8.6.2023 10:08 | Správy

Južná Kórea chce zintenzívniť podporu výrobcov pamäťových čipov

Zdroj: Intel

Prevažnú väčšinu najmodernejších mikročipov na svete vyrábajú len dve spoločnosti.

Južná Kórea podporí svoje strategicky dôležité odvetvie výroby pamäťových čipov v čase zvýšeného napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou. Vyhlásil to vo štvrtok juhokórejský prezident Jun Sok-jol.

Geopolitické otázky sa v poslednom čase stali najväčším rizikom a samotné spoločnosti tento problém nedokážu vyriešiť, uviedol na stretnutí so zástupcami priemyslu, parlamentu a vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čítajte aj Nvidia vystrelila na absolútny vrchol. Podpísala kľúčové partnerstvá,...

Vláda bude skúmať možnosti, ako udržať vedúce postavenie Južnej Kórey v oblasti pamäťových čipov, povedal prezident. Dodal, že k dosiahnutiu tohto cieľa prispeje posilnenie spolupráce s podobne zmýšľajúcimi krajinami, ako sú Spojené štáty. Vláda chce rozšíriť výskum a vývoj, podporiť menších hráčov a posilniť právnu ochranu čipovej technológie, uviedlo vo vyhlásení juhokórejské ministerstvo priemyslu.

Južná Kórea sa usiluje nestať sa priamym účastníkom sporov o polovodiče medzi USA a Čínou. Juhokórejskí výrobcovia Samsung Electronics a SK Hynix sú na jednej strane závislí od amerických technológií a zariadení, približne 40 % juhokórejského vývozu čipov však smeruje do Číny.

Washington vlani v októbri zaviedol obmedzenia na vývoz technológií na výrobu čipov do Číny. Spoločnostiam Samsung a SK Hynix, ktoré tam majú výrobné závody, udelil jednoročnú jednoročnú výnimku, aby mohli z USA dovážať potrebné zariadenia bez povinnosti žiadať vopred o licencie. Či sa táto výnimka predĺži, zatiaľ nie je jasné.

Prevažnú väčšinu najmodernejších mikročipov na svete vyrábajú len dve spoločnosti - Samsung a taiwanská spoločnosť TSMC.

(TASR)