Hedžové fondy a špekulatívni investori navyšujú stávky na to, že index S&P 500 klesne. Ich objem na trhu futures je najvyšší od leta 2007. Vtedy akciové indexy dosahovali historické maximá a na obzore sa formovala finančná kríza.

Dow Jones Industrial Average Passes 30,000 For The First Time
Neprehliadnite

Dva scenáre ďalšieho vývoja akcií. Po mesiacoch optimizmu dochádzajú dobré správy

Či sa to zopakuje aj tentoraz, je otázne. Na pokles cien existujú dobré dôvody, napriek tomu akcie rastú. Tento rast však ťahá len niekoľko technologických spoločností. Bez tých by bol index S&P 500 tento rok v miernej strate.

Prečo ceny akcií rastú

Akcie rastú, pretože ekonomika vykazuje zopár pozitívnych správ. Pracovný trh je stále silný, zisky spoločností mierne rastú. Fed možno už v júni zastaví zvyšovanie sadzieb, niektorí analytici dokonca očakávajú v priebehu tohto roka ich znižovanie.

Je to takmer ideálna situácia, keď ekonomika funguje a úrokové sadzby nerastú. O problémoch bánk už mesiac nebolo nepočuť a americkí politici sa dohodli na zvýšení dlhového stropu. Ani silné dáta z trhu práce obchodníci nepovažujú za ďalší dôvod na rast sadzieb, ale skôr za náznak, že šanca na mäkké pristátie globálnej ekonomiky stále žije.

Ak sa index S&P 500 dostane nad hranicu 4294 bodov, bude 20 percent nad minimom z októbra, čo by malo znamenať koniec medvedieho trhu. Tento míľnik má na dosah. Ak je vývoj taký pozitívny, prečo by špekulanti zvyšovali stávky na pokles?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa