Zdravotník odtiahol pacienta von z nemocnice. Neprípustné správanie na mieste, ktoré má ľuďom pomáhať (video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemocnica.jpg

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) začína konanie v súvislosti s medializovaným prípadom odtiahnutia pacienta zdravotníkom nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.

Inštitúcie, ktoré majú pomáhať

Podľa komisárky Zuzany Stavrovskej je neprípustné, aby v inštitúciách, ktoré majú ľuďom pomáhať, dochádzalo k takémuto správaniu, a to dokonca zo strany odborného zdravotníckeho pracovníka.

Zároveň uviedla, že ak by sa aj daný pacient správal nevhodne, nemôže byť takýmto nedôstojným a ponižujúcim spôsobom vyvedený z budovy.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Z videa, ktoré bolo zverejnené na sociálnych sieťach, podľa úradu vyplýva, že zdravotnícky pracovník porušil práva zakotvené v Ústave Slovenskej republiky zaručujúce nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia.

Ako ďalej v tlačovej správe uviedla hovorkyňa úradu komisára Elena Koritšánska, podľa Ústavy SR tiež nemožno nikoho mučiť ani podrobiť krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.

Etický kódex a odbornosť

Podľa zákona poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve je povinnosťou zdravotníckeho pracovníka vykonávať svoje zdravotnícke povolanie odborne, v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a s etickým kódexom.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím okrem toho považuje konanie zdravotníckeho pracovníka za konanie v rozpore s medzinárodnými záväzkami, ktorými je Slovenská republika viazaná.

Ide o Dohovor OSN o ochrane práv osôb so zdravotným postihnutím, Dohovor OSN o ochrane ľudských práv a slobôd aj Dohovor OSN proti mučeniu, trestaniu alebo inému neľudskému zaobchádzaniu.

„Konanie zverejnené vo videu považujeme za neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, preto prešetríme konkrétne skutkové okolnosti prípadu,“ zdôraznila komisárka Zuzana Stavrovská.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zuzana Stavrovská
Firmy a inštitúcie Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v KošiciachÚrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím