Domácnosti si ešte pred letom stíhajú nainštalovať klímu. Koľko eur si musia pripraviť?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kimatizácia
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

Tento rok nás podľa viacerých odborníkov čaká extrémne horúce leto. Meteorologické leto už začalo prvým júnovým dňom. V boji s horúčavami nám pomáhajú aj klimatizačné jednotky. Podľa energetikov si domácnosti ešte stihnú zadovážiť a nainštalovať klímu pred príchodom tých najväčších horúčav.

Ako uviedol pre portál SITA Energetika produktový manažér Východoslovenskej energetiky Stanislav Švidroň, v tomto období je dokonca najvhodnejší čas, kedy sa rozhodnúť pre klimatizáciu. „V lete je vyťaženosť technikov vysoká, čo môže predĺžiť čas medzi objednávkou a realizáciou montáže,“ upozorňuje Švidroň.

Do piatich dní

Domácnosti pre zaobstaranie si klímy veľa urobiť nemusia. Stačí, keď sa obrátia na svojho dodávateľa elektriny.

„Stačí sa obrátiť na našich odborníkov z TermoTeam-u od VSE, ktorí poradia s výberom správnej jednotky a namontujú ju v rámci ceny,“ dodal Švidroň, podľa ktorého dokážu východoslovenskí energetici aktuálne namontovať klimatizáciu do 5 dní od objednávky a úhrady platby.

„V čase najväčších horúčav, keď stúpa dopyt po klimatizáciách, sa doba dodania môže predĺžiť na 14 až 21 dní,“ upozornil. Na klímy od VSE je navyše päťročná záruka. Objednávkový formulár nájdu slovenské domácnosti na stránke www.termoteam.sk, alebo môžu energetikov kontaktovať na čísle *2407. „Tím odborníkov, ktorí zabezpečia montáž či servis, máme v každom kraji,“ zdôraznil.

Klimatizácia
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

Za vyše tisíc eur

Cena klimatizácie sa odvíja od mnohých faktorov. Závisí od toho, koľko miestností chce domácnosť chladiť, aká je veľkosť miestností, ale aj od komfortných prvkov klimatizácie, ako je napríklad ovládanie pomocou aplikácie, špeciálne filtre, dizajn a podobne. „Kvalitná klimatizácia s odbornou montážou od VSE je v cene od 1 254 eur prípadne od 24,5 eur pri mesačných splátkach,“ hovorí Švidroň.

TermoTeam od VSE pritom ponúka aktuálne jedny z najlepších značiek na trhu – Samsung a Daikin. „Už v stredných radách našich klimatizácií sú dostupné veľmi príjemné funkcie, bez ktorých si už po niekoľkých použitiach nebudete vedieť predstaviť horúce dni a hlavne večery inak. Mám na mysli napríklad funkciu dobrý spánok, ktorá zákazníkom zabezpečí optimálnu teplotu a vlhkosť prostredia počas jednotlivých fáz spánku – zaspávania, hlbokého spánku a prebúdzania, presne tak ako to vaše telo prirodzene potrebuje. Pre mňa je to naozaj neoceniteľná vec počas horúcich letných noci. V kombinácii s bezprievanovou technológiou WindFree je pocit príjemného chladu naozaj nevtieravý,“ doplnil.

Minimálne náklady

Po nainštalovaní klimatizácie musí domácnosť počítať aj so zvýšenými nákladmi na energie, aj keď tie sú prijateľné. Náklady na prevádzku klímy samozrejme závisia od veľkosti a intenzity používania klímy. Priemerná spotreba klimatizácie je počas letnej sezóny podľa východoslovenských energetikov približne 25 eur.

Klimatizácia, peniaze
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

Výhodnejšie inštalované klímy

Energetici sú presvedčení, že aj pre domácnosti sú výhodnejšie inštalované klimatizácie ako prenosné. „Inštalované klimatizácie sú menej náročné na spotrebu elektriny. Umiestnenie pod stropom šetrí obytný priestor a zároveň sú výkonnejšie ako prenosné verzie,“ dodal odborník z VSE.

Servis klimatizácie

Klimatizácia, tak ako každé zariadenie, potrebuje na správnu funkčnosť pravidelný servis. „Pri klimatizáciách od VSE máte možnosť predplatiť si servis, čo zákazníkovi zaručí nemennú cenu za servis, zároveň sa vám každý rok pripomenieme so servisom. Čiže zákazník si nemusí pamätať, kedy je čas na servis,“ doplnil Švidroň.

Klímou sa dá aj kúriť

Klimatizácie môžu domácnosti využívať aj mimo letnej sezóny. Klimatizáciou si môžu hlavne domácnosti žijúce v bytoch s centrálnym vykurovaním dokurovať priestor v období, keď ešte nie je spustené centrálne vykurovanie. „Podobne to platí aj pre rodinné domy v období mimo vykurovacieho obdobia,“ konštatoval Švidroň.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stanislav Švidroň