8.6.2023 10:30 | AI

Budúcnosť umelej inteligencie bude riešiť aj špeciálny samit

Zdroj: istock

Zatiaľ nie je známe, ktoré krajiny alebo spoločnosti sa na stretnutí zúčastnia.

Spojené kráľovstvo bude na jeseň hostiť kľúčový samit o umelej inteligencii, pričom premiér Rishi Sunak sa snaží postaviť Spojené kráľovstvo do pozície silného sprostredkovateľa v tejto oblasti.

Predstavitelia Spojeného kráľovstva potvrdili plány na konferenciu, o ktorých tento týždeň ako prvý informoval portál Politico, a uviedli, že Spojené kráľovstvo bude mať „dobrú pozíciu" na zvolanie diskusií o budúcnosti umelej inteligencie.

Čítajte aj Umelá inteligencia môže spôsobiť zánik ľudstva, hovorí časť odborníkov. Ďalší...

Komentujú to tým, že vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ mu umožňuje flexibilnejšie reagovať na rýchlo sa meniaci trh. Ministri chcú pripraviť cestu medzi prísnymi predpismi EÚ a ústretovejším prístupom USA.

Sunak, ktorý by mal o tejto téme ešte dnes diskutovať s prezidentom Joeom Bidenom, privítal umelú inteligenciu ako „neuveriteľný potenciál na transformáciu našich životov", ale zdôraznil, že „je potrebné zabezpečiť, aby sa vyvíjala a používala bezpečným a spoľahlivým spôsobom".

Zatiaľ nie je známe, ktoré krajiny alebo spoločnosti sa na stretnutí zúčastnia, ale premiérov hovorca povedal, že Sunak sa snaží spojiť „podobne zmýšľajúce" krajiny, pričom poznamenal, že o tejto otázke rokoval so všetkými členmi G7.

Hovorca zároveň popiera, že by išlo o pokus vytvoriť alianciu proti Číne a Rusku.

Americký technologický gigant Palantir medzitým oznámil, že v Spojenom kráľovstve otvorí svoju novú európsku centrálu pre vývoj umelej inteligencie. Sunak sa má počas svojej cesty do Washingtonu stretnúť so zakladateľom spoločnosti Alexandrom Karpom na baseballovom zápase.

Čítajte aj Slováci odpovedali, aké majú skúsenosti s umelou inteligenciou. Kde si ju vedia...

Odborníci na údaje vyjadrujú obavy z nasadenia softvéru spoločnosti Palantir v britskom zdravotníctve, keďže spoločnosť bojuje o zákazku za 480 miliónov libier na vytvorenie operačného systému tejto inštitúcie.

Hovorca premiéra sa vyjadril, že „údaje zdravotníckych služieb budú vždy veľmi prísne chránené".

Čítajte aj Tvorca popredného chatbota chce mať sídlo v Európe. Táto krajina vraj „vyzerá...