Kam bude Bitcoin smerovať v roku 2024?

Už niekoľko rokov sa objavujú odhady a prognózy vývoja hodnoty bitcoinu.  V súčasnosti nadšenci kryptomien a drobní investori diskutujú o tom, či a kedy bitcoin dosiahne hodnotu 100 000 dolárov. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k rastu ceny bitcoinu. Medzi tieto faktory patrí pokles hodnoty BTC, inštitucionálne prijatie, priaznivé regulačné prostredie alebo zvýšená informovanosť.

Polenie BTC v roku 2024. K tejto udalosti dochádza každých 210 000 blokov alebo približne každé štyri roky. Keď nastane halving, odmena za úspešnú ťažbu bloku sa zníži na polovicu. To znamená, že sa zníži ponuka nových bitcoinov vstupujúcich na trh, čo môže viesť k následnému zvýšeniu ceny bitcoinov.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by polenie bitcoinov mohlo byť pohonom  rastu. Po prvé, znižuje ponuku bitcoinov, čo by mohlo zvýšiť ich vzácnosť a hodnotu. Po druhé, zvyšuje dopyt po bitcoinoch, pretože ťažiari musia nakupovať viac bitcoinov, aby pokryli svoje náklady. Po tretie, vytvára sa pozitívna spätná väzba, pretože zvýšenie ceny priťahuje ďalších investorov, čo ďalej zvyšuje cenu.

Po udalostiach, kedy došlo k poleniu bitcoinu, nasledoval výrazný nárast jeho ceny. K prvému poleniu došlo v roku 2012 a v nasledujúcom roku sa cena bitcoinu zvýšila z približne 12 dolárov na viac ako 260 dolárov. K druhému poleniu došlo v roku 2016 a cena bitcoinu sa v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zvýšila z približne 600 dolárov na viac ako 20 000 dolárov.

Zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, čo sa stane s cenou bitcoinu po ďalšom polení, ktoré má budúci rok nastať. Na základe historických údajov je však pravdepodobné, že cena bitcoinu v nasledujúcich rokoch výrazne vzrastie, a navyše, ak sa polenie bude zhodovať so začiatkom cyklu znižovania sadzieb Fedu, mohlo by to poskytnúť ďalšiu výraznú podporu téze o BTC.

  • Inštitucionálne prijatie: Bitcoin je čoraz viac akceptovaný inštitucionálnymi investormi. To by mohlo viesť k zvýšeniu dopytu po bitcoinoch, čo by mohlo viesť k nárastu ceny.
  • Priaznivé regulačné prostredie:  Regulačné prostredie pre bitcoin je čoraz priaznivejšie. To by mohlo podnikom uľahčiť investovanie do bitcoinu, čo by tiež mohlo viesť k zvýšeniu ceny.
  • Väčšia informovanosť: Bitcoin sa stáva čoraz známejším a zrozumiteľnejším. To by mohlo viesť k zvýšenému dopytu zo strany retailových investorov, čo by tiež mohlo viesť k vyšším cenám.

Ak sa tieto faktory potvrdia, je možné, že bitcoin by mohol v roku 2024 dosiahnuť cenu 100 000 USD. Je však dôležité mať na pamäti, že bitcoin je volatilné aktívum a jeho cena môže výrazne stúpnuť alebo klesnúť.

Komentuje Maxim Manturov, analytik spoločnosti Freedom Finance Europe