Dávka v nezamestnanosti sa zvýši o viac ako 91 eur, stúpne aj garančná dávka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sociálna poisťovňa
Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti a garančného poistenia, ktoré svojim poistencom priznáva a vypláca Sociálna poisťovňa, bude od 1. júla vyššia. Maximálna dávka v nezamestnanosti sa zvýši o viac ako 91 eur mesačne a dávka garančného poistenia stúpne o 279 eur.

Vyššiu maximálnu dávku v nezamestnanosti budú dostávať noví žiadatelia, teda tí, ktorí sa po 1. júli zaevidujú na úrade práce do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných štyroch rokoch mali poistenie v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2 608 eur mesačne.

Maximálna výška dávky

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti dosiahne od 1. júla pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci 1 329,1 eura. V súčasnosti je to ešte suma 1 234,3 eura.

Pri 30-dňovom mesiaci sa dávka zvýši zo sumy 1 194,5 eura na 1 286,2 eura. Poberať ju možno najviac šesť mesiacov. Nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti sa bude týkať len tých dávok, na ktoré vznikne nárok od 1. júla 2023. Poistencom, ktorí už dávku poberajú, sa výška dávky od júla nemení.

Podmienky na vyplatenie dávky

Nárok na dávku v nezamestnanosti majú po splnení zákonných podmienok povinne poistené osoby v nezamestnanosti, teda zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru, alebo zamestnanci dohodári s pravidelným mesačným príjmom na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce.

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorí nie sú povinne poistení, môžu však nárok na dávku získať, ak v potrebné obdobie mali dobrovoľné poistenie. Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, akým spôsobom sa pracovnoprávny vzťah ukončil a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, resp. neurčitý čas.

Na dávku garančného poistenia má po splnení zákonných podmienok nárok zamestnanec, ktorý je alebo bol v pracovnoprávnom vzťahu u zamestnávateľa, ktorý sa stal platobne neschopným a neuspokojoval jeho nároky z pracovnoprávneho vzťahu. Ak platobná neschopnosť zamestnávateľa vznikne v období od 1. júla 2023 do 30. júna 2024, výška dávky garančného poistenia môže dosiahnuť maximálne 3 912 eur. V predchádzajúcom ročnom období je to suma 3 633 eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa