Minulosť napísala neuveriteľné veci. Toto je 11 faktov z histórie, ktorým nebudete chcieť veriť

NETKY.SK • 4 Jún 2023, 16:00 • 2 min
Minulosť napísala neuveriteľné veci. Toto je 11 faktov z histórie, ktorým nebudete chcieť veriť

Myslíme si, že vieme všetko, alebo aspoň väčšinu, ale keď sa nakoniec ocitneme priamo pred novými informáciami, znovu a zasa si uvedomíme, že ani celý život nestačí na nazbieranie odpovedí. Výlet do histórie je poučný, zábavný, otvára dvere do sveta, ktorý nepoznáme a už nikdy ani nespoznáme, ponúka nám pravdu, že ľudia sú a vždy boli všelijakí.

slovakia

left justify in out

Minulosť je totiž vždy o ľuďoch, čo robili, ako to robili, prečo a za akých podmienok, toľko príbehov a situácií, až je to na nezrátanie. My sme však pre vás predsa len niečo spočítali, a aj keď je to len kvapôčka v mori, aj tak sa nechajme poumývať. Takže, dámy a páni, predstavujeme vám zaujímavosti z histórie a pripravte sa, niektoré budú na neuverenie!

Jedenásť faktov


1. Kým my ako domácich maznáčikov uprednostňujeme mačky či rozkošných psov, v Rímskej ríši to mali tak, že nedali dopustiť na fredky.
2. Keď sme už pri tých zvieratách, v Ázii mali pomerne zvláštny zvyk, týkajúci sa slonov. Trvalo to až do 19. storočia, že slonov cvičili, pokiaľ len vedeli, aby mučili a prenasledovali väzňov a vlastizradcov. Nuž, ani nemusíme mať vynikajúcu fantáziu, aby sme pochopili, že to bolo trýznenie neopísateľných rozmerov.

 

img


3. Vojen bolo veľa, pravdaže, my sme najväčšmi oboznámení s dvoma, čo potrápili celú zem, ale boli aj všelijaké iné. A jedna sa zachovala v histórii ako najkratšia, viedli ju medzi sebou Británia a Zanzibar a začala sa 27. augusta 1896 a vtedy sa vlastne aj skončila. Našťastie, stihla existovať len 38 minút, čo je vskutku pozoruhodné. Ach, keby to takto dopadlo vždy, však?
4. V Londýne vypukol v roku 1966 obrovský požiar, taký obrovský, že zostal v povedomí ľudstva a taký otrasný, že zničil 13000 obydlí, avšak udial sa počas neho jeden zázrak. Napriek materiálnym stratám sa zachovali takmer všetci nažive, mŕtvych bolo po ohni len šesť osôb, čo je dosiaľ fascinujúce.
5. Nie je nič prekvapujúce, že najbohatší mávali vždy svoje výmysly, zvláštnosti, ktoré možno nik neschvaľoval, nik nepochopil, ale každý to beztak musel strpieť, lebo veď viete, ako to chodí, kto má v rukách moc, ten i rozkazuje. A tak sa stávalo, že starí egyptskí faraóni, najmocnejší v krajine, zamestnávali špeciálnych pracovníkov ako živé mucholapky. Fungovalo to tak, že chudáci služobníci najvyšších faraónov, sa či chceli či nechceli, ponatierali medom, aby potom hmyz lepšie prilákali a mohli ho aj odchytiť.
6. keď už sme pri nezvyčajných povolaniach, kedysi nejestvovali budíky, a tak ak páni ráčili vstávať, zabezpečovali si sluhov, čo dobre zastúpili vynálezy pri budení. Budiči chodili a chodili, trieskali na dvere v dohodnutom čase a neprestali, až kým sa páni domu neprebudili a nezakričali, že robota je hotová.

 

img


7. Chutí vám kečup? Dnes ho pridávame len tak, keď ho máme radi, a ak nám príliš nesedí na jazyku, pozornosť mu jednoducho nevenujeme. V minulosti ho však využívali ako liek na hnačku a dokonca ho dávali do tabletiek. Medicína odvtedy pokročila, ale i tak je to zaujímavé.
8. Gladiátori bývali milovaní, hoci riskovali, hoci to nebolo povolanie pre každého, ženy šaleli od vzrušenia, len čo ich zbadali. No a vzhľadom na silné sympatie a doslova šialenstvo, čo vyvolávali v dave, vymyslelo sa, že pot, ktorý im steká po tele, nevyjde navnivoč, ale sa pekne použije ako afrodiziakum. Niektoré dámy zachádzali tak ďaleko, že ho vkladali do kozmetických prípravkov, aby...
To sa asi nedá logicky vysvetliť, pridávali, lebo im to bolo dovolené a hotovo.
9. V minulosti sa povery len tak šírili povetrím a každý národ veril v čosi iné. Takí Gréci, napríklad, nejedávali fazule, lebo, a teraz sa podržte, boli presvedčení, že obsahujú duše mŕtvych.
10. Toto je veľmi pekné a svedčí to o sile Vianoc, že hoc ju popierame, nejaká tam predsa len je. V roku 1914, presne na Štedrý deň, prestali nemeckí a britskí vojaci medzi sebou viesť boje, spievali koledy, pili, ba dokonca si aj zašportovali. Sviatočná nálada im dovolila vyzliecť nepriateľstvo a sústrediť sa na chvíľu, ktorá prepísala dejiny.
11. Obrusy, ktorými prikrývame stôl, aby sme ozdobili i chránili, boli kedysi niečím iným, konkrétne sa ponúkali návštevám. Ak hosť vošiel do domu, slušní hostitelia mu vložili do rúk dnešný obrus ako vreckovku, nech si poutiera ruky, oči, čokoľvek, čo bolo nutné.d



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona