Zničená priehrada Kachovka na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Unicef.jpg
Foto: UNICEF/UN0839487/Filippov

Zničená priehrada Kachovka zanechala viac ako 16 000 ľudí v núdzi. Zaplavených je najmenej 37 miest a obcí, čo bude mať vážne následky pre ďalšie státisíce ľudí na juhu Ukrajiny. Od včera sa intenzívne pracuje na ich evakuácii, poskytnutí základnej zdravotníckej starostlivosti a zabezpečení humanitárnej pomoci.

Záplavy môžu spôsobiť aj presun mín a výbušnín do oblastí, ktoré boli pred tým vyhodnotené ako bezpečné.

Tím UNICEF pracuje naplno priamo v Chersonskej oblasti. Okamžite sme začali mobilizovať humanitárnu pomoc. Zasiahnutým rodinám práve teraz dodávame balenú pitnú vodu, súpravy pre vysídlené deti, hygienické potreby a tabletky na čistenie vody.

Na vlakovej stanici v Chersone sme zriadili centrum Spilno, kde môžu sa môžu deti v bezpečí hrať a zaisťujeme tu aj psychosociálnu pomoc. Mobilné tímy sú rozmiestnené na vlakových a autobusových staniciach v Chersonskej oblasti, kde distribuujú pomoc. UNICEF tiež plánuje poskytnutie finančnej pomoci rodinám s deťmi v oblastiach, ktoré boli zaplavené.

Unicef1 1.jpg
Foto: UNICEF Ukraine

Priehrada Kachovka bola napadnutá a zničená ráno 6. júna. Slúžila ako elektráreň na rieke Dnipro v Novej Kachovke, prístavnom meste ležiacom na južnom brehu nádrže Kachovka. Zabezpečovala elektrickú energiu, zavlažovanie a lepšiu splavnosť rieky. Slúžila aj ako zásobáreň pitnej vody.

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNICEF Detský fond OSN