Dobré noviny
Natrhajte si ovocie úplne zadarmo. Na tejto mape nájdete, kde sa vo vašom okolí skrývajú sladké poklady
Simona Gálová
Simona Gálová

Natrhajte si ovocie úplne zadarmo. Na tejto mape nájdete, kde sa vo vašom okolí skrývajú sladké poklady

Ilustračná fotografia / Prešov v aplikácii Na ovoce
Ilustračná fotografia / Prešov v aplikácii Na ovoce — Foto: TASR; Aplikácia Na ovoce

Ak zodpovedný zberač dodrží pravidlá, využije to, čo by inak spadlo na zem.

Máte chuť natrhať si sezónne ovocie, ale neviete, kam máte ísť? Nemusíte vždy chodiť na samozber, kde zaplatíte častokrát veľa peňazí, pretože naši predkovia nám zanechali dedičstvo, ktoré je úplne zadarmo. Natrhať si ovocie bezplatne nemusí byť náročné, ak viete, kam máte ísť. S tým môže pomôcť aplikácia „Na ovoce“, ktorá mapuje voľne rastúce ovocné stromy, kríky a bylinky – stačí kliknúť na mapu a uvidíte, kde vo vašom okolí sa nachádzajú poklady, ktoré si môžete natrhať úplne bezplatne.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3784454484988303&set=a.504219525183581

Stromy, ktoré nakŕmili hladných pútnikov

Ako informovali novinky.cz, tvorcovia nápadu sa inšpirovali podobným projektom v zahraničí. „My sme všetci pôvodom mimo Prahu. Zbierať ovocie sme vždy chodili v našich rodných mestách, ale keď sme sa presťahovali do Prahy, bolo nám ľúto, že nevieme, kam chodiť na ovocie,“ popísala Kateřina Kubánková, ktorá stála pri zrode aplikácie, ktorá má dve hlavné funkcie.

V aplikácii nájdete herbár, v ktorom je zoznam sezónneho ovocia, ktoré aktuálne dozrieva, aby ste vedeli, čo sa oplatí ísť zbierať. Základným prvkom aplikácie je mapa, na ktorej viete veľmi rýchlo zistiť, kde vo vašom okolí je strom s čerstvým ovocím. Početná komunita zberačov z Česka aj Slovenka mapuje voľne rastúce stromy, kríky a byliny už šesť rokov. Častokrát ide o ovocné stromy na okraji polí alebo ciest, o ktoré sa už dnes nikto nestará, ale kedysi slúžili hladným pútnikom alebo ľuďom pracujúcim na poli.

Foto: Na ovoce

Ako sa správa zodpovedný zberač

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?