Free songs
Home / Zdravie / Trápia vás bolesti chrbta z dlhého sedenia? Tieto cviky vám pomôžu
Trápia vás bolesti chrbta z dlhého sedenia? Tieto cviky vám pomôžu

Trápia vás bolesti chrbta z dlhého sedenia? Tieto cviky vám pomôžu

Dlhé hodiny v takmer rovnakej polohe, ktoré strávite v zamestnaní, môžu mať za následok bolesti chrbta. Tento problém podporuje aj pravidelné cestovanie autom a odpočinok pri počítači alebo televízore. Čo robiť, aby boli vaše svaly nielen na chrbte vždy v dobrej kondícii?

Ochabnuté svaly potrebujú posilniť

Svaly hornej časti trupu sú z častého sedenia ochabnuté, čo vplýva aj na ostatné časti pohybovej sústavy. Sedieť v práci rovno, občas sa uvoľniť a poriadne ponaťahovať síce pomôže, svaly to však neposilní. Aby ste im pomohli, najlepšie urobíte, ak sa začnete venovať pravidelnému cvičeniu. Zvládnete ho pokojne aj doma v pohodlí vášho domova. Postačí vám podložka a niekoľko minúť vášho času. Zabudnúť by ste nemali ani na športové oblečenie, ktoré sa postará o vaše pohodlie pri každom pohybe. Potrebovať budete len pohodlné dámske legíny alebo tepláky a tričko.

Plank posilňuje aj brucho

Problémy s chrbtom kráčajú ruka v ruke so slabými svalmi brucha. Cvik nazývaný plank ich posilní. Začnite tvárou obrátenou k zemi, ruky si ohnite v lakťoch, chodidlá postavte na špičky. Váha tela by mala spočívať na špičkách a predlaktiach. Celé telo sa usilujte udržať vo vystretej polohe 30 sekúnd. Pokiaľ naraz nevydržíte, začnite s kratším časom. Cvik opakujte 5 – 10 krát.

Dvíhanie panvy

Ľahnite si chrbtom na zem, nohy pokrčte a ruky položte vo vystretej polohe vedľa seba. Potom pomocou sedacích svalov, nôh a brucha zodvihnite panvu nahor. Vydržte aspoň 5 sekúnd, cvik opakujte 15 krát.

Otáčanie kolien do strán

V polohe chrbtom na zemi rozpažte ruky, aby ste nimi vytvorili písmeno T. Nohy pokrčte v kolenách a položte smerom doľava na podložku. Následne preložte pokrčené nohy na druhú stranu. Opakujte 15 krát.

Pamätáte si zo školy cvik mačka?

V kľaku na kolenách sa podoprite vystretými rukami. Nadýchnite sa a prehnite chrbát ako mačka smerom dole. Pri výdychu ho zaguľatíte smerom dohora. Opakujte 15 krát.

Dostatok pohybu aj na čerstvom vzduchu

Niekoľko cvikov posilní chrbát a brucho, nestačí však na budovanie kondície, ktoré je dôležité pre celkové zdravie nielen pohybového aparátu. Aspoň dvakrát do týždňa by ste sa preto mali venovať aj iným aktivitám. Ak nie ste športový typ, postačia aj dlhšie prechádzky v prírode. Vybrať si môžete tiež cyklistiku či beh. Pravidelné športovanie vám prinesie okrem zdravotných benefitov lepšiu náladu, sústredenie a psychickú pohodu.

Oblečenie do prírody i na šport si môžete vybrať na saticky.sk. Nájdete tu dámske topy, tepláky a športové súpravy, v ktorých sa budete cítiť príjemne a navyše vyzerať dobre.

Scroll To Top