Trhy v USA aj Ázii stiahol nadol výpredaj akcií Microsoftu a ďalších veľkých technologických firiem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Microsoft
Foto: archívne, SITA/AP

Americký akciový trh v stredu ukončil so zmiešanými výsledkami, keď poklesy akcií spoločnosti Microsoft a ďalších technologických firiem zatienili zisky väčšiny zvyšku trhu.

Predstavuje to obrat oproti väčšine tohto roka, keď nadšenie z umelej inteligencie a nádeje na ukončenie zvyšovania úrokových sadzieb podporili technologický sektor.

Akcie technologických firiem išli nadol

Index S&P 500 klesol o 0,4 percenta a uzavrel na úrovni 4 267,52 bodu, i keď väčšina akcií v rámci indexu vzrástla. Priemyselný index Dow Jones si prilepšil o 0,3 percenta na 33 665,02 bodu. Technologický Nasdaq oslabil o 1,3 percenta na 13 104,89 bodu. Akcie malých firiem zamierili nahor a index menších spoločností Russell 2000 vzrástol o 1,8 percenta.

Agentúra AP vysvetľuje, že spoločnosti Microsoft, Amazon, Nvidia a Alphabet sa prepadli minimálne o tri percentá a boli najzávažnejšími položkami v indexe S&P 500. Keďže predstavujú jedny z najhodnotnejších akcií na Wall Street, ich pohyby majú na index mimoriadny vplyv.

Ázia reagovala na Wall Street

Ázijské akcie vo štvrtok klesli po tom, čo silný výpredaj akcií veľkých technologických firiem stlačil nižšie indexy na Wall Street. Trhy klesli v celom regióne a nižšie boli aj americké futurity.

Pokles nastal napriek výraznej revízii odhadovaného tempa hospodárskeho rastu Japonska za január až marec smerom nahor na 2,7 %, čo bolo viac, ako očakávali analytici.

Hlavný japonský index Nikkei 225 si pohoršil o 1,3 percenta. Čínsky index Shanghai Composite klesol o 0,1 percenta a hongkonský Hang Seng o 0,4 percenta. Austrálsky index S&P/ASX 200 stratil 0,2 %, juhokórejský Kospi 0,6 %, taiwanský Taiex 1,1 %, no indický Sensex stúpol o 0,1 %.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie AlphabetAmazonMicrosoftNvidia