Ceny domov v Británii by mohli v nasledujúcich dvoch rokoch klesnúť zhruba o 10 percent. Uviedla to koncom tohto týždňa ratingová agentúra Moody's.

„Permanentne vysoká inflácia a zvyšovanie úrokových sadzieb povedie ku korekcii britského trhu s bývaním,“ uviedla v najnovšej správe Moody's, jedna z troch hlavných ratingových agentúr.

Nečakane horšie ostatné údaje o inflácii viedli k zvýšeniu úrokových sadzieb a očakáva sa, že britská centrálna banka bude v tejto aktivite pokračovať. To sa premieta aj do úrokových sadzieb na hypotékach. Robert Gardner, hlavný ekonóm Nationwide Building Society, ktorá patrí k najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v Británii, v minulých dňoch uviedol, že problémy na trhu s bývaním sa ešte neskončili.

Gardner poukázal najmä na riziko, že zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotékach bude nejaký čas pretrvávať. S tým počítajú aj ďalší ekonómovia, pričom sa zhodujú v tom, že ceny britských nehnuteľností tento rok klesnú. Ako ukázal najnovší prieskum agentúry Reuters medzi analytikmi v oblasti realít, ceny nehnuteľností v Británii by tento rok mohli klesnúť o tri percentá.

Ďalšie dôležité správy

KK40 Frankfurt nad Mohanom - Muž kráča po meste neďaleko budovy Európskej centrálnej banky (ECB) 10. marca 2023 vo Frankfurte nad Mohanom. ECB plánuje otestovať kybernetickú odolnosť popredných bánk v eurozóne. Dôvodom je prudký nárast kybernetických útokov, zvlášť po ruskej invázii na Ukrajinu vlani vo februári. FOTO TASR/AP
Dark clouds drift over the city as a man walks over a bridge near the European Central Bank in Frankfurt, Germany, Friday, March 10, 2023. (AP Photo/Michael Probst)
Neprehliadnite

Finančné domy vyslali Európskej centrálnej banke jasný signál. Peniaze už nepožičajú hocikomu