Ktoré alergény sú teraz vo vzduchu najviac? Sezóna tráv pokračuje, očakávajú sa vysoké denné koncentrácie ich peľu

Peľová sezóna tráv pokračuje a aj v nasledujúcich dňoch očakávame vysoké koncentrácie ich peľu
Peľová sezóna tráv pokračuje a aj v nasledujúcich dňoch očakávame vysoké koncentrácie ich peľu
Zdroj: Profimedia
GALÉRIA
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ihličnanov, pŕhľavy a skorocelu.

Vplyvom teplého a slnečného počasia odborníci zaznamenali veľmi vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Na webe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici o tom v utorok informovala Janka Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Banskej Bystrici a Bratislave. Peľ borovicovitých ihličnanov dosiahol najvyššie denné hladiny na strednom a severnom Slovensku. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v ovzduší v nižších hladinách. Život všetkým ešte stále znepríjemňuje topoľová vata, najmä počas veterných dní.

Ktoré alergény sú vo vzduchu najviac?

"Peľová sezóna tráv pokračuje a aj v nasledujúcich dňoch očakávame vysoké koncentrácie ich peľu. Stúpnu denné hladiny peľu pŕhľavy, skorocelu i štiavu. Klesajúcu tendenciu budú mať v prípade peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ agátu, bazy, gaštanu a lipy. Rozšíri sa druhové spektrum kvitnúcich bylín. Pri oteplení očakávame nárast denných koncentrácií spór húb (plesní)," konštatovala Lafférsová. My sme sa o téme alergií nedávno zhovárali aj s odborníkmi:

Podobné články



MÔŽE VÁS ZAUJÍMAŤ