Dobré noviny
VIDEO: Čo sa stane, keď prestanete piť kávu? Môže vás čakať jazda ako na horskej dráhe
Pavol Hirka
Pavol Hirka

VIDEO: Čo sa stane, keď prestanete piť kávu? Môže vás čakať jazda ako na horskej dráhe

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: unsplash.com/Nathan Dumlao, Go to Towfiqu barbhuiya's profile Towfiqu barbhuiya

Káva je dobrý sluha, ale zlý pán.

Niekto si ju dá, aby mu pomohla sústrediť sa, iný si ju vychutnáva pre jej špecifickú chuť. Dôvodov, prečo sa takmer 90% svetovej populácie denne uchyľuje k pitiu kávy, respektíve k inej konzumácii kofeínu, je veľké množstvo. Ako by to však vyzeralo, keby ste sa kofeín rozhodli vysadiť? Aké by to malo účinky na vaše zdravie? To vo svojom videu vysvetlil známy český novinár a youtuber Jiří Burýšek z kanálu Jirka, ktorý vysvetľuje veci.

Nepreháňajte to

Problém podľa neho môže nastať, ak denne prijímate viac ako 400 miligramov kávy, čo je približne 4-5-krát šálok espressa. Vtedy sa môže stať, že komplikácie, ako sú poruchy sústredenia či nespavosť, zažijete už počas konzumácie kofeínu. „Predávkovanie kofeínom môže viesť až k zlyhaniu ľadvín,“ upozorňuje.

Ako u všetkých návykových látok, aj v prípade vysadenia kofeínu na vás čakajú abstinenčné príznaky. „Medzi nimi sa môžu objaviť bolesti hlavy vrátane migrén, chronická únava, poruchy spánku, znížená funkcia štítnej žľazy, úzkosti, depresie a náchylnosť na rôzne typy infekcií,“ vraví Jiří Burýśek, dodáva však, že ak sa prestať piť kávu rozhodne človek, ktorý si dáva tak jedno espresso denne, príznaky budú úplne minimálne.

Ako sa to zlepší?

„V receptoroch sa už žiadny kofeín nenachádza a začína ich zapĺňať adenozín. Bohužiaľ, za dobu pravidelného užívania kofeínu sa počet receptorov zvýšil a tie sa teraz plnia a plnia. Zvyšuje sa tak náš pocit ospalosti, klesá produkcia neurotransmiterov, ako je dopamín, a náš centrálny nervový systém je nejaký pomalší,“ vysvetľuje prvé ťažkosti. Situácia sa však začne čoskoro zlepšovať. Hoci to spočiatku spôsobí migrény, rozšíria sa cievy, ktoré zlepšujú okysličenie krvi.

Foto: pexels.com

Počas prvých siedmich dní sa počet receptorov začne vracať do pôvodného počtu. To by malo zlepšovať naše sústredenie a náladu. „Prvé výrazné pozitívum, ktoré si všimneme, je lepší spánok,“ konštatuje Jiří Burýšek. Môže za to pomerne vysoký polčas rozpadu kofeínu - ak si napríklad dáte poslednú kávu o tretej poobede, o jednej ráno budete mať polovicu toho kofeínu stále v organizme, čo ovplyvňuje hlboký spánok a našu schopnosť regenerácie.

Viac si môžete prečítať na ďalšej stránke.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?