Foto: TASR - Martin Baumann

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Vodič Dušan Dědeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Vo štvrtok o tom rozhodol senát Mestského súdu Bratislava I. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný na hlavnom pojednávaní priznal vinu.

Trest si má odpykať v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Dostal tiež desaťročný zákaz činnosti v podobe šoférovania motorových vozidiel a trojročný ochranný dohľad.

Predseda senátu Pavol Tomík uviedol, že súd prihliadal na viacero poľahčujúcich okolností, pričom nezistil žiadne priťažujúce okolnosti. Súd okrem iného zohľadnil priznanie obžalovaného a pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu. Obžalovaný Dušan D. sa vzdal práva na podanie odvolania. Prokurátor si ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo podal na Dušana Dědečka v závere marca obžalobu pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia. Obžalovaný je väzobne stíhaný pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti.

Dopravná nehoda v centre Bratislavy si 2. októbra 2022 vyžiadala päť mŕtvych a niekoľko zranených osôb. Dušan Dědeček mal podľa obžaloby šoférovať v štádiu ťažkého stupňa opitosti. Jeho automobil dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu. K stretu s prvou osobou malo prísť pri rýchlosti 107 kilometrov za hodinu. Na zastávke sa malo nachádzať približne 40 ľudí.

 

Uložiť článok

Najnovšie články