14.9.2023 18:30 | Mobilné aplikácie

WhatsApp spúšťa dlho očakávanú funkciu. Komunikátor sa vďaka nej bude podobať na Telegram

Zdroj: istock

Oznámené boli aj súvisiace bezpečnostné funkcie na ochranu súkromia.

Doplnené dňa 14.9.2023 o 18.30: Mark Zuckerberg dnes prostredníctvom svojho účtu na Facebooku oficiálne oznámil rozšírenie Kanálov na WhatsAppe pre všetkých používateľov naprieč celým svetom. Pokiaľ ste novinku doteraz prístupnú nemali, v nasledujúcich dňoch by sa vám mala v aplikácii objaviť. Pre istotu si odporúčame appku aktualizovať na najnovšiu dostupnú verziu.

Platforma pri prvom prístupe k funkcii informuje o jej fungovaní a používateľov ubezpečuje, že hoci sú Kanály verejné, ostatní sledovatelia nebudú mať prístup k ich telefónnemu číslu. Pred aktiváciu Kanálov je navyše potrebné odsúhlasiť samostatné podmienky používania. Vyskúšať si to môžete sami priamo na Kanáli samotného Marka Zuckerberga.

fotogaléria
Nová funkcia Kanály v aplikácii WhatsApp. Zdroj: WhatsApp

Pôvodný článok s popisom funkcie pokračuje nižšie.

WhatsApp oficiálne predstavil novú funkciu, vďaka ktorej sa messenger spoločnosti Meta (vlastník Facebooku alebo Instagramu) bude viac podobať na Telegram.

Kanály (WhatsApp Channels) majú umožniť správcom posielať správy, odkazy, fotografie, videá alebo iný multimediálny obsah vybranému publiku. Dozvedeli sme sa podrobnosti o tom, ako bude nové riešenie WhatsApp fungovať.

Čítajte aj Komunikátor WhatsApp ponúkne ďalšiu novú funkciu. Vďaka nej môžete ukázať či...

WhatsApp už v roku 2022 predstavil funkciu Communities, ktorá má zlepšiť správu skupinových chatov. Nové možnosti používateľov oslovili, ale ďalej sme hovorili o viacsmernej komunikácii, v rámci ktorej môže ktokoľvek schválený správcom posielať správy alebo zdieľať fotografie a iný obsah.

Spoločnosť Meta sa rozhodla vytvoriť nový nástroj, ktorý je používateľom Telegramu dobre známy a ktorý umožňuje jednosmernú komunikáciu.

fotogaléria
WhatsApp Channels Zdroj: Meta

Kanály (WhatsApp Channels) umožnia správcom posielať textové správy, fotografie, videá, nálepky a ankety. Ľudia, ktorí sú súčasťou kanála, budú môcť zobrazovať a reagovať len na príspevky, ktoré sa v ňom objavia.

Meta zároveň oznámila aj zavedenie bezpečnostných funkcií. Nebude tu síce žiadne koncové šifrovanie, ale správcovia kanálov budú môcť zablokovať možnosť robiť snímky obrazovky, sťahovať médiá alebo preposielať správy. Vývojári aplikácie WhatsApp tiež dodávajú, že história daného kanála sa bude ukladať na serveroch komunikátora maximálne 30 dní.

To znamená, že po uplynutí tejto doby budú správy alebo multimédiá automaticky vymazané a nebude možné sa k nim vrátiť. Správcovia tiež dostanú možnosť vopred zablokovať obsah - celá vec bude fungovať podobne ako na Snapchate, kde bude daný obsah dostupný, ale len na obmedzený čas. Ako dodáva WhatsApp:

„Naším cieľom je vytvoriť najosobnejšiu dostupnú službu vysielania. Začína to ochranou osobných údajov administrátorov aj sledovateľov. Ako správca kanála nebudete mať pre sledovateľov viditeľné telefónne číslo a profilovú fotografiu. Podobne ani pozorovanie kanála neodhalí vaše telefónne číslo správcovi ani iným pozorovateľom. To, koho sa rozhodnete sledovať, je vaša voľba.“

Ku kanálu budete mať prístup prostredníctvom adresára WhatsApp, pokiaľ bude verejný, ale záujemcovia môžu využiť aj pozvánky vo forme odkazov zaslaných v chate, v e-maile alebo zverejnených online. O tom, či bude mať daná osoba prístup ku kanálu, rozhodujú správcovia.

Spoločnosť WhatsApp v tlačovej správe dodala, že WhatsApp Channels majú fungovať nezávisle od našich existujúcich chatov s rodinou alebo priateľmi:

„Prirodzene, základom toho, ako ľudia používajú WhatsApp, bude aj naďalej súkromné posielanie správ priateľom, rodine a komunite, a to bude vždy našou prioritou.“

Novinku predstavuje aj oficiálne video: