Chrastičky vo vlasoch odstránime ľahko a šetrne

Bábätko vyzerá čistučko, voňavo, keď tu zrazu objavíme, že má na hlavičke a na čielku nevábne vyzerajúce chrastičky. Neskúsené mamičky môžu ľahko spanikáriť a obávať sa nebezpečného ekzému.

stroupky-ve-vlasech-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

V skutočnosti je to bežný kožný prejav, ktorý sa vyskytuje u dojčiat od druhého až tretieho týždňa veku a väčšinou do konca tretieho mesiaca zmizne. Nejde o nejaké závažné kožné ochorenie – seboroickú dermatitídu. Žltkasté šupinky či chrasty, ktoré ju sprevádzajú, sú produktom nadmerného vylučovania mazových žliaz. Objavujú sa vo vlasoch, niekedy aj na čele a v obočí. Nejde o bolestivú záležitosť, hoci bábätko to môže trochu svrbieť. Keď sa funkcia mazových žliaz dostane do normálu, tak sa tvoriť prestanú.

Niektoré mamičky sa boja odstraňovať ich, desia ich mäkké časti lebky, aby ich nejako nepoškodili. Iné majú, naopak, pocit, že ich treba za každú cenu odstrániť, aby sa postihnuté miesta nezapálili, nestali sa zdrojom infekcií, proste aby to bábätku nejako neuškodilo. Faktom je, že zasiahnuté miesta bývajú náchylnejšie na kvasinkovú infekciu. Mliečne chrasty sa však rozhodne nemajú odstraňovať nejako násilne, ale pomocou bežne dostupných prípravkov sa dajú odlúpnuť.

1. Použite vazelínu

Na zmäkčenie chrást sa hodí salicylová vazelína. Potrite ňou hlavičku dieťaťa niekoľko hodín pred kúpeľom, potom sa mäkkou kefou na vlasy pokúste chrasty odstrániť. Zakončite umytím hlavy šetrným šampónom.

2. Pomocníkom je i rastlinný olej

Vatou napustenou mandľovým alebo olivovým olejom jemne potierame dané miesta. Ak chrasty nedržia príliš pevne, tak ich tým uvoľníme. Keď sa to nepodarí na prvýkrát, je šanca pri ďalšom opakovaní procedúry. Vykonávame každý druhý deň. Zároveň tým premasírujeme hlavičku, pokožka sa prekrví, čo je vítanou prevenciou tvorby mliečnych chrást.

3. Skúste materské mlieko

Dojčiace mamičky môžu na postihnuté miesta naniesť pár kvapiek materského mlieka. Chrastičky sa lepšie odlúpnu, keď budeme hlavičku jemne kefovať.

Čítajte ďalej:

4. Bylinková istota

Ruman rímsky, známy aj ako harmanček rímsky, je bylinka, z ktorej sa vyrába hydrolát (produkt parovodnej destilácie) vhodný na starostlivosť o jemnú pleť vrátane dojčenskej. Naneste ho rozprašovačom na postihnuté miesta, po zaschnutí aplikujte nechtíkovú masť. Nechajte pôsobiť do druhého dňa a potom hlavičku umyte. Chrastičky by mali zmiznúť.

Okrem týchto domácich metód existujú, samozrejme, aj špeciálne prípravky, ktoré vám odporučí lekár alebo lekárnik.

Netreba zabúdať ani na prevenciu mliečnych chrást. Ich tvorbu určite nezastavíte, keď ich budete strhávať alebo násilne zoškrabovať. Efekt by mohol byť úplne opačný, vyvolalo by to zvýšenú produkciu mazu a stav by sa zhoršil. Dbajte na to, aby ste bábätku každý deň alebo každý druhý deň umývali hlavičku šetrným šampónom, potom ju dobre opláchli a starostlivo osušili. Vlasy vyčešte jemnou kefkou, aby ste nepoškodili pokožku hlavy. Mala by však mať silnejšie štetiny, aby sa hlavička premasírovala a pokožka dostatočne prekrvila. Dobrou správou je, že táto ťažkosť je len dočasná a bábätko z nej vyrastie.

8.6.2023 5:26| autor: Helena Chvojková 

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist