Krčméry skončil!

František Neupauer
František Neupauer
Keď som si pred pár dňami kupoval lístok na divadelnú hru Nepolepšený svätec, tak som ani len netušil, že to bude jej posledné uvedenie na pôde SND. Na stránkach divadla nebola (alebo som si to nevšimol?) informácia o tom, že dňa 23. júna 2023 bude DERNIÉRA divadelnej hry Ľubomíra Feldeka. Skočí hra o MUDr. Silvestrovi Krčmérym v predvečer výročia jeho reči na súde (24. jún 1954) a v "predvečer" stého výročia od jeho narodenia?
Keď som si pred pár dňami kupoval lístok na divadelnú hru Nepolepšený svätec, tak som ani len netušil, že to bude jej posledné uvedenie na pôde SND. Na stránkach divadla nebola (alebo som si to nevšimol?) informácia o tom, že dňa 23. júna 2023 bude DERNIÉRA divadelnej hry Ľubomíra Feldeka. Skočí hra o MUDr. Silvestrovi Krčmérym v predvečer výročia jeho reči na súde (24. jún 1954) a v "predvečer" stého výročia od jeho narodenia?
František Neupauer

František Neupauer

Krčméry skončil!

"Inscenáciou hry Ľubomíra Feldeka pokračujeme v Modrom salóne v projekte divadelného stvárnenia osudov významných osobností našich dejín," píše sa na stránke SND. "Tentoraz sme si vybrali širokej verejnosti nie príliš známu, o to však významnejšiu postavu katolíckeho disidenta a lekára Silvestra Krčméryho. Hra Nepolepšený svätec alebo Vy máte v rukách moc, my pravdu sa sústreďuje na mravné posolstvo jeho života vo väzení, kde ho nedokázali zlomiť ani najbrutálnejšími metódami vtedajšej ŠtB. Jeho živá viera mu pomohla prekonať dnes takmer až neuveriteľné spôsoby mučenia, ktoré mali za cieľ priviesť ho k „polepšeniu“, teda k popretiu jeho viery a súhlasu s mocenskými princípmi vládnutia komunistickej diktatúry. Silvester Krčméry sa však „nepolepšil“, prejavil obrovskú vnútornú silu, obstál aj v najťažších skúškach a zamietol všetky rozhodnutia súdov, na základe ktorých by mohol byť prepustený, ak by aspoň čiastočne priznal svoju vinu, pretože žiadnu necítil. Hra sa odohráva v dvoch časových rovinách – v deväťdesiatych rokoch v jeho ordinácii, kde ho navštívi jeho bývalý vyšetrovateľ, a v päťdesiatych rokoch na rôznych miestach jeho vyšetrovania a väznenia. Nevyhnutnosť pokánia a povznášajúca sila odpustenia sú nepatetickou hĺbkovou témou hry a jej odkazom aj pre súčasnosť."

Divadelná hra si našla svojho diváka aj v iných mestách na Slovensku (Šaštín, Trenčín, Žilina, Revúca, Košice), no rovnako aj v zahraničí. Konkrétne: Plzeň 2020, Brusel - februári 2020. V januári 2022 si ju pozreli LIVE diváci doma i vo svete (cez 10 000 divákov). V Prahe sa hrala 13. apríla 2022 pod záštitou pražského arcibiskupa a českého primasa Dominika kardinála Duku OP. 

Herec Matej Marušin (hrá postavu Silvestra Krčméryho) svojho času povedal, že by sa vzdal celého svojho bohatého repertoáru, no hry Nepolepšený svätec by sa nechcel vzdať za nič na svete.

Dnes som sa dozvedel, že táto hra má byť uvedená posledný raz. Na predstavenie dňa 23. júna už nenájdete ani jeden lístok. Na to dnešné je ešte možné niekoľko lístkov zakúpiť.

Som presvedčený, že postavu Silvestra Krčméryho, ktorej 100 rokov od narodenia si pripomenieme v roku 2024, by sme mali viac spoznávať aj cez túto divadelnú hru. V denníku Pravda o hre napísali: "Autor scény a kostýmov Peter Janků si počínal vynaliezavo – pomohol si napríklad stoličkami (dobrá scéna so sakami cez operadlá!), využil možné metamorfózy lôžka či tieňohru za igelitom. Samozrejme, vynikajúco zapracoval režisér Kamil Žiška a presvedčivé výkony podali herci Richard Autner a Matej Marušin. Marušin hrá skalopevného Silvestra Krčméryho a  Autner sa stále mení, hrá viac postáv (väčšinou väzenských dozorcov či vyšetrovateľov), pre­zentuje meniacu sa dobu.  Podľa toho, ako sa správa a ako hovorí, dá sa dedukovať, čo sa práve odohráva za múrmi väznice, či sú to tvrdé päťdesiate roky, alebo prichádza odmäk. Obaja herci stvárňujú svoje úlohy s veľkou vervou –  Matej Marušin hrá hrdinu s horiacimi očami, občas na javisku vyrastie hrdosťou a vzburou, občas ho vbíja do zeme jeho utrpenie alebo s hrmotom ho na zem sáču jeho trýznitelia. Autner  je zasa príliš suverénny, živočíšny, žoviálny, sadistický, taktizujúci… Predvedie celú plejádu pokrivených ľudí.  Silvester Krčméry svoje utrpenie miluje, lebo vie, že to je hodnota, ktorá má svoj význam (hra to potvrdzuje a pomenováva). Nič neodvoláva, nechce, aby mu trest odpúšťali, lebo by tak priznal vinu a tú necíti. Je to hra o silnom presvedčení, o charaktere, ale Feldek sa diváka dotýka aj tým, ako nastavil zrkadlo dobe – hrdinov býva málo, zbabelcov plno. Táto hra je špecifická práve tým, že pôsobí aj tak optimisticky – pravda napokon víťazí a dostáva sa na scénu!"

Domnievam sa, že osobnosť, podľa ktorej máme pomenovaný pamätný deň venovaný pamiatke obetí komunistického režimu (24. jún), si zaslúži, aby sa dostala k ďalším ľuďom, do škôl. Je to prostriedok vzdelávania, edukácie, ktorú tak veľmi potrebujeme.

Nádejam sa, že hra, ktorá si našla svojho diváka, si zaslúži pokračovanie. A že derniéra z 23. júna 2023 bude len jednou z mnohých derniér, ktoré nás ešte len čakajú. Veď si len spomeňme koľko derniér zažila hra Popol a vášeň (mimochodom, hlasy Františka Kovára (Silvester Krčméry) a Dušana Jamricha (Pacient) zaznievajú za plátnom mliečnej farby aj v Nepolepšenom svätcovi). Koľko derniér bude mať Nepolepšený svätec?

František Neupauer

PS: Ak ste si našli čas na tento článok... iste si nájdite chvíľku aj na prečítanie majestátnej recenzie od Martina Timka z apríla 2019 s názvom Nepolepšený v "raji na Zemi". A kto si túto recenziu prečíta, tak ho možno napadne poprosiť SND, aby sa divadelná hra uviedla aj v ich meste, alebo pre jeho priateľov, školu. Júnova derniéra by predsa len nemala prekaziť, aby sme sa dočkali blížiacej sa stej reprízy Nepolešeného svätca. Uvidíme.

Foto: Stránka SND

PS: Dopĺňam potlesk na konci predstavenia dňa 23. júna 2023

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia