Hrdí na rodinu a Pride 2023

Terézia Mičianiková
Terézia Mičianiková
"Ako občania nemôžeme podporovať médiá, ktoré úmyselne a účelovo zavádzajú a klamú v prospech politickej elity. Cez svoje financie môžeme dať najavo, že sa nám to nepáči. Nekupujte od firiem, ktoré vám tlačia cez výrobky, ktoré nesúvisia s politikou ich agendu. Nečítajte a nepodporujte médiá, ktoré nekonajú v dobrej viere a neprinášajú objektívne informácie. Buďme si vedomí propagandy, pretože ako východ tak aj západ má svoju propagandu.
"Ako občania nemôžeme podporovať médiá, ktoré úmyselne a účelovo zavádzajú a klamú v prospech politickej elity. Cez svoje financie môžeme dať najavo, že sa nám to nepáči. Nekupujte od firiem, ktoré vám tlačia cez výrobky, ktoré nesúvisia s politikou ich agendu. Nečítajte a nepodporujte médiá, ktoré nekonajú v dobrej viere a neprinášajú objektívne informácie. Buďme si vedomí propagandy, pretože ako východ tak aj západ má svoju propagandu.
Terézia Mičianiková

Terézia Mičianiková

Hrdí na rodinu a Pride 2023

V sobotu 22.7 sa v Bratislave konali dva pochody. Pride za podporu práva LGBT komunity a Hrdí na rodinu na podporu tradičnej rodiny. Na oboch sa zúčastnilo množstvo známych osôb z politiky, parlamentu, šoubiznisu a médií.

Zatiaľ čo o Pride sme počuli vo všetkých médiách niekoľkokrát do dňa či už pred samotným protestom alebo v priebehu o pochode Hrdí za rodinu mnohí ani nevedeli. Médiá významne podhodnotili informovanie verejnosti o konzervatívnom pochode. Nie je sa čo čudovať. Informovanie verejnosti skrz médiá je každým rokom straníckejšie a subjektívnejšie.

Dôvera v médiá

Dôvera občanov v médiá klesá každým rokom nie len u nás, ale aj v zahraničí. Na Slovensku dôveruje médiám len 27% obyvateľov. Najväčšiu dôveru majú Slováci v televíznej stanici TA3 až 56% zatiaľ čo napr. Denník N má počty ľudí, ktorí mu veria a ktorí neveria vôbec vyrovnané – v oboch prípadoch je to 37%. Link na hlbšiu analýzu prikladám TU.

Spomínaný Denník N informoval o pochode Hrdí na rodinu 4 vetami v ich sekcií Minúta po minúte. Pochod za práva LGBT ľudí si zaslúžil 3 samostatné obsiahlejšie články. Zaujatosť médií mnohým občanom na Slovensku vadí a preto sa do popredia dostávajú alternatívne médiá.

Osobný názor

Teraz vyjadrím osobný názor. Nemyslím si, že alternatívne médiá sú hrozba. Rovnako si nemyslím, že sú to kanály šíriace konšpiračné teórie. Myslím si, že alternatívne médiá zakladajú ľudia takpovediac nevyhnutne. Prečo? V momentálnom štádiu vývinu štátu je trendom a skutočnou hrozbou pre demokraciu cenzúra. Mnoho novinárov, vedcov, slávnych osobností, moderátorov sa napr. v USA a Kanade ale aj Veľkej Británií dostali do situácie, kedy boli za svoje konzervatívne postoje doslova zacenzurovaní, vyhodení z práce, prípadne im boli pozastavené bankové účty (Nigal Farag zamrazila britská banka účty, protestujúcim kaminostom v Kanade tiež) a pod. Osobnosti, ktoré chcú ľudí informovať nezaujato sa mnohokrát dostávajú do morálnej dilemy. Založiť si niečo vlastné alebo sa podvoliť cenzúre?

Rast významu získavania informácií cez sociálne siete je spôsobený nie len nedôverou v „klasické médiá“: televízia, noviny, rádio, ale najmä túžbou informovať o dianí vo svete a aj domácej politike bez rizika straty práce, teda nezávisle. Práve týmto ľuďom je alternatívna scéna otvorená, pretože je otvorená opačnému názoru, čo bohužiaľ scéna „relevantných“ médií nie je.

Podcasty

Podcasty alebo po našom videá dlhšieho formátu (1h a viac) sú momentálne najväčšími zdrojmi informácií generácie Z. Pre príklad použijem znova USA, kde podcast JOE ROGAN EXPERIENCE je už 4 roky po sebe najpočúvanejším podcastom v USA nehovoriac, že číslom jedna v ďalších minimálne 5 krajinách.

Článok v angličtine

Joe Roan skrz svoj podcast vybudoval mediálne impérium. Jeho podcast je v USA počúvanejší a sledovanejší ako najväčšia televízna stanica CNN. Mnohokrát mu americké televízie dávajú prívlastky ako "extrémistický pravičiar" hoci Joe Rogan o sebe tvrdí, že je ľavičiar a volil vždy Demokratov. Vo svojom podcaste hostil niekoľko kandidátov na prezidentov ako napr. Bernie Sanders alebo Robert Kennedy (Demokrati). Jeho hosťami sú osobnosti z každé záujmového a politického spektra. Od lekárov, vedcov, biológov, psychiatrov, lekárov, právnikov cez spevákov, hercov, komediantov až po politikov a novinárov.  

Späť na Slovensko...

Bojkot internetového portálu Startitup

Osobne som vyzvala na bojkot Startitupu na mojom facebookovom profile po sobotných protestoch, pretože som sa nemohla pozerať na zaujatosť do ktorej sa tento portál dostal. Sama som sledovala tento portál dosť dlho, povedala by som, že takmer od začiatku ich vzniku avšak čím ďalej tým viac som si začala všímať jednostrannosť a zaujatosť. Od zelených tém, cez radikálny feminizmus až po masívnu podporu LGBT komunity. Ľavicové témy a hnutia na tomto portáli masovo dominujú a pravicové takmer vôbec nie sú. 

Začo ich možno pochváliť je, že pod príspevkami nevypínajú komentáre a tak má čitateľ možnosť vidieť, že ľudí naozaj „štve“ kam sa portál dostal. Mal potenciál, ale zlyhal. Od soboty ich profil klesol o 3 tisíc sledovateľov. 

Na môj internetový protest zareagoval aj novinár zo samotného Startitupu, ktorý mi milo povedal, že síce sa snažia robiť objektívnu žurnalistiku predsa len je dôležitejšia ideológia, nie realita. Ja som mu samozrejme odpovedala aj s dôkazmi. Mojou najväčšou právoplatnou námietkou bolo, že zatiaľ čo PRIDE 2023 si vyslúžil 5 samostatných príspevkov a ďalších pár príbehov. Pochod Hrdí na rodinu si nevyslúžil ani jeden. Boli spomenutí len v popisoch príspevkov pod samotnými dúhovými fotografiami.

Prikladám snímky obrazovky komunikácie. Meno a identita novinára ostáva anonymná keďže verím, že konal v dobrej viere. 

      

Ako občania nemôžeme podporovať médiá, ktoré úmyselne a účelovo zavádzajú a klamú v prospech politickej elity. Jedine cez svoje financie môžeme dať najavo, že sa nám to nepáči. Nekupujte od firiem, ktoré vám tlačia cez výrobky, ktoré nesúvisia s politikou ich agendu. Nečítajte a nepodporujte médiá, ktoré nekonajú v dobrej viere a neprinášajú objektívne informácie. Buďme si vedomí propagandy, pretože ako východ tak aj západ má svoju propagandu

Titulný obrázok je prevzatý od TV JOJ.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia