Tip na výlet: 5 rozprávkových unikátov, ktoré nájdete iba na Slovensku

NETKY.SK • 8 Jún 2023, 21:00 • 2 min
Tip na výlet: 5 rozprávkových unikátov, ktoré nájdete iba na Slovensku

Hovoríte, že už ste pochodili Slovensko krížom-krážom a nemá vás čo prekvapiť? Možno ste toho videli už naozaj veľa a ste vychýreným znalcom našej prírody aj histórie. A predsa, Slovensko má toľko svetových prvenstiev a rarít, že každé leto sa tu dá objaviť niečo nové, prekvapujúce.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Máme pre vás inšpiráciu na niekoľko skvelých výletov k slovenským unikátom, ktorými sa môžeme pýšiť pred celým svetom. Možno práve vďaka objaveniu týchto divov Slovenska sa stane vaša tohtoročná dovolenka nezabudnuteľnou.

 

1. Dubový háj Gavurky – nádherné miesto pri obci Dobrá Niva pri Zvolene, ktorého hodnota okrem rozprávkovej atmosféry spočíva v tom, že ide o zachovaný pôvodný panónsky háj s viac ako 400-ročnými dubmi impozantných tvarov. Nádherných stromov tu nájdete na rozľahlej ploche (o veľkosti cca 100 futbalových ihrísk) vyše 600, a keď sa tu ocitnete, dýchne na vás nezameniteľný dych histórie aj romantiky. Lokalita je chráneným územím európskeho významu, dá sa sem dostať z Dobrej Nivy, Sásu alebo Podskalky pešo, na bicykli aj autom (to však bude potrebné pred samotným územím dubov, samozrejme, odstaviť).

img

V háji pri Dobrej Nive rastú vyše 400-ročné duby.

 

2. Ochtinská aragonitová jaskyňa – unikátny prírodný fenomén svetového významu nájdete v Slovenskom Rudohorí, západne od Rožňavy. Na svete sú len štyri sprístupnené jaskyne tohto druhu, v Európe dokonca iba dve. Vďaka svojim ojedinelým podzemným úkazom, bohatosti aragonitovej výplne a nádhernej prírodnej výzdobe vo forme ihličkových, špirálových a koralovitých podzemných „šperkov“ bola jaskyňa zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Je prístupná štôlňou, dlhou 145 metrov, je skôr menšia, celá jej prehliadka trvá asi 30 minút. O to vzácnejšie poklady v nej však nájdete – určite neobíďte útvar Srdce Hrádku a Sieň Mliečnej dráhy, ktorá dostala názov vďaka aragonitovým strapcom na strope, žiariacim ako hviezdy.

 

img

Výnimočná krása Ochtinskej aragonitovej jaskyne.

 

 

3. Brhlovce – ľudia, žijúci v jedinečných domoch, vysekaných do skaly – to nie je opis žiadneho fantasy filmu, ale slovenská realita! Prečo bývanie v skale? Predpokladá sa, že mohlo ísť o odpoveď na nebezpečie pred tureckými výbojmi. Z pôvodných štrnástich domov ich nájdete v obci pri Leviciach dodnes osem. Pochádzajú z 18.-20. storočia, v niektorých sa dodnes býva, niektoré slúžia ako pivnice či hospodárske priestory. Obec je dnes pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry, v jednom z domov si môžete pozrieť expozíciu historického bývania, vrátane kuchynských, kamenárskych nástrojov a dobového nábytku. Táto expozícia ako súčasť Tekovského múzea získala v r. 1993 ocenenie Europa Nostra. Keď už ste v Brhlovciach, navštívte tu aj neskorobarokový kaštieľ, evanjelický a katolícky kostol z 18. storočia.

 

img

Obydlia vytesané do tufovej skaly v Brhlovciach.

 

4. Herliansky gejzír – dedinka na východe Slovenska na svahu Slanských vrchov ponúka skutočný unikát – jediný studený gejzír na Slovensku, aké nájdete v rámci Európy už iba na Islande. Našli ho vďaka artézskemu vrtu, pri ktorom hľadali zdroje minerálnej vody.

Spod zeme vystrekuje viac ako 140 rokov raz za 32-36 hodín. (Kedy presne si môžete pozrieť na oficiálnej stránke obce) Dnes už „len“ do výšky 20 metrov, kedysi to však bolo až 120 metrov! So svojou teplotou  14-18°C je skutočnou raritou, národnou prírodnou pamiatkou, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Herľany dnes už ako kúpeľné mestečko nefungujú, no keď už ste tu, určite vás poteší návšteva farmy s koňmi, kaštieľu Budimír, či výlet k Dargovskému priesmyku. Neďaleko je aj rozhľadňa Čerešenka, určite bude stáť za to túra do tufového kaňona Slanských vrchov, alebo na Rankovské skaly.

 

imgGejzír v Herľanoch vystrekuje raz za 32-36 hodín.

 

5. Vlčie hory – kde bolo, tam bolo... Aj príbeh tohto miesta znie ako rozprávka. Vlčie hory sa nachádzajú v Národnom parku Poloniny a ak neveríte, že ešte u nás existuje divoká, nespútaná príroda, tak práve tu ju nájdete! Čarovný kút na hraniciach Poľska a Ukrajiny, na území najstaršieho a najrozsiahlejšieho pralesného územia Európy ponúka pohľad na prírodu, nedotknutú ľudskou rukou. Stromy staré viac ako tisíc rokov, vlci, rysy, divoké kone, bobry aj majestátny zubor! Budete sa v tomto nádhernom kúte Slovenska cítiť ako v minulom storočí, alebo celkom inom svete...

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies