, že Lýdia vtedy ešte nebola mŕtva a bola pochovaná zaživa. Poslednou obeťou bola 15-ročná Ivana. Udrel ju hlavou do kameňa a chystal sa ju znásilniť, no neurobil tak, pretože mala práve menštruáciu. Krvavý bača ju zbil a uškrtil. Krátko na to bol zatknutý a odsúdený na trest smrti. Bol obesený 16. 7. 1987.

Luptáková poprava bola jednou z posledných na Slovensku. Posledná poprava na našom území prebehla v roku 1989. Vtedy bol obesený Štefan Svitek z Podbrezovej, ktorý mal na svedomí trojnásobnú vraždu – sekerou zavraždil svoju tehotnú manželku a dve dcéry, ktoré potom ešte vypitval a vykonal na nich obscénnosti.

Alžbeta Bátoriová

Jedna z najznámejších sériových vrahýň na Slovensku, a možno aj na svete – Bátorička – si dokonca „vyslúžila“ zápis do Guinnesovej knihy rekordov. Uhorská grófka, ktorá žila medzi rokmi 1560 a 1614, je v knihe rekordov zapísaná ako sériová vrahyňa s najväčším počtom obetí. Zavraždila viac ako 600 mladých dievčat a ich krv pila a kúpala sa v nej, aby si uchovala svoju mladosť a mladistvý vzhľad.

9fotiek v galérii Inšpekcia predátora (ilustračná foto) Zdroj: iStockphoto

Prečo nás príbehy sériových vrahov tak fascinujú?

Hoci väčšina z nás sériovými vrahmi opovrhuje, príbehy násilných vrážd nás desia a ich hrozné činy nechceme glorifikovať, dokumenty, filmy, seriály a podcasty o krutých vrahoch sú veľmi obľúbené. Podľa psychológov za fascináciu príbehmi o sériových vrahoch môžu naše zvieracie inštinkty.

Vďaka evolúcii sa zvieratá, ktoré bývajú korisťami – a koniec koncov, aj my ľudia – chcú naučiť rozpoznať, kedy predátor zaútočí. Pre väčšinu zvierat je vyhýbanie sa predátorovi potrebnou zručnosťou. Nie vždy sa to však dá, keďže koristi často žijú v blízkosti predátorov.

Predátori nie sú vždy hladní alebo na love, preto je pre korisť potrebné naučiť sa rozoznať, kedy je predátor hladný. Najjednoduchším spôsobom, ako sa to naučiť, je predátora, jeho zvyky, motivácie a správanie z bezpečnej vzdialenosti pozorovať. Tento proces sa nazýva inšpekcia predátora.

Hoci väčšina z nás už nezažíva situácie, ktoré zažívali naši predkovia, tieto inštinkty v nás stále sú. Síce nám každý deň nehrozí, že nás bude chcieť napadnúť lev, tiger alebo gepard, ale nebezpeční ľudia nás napadnúť môžu. Podvedome sa chceme naučiť rozoznávať, ako si sérioví vrahovia svoje obete vyberajú, ako sa správajú a ako spoznať, že niekto môže byť vrahom. A preto nás tak veľmi lákajú dokumenty o sériových vrahoch, horory a thrillery.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.