Rodina 07. jún 2023

Potratová tabletka Pohľad na dieťa v záchodovej mise či kŕče ako pri pôrode. Čo sme v debate obišli

Zuzana Hanusová Alena Potocká
Zuzana Hanusová Alena Potocká

Na čo pri diskusii k zavedeniu potratovej tabletky zabúdame. 

Na čo pri diskusii k zavedeniu potratovej tabletky zabúdame. 

Zuzana Hanusová Alena Potocká

Zuzana Hanusová

Alena Potocká

Pohľad na dieťa v záchodovej mise či kŕče ako pri pôrode. Čo sme v debate obišli
Ilustračné foto: Flickr.com

„Nejako som sa dostala na záchod a vtedy som prišla o svoje dieťa. A keď som sa pozrela dole, zrazu som ho uvidela... Nebolo to ako silná menštruácia. Vyzeralo ako dieťa!“

Mladá Američanka Natalia je jednou zo žien, ktoré verejne prehovorili o tom, s akou traumou bojujú, odkedy sa rozhodli vyriešiť neplánované tehotenstvo potratovými tabletkami. Ich výpovede sa dajú nájsť na platforme Youtube pod hashtagom I saw my baby.

Natalia ako 20-ročná otehotnela a napriek tomu, že mala svoje plány, ktoré chcela stihnúť pred založením rodiny, dúfala, že otec jej dieťaťa si to rozmyslí a podrží ju. No nestalo sa.

Aj na Slovensku opäť ožili snahy o zavedenie potratovej tabletky. Slovenskí lekári, ktorí sú stúpencami tejto formy interrupcie, ako napríklad gynekológovia Jozef Záhumenský alebo Miroslav Borovský, zdôrazňujú, že okrem nás sa v Európe nevykonávajú už len v Chorvátsku, na Malte a v Poľsku a že celý svet na nás pozerá ako na nejaký zvláštny úkaz.

Potrat tabletkami – teda chemický potrat – je podľa ich tvrdení i podľa niektorých štúdií šetrnejší voči ženám, najmä pokiaľ ide o budúce reprodukčné zdravie. 

Prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice v Ružinove Jozef Záhumenský v podcaste denníka Sme v argumentácii v prospech potratovej tabletky tvrdí, že operačný zákrok po spontánnych potratoch môže vážne ohroziť zdravie ženy, lebo hrozia poranenia maternice a roztiahnutie krčka maternice. Zavedenie potratovej tabletky je preto podľa neho šetrnejšie k zdraviu žien.   

Zaujímavé je, že v oficiálnych gynekologických štandardoch pre lekárov v Nemecku sa píše, že „pri porovnaní medzi medikamentóznym a operatívnym potratom neexistujú dôkazy, že jedna z týchto dvoch metód vykazuje väčšie riziká“.

Nemeckí gynekológovia teda vo svojich štandardoch pre potraty nevarujú, že by doterajšia prax odstránenia plodu po spontánnom či umelom potrate bola operačne nebezpečnejšia. 

Trauma zrazu nevadí?

Vo verejnej diskusii sa tiež nespomína, ako veľmi traumatizujúci môže byť pre ženu chemický potrat, na ktorom je účastná pri plnom vedomí.

Pritom napríklad pred štyrmi rokmi, keď v parlamente predložili návrh o povinnosti ukázať žene pred interrupciou obrázok plodu a prehrať jej zvuk tlkotu srdca jej dieťaťa, odporcovia návrhu zdôrazňovali, že ide o traumatizovanie už rozhodnutých žien.

Výpovede žien zo zahraničia, ktoré si prešli chemickým potratom a ktoré hovoria o ťažkých stavoch po tom, čo videli svoje potratené dieťa v sprche či v záchodovej mise, sa však premlčiavajú.

Čo sa deje s dieťaťom a ženou po podaní tabletky

Potratová tabletka sú vlastne dva druhy tabletiek. Prvá spôsobí odumretie plodu a volá sa mifepriston. Druhá spôsobí jeho vypudenie z maternice a nazýva sa misoprostol. Túto vypudzovaciu fázu prežíva žena niekde na toalete a môže trvať niekoľko hodín.

Čo sa deje s dieťaťom v maternici, keď žena užije potratovú tabletku? Gynekologička Magdaléna Gerová pre Postoj vysvetľuje, že mifepriston je liek, ktorý bojuje proti účinku progesterónu. „Tento hormón zabezpečuje rast a výživu plodu. Bez neho sa výživa a prísun kyslíka ukončia a dieťa sa v maternici udusí a zomrie.“

Pri užití prvej tabletky, mifepristonu, nemusí žena cítiť nič, po užití druhej, misoprostolu, sa už dostavia mnohé účinky a kŕče, ktoré majú mŕtve dieťa vypudiť z maternice.

Gynekologička Gerová pre Postoj vysvetľuje, ako chemický potrat vyzerá v praxi. „Keďže proces potrácania môže trvať niekoľko dní, ženy by zrejme dostali tabletku v zdravotníckom zariadení a potratili by doma.“

Zo skúseností žien zo zahraničia vyplýva, že sa tak udeje v kúpeľni, teda v záchodovej mise, v sprche, kde môžu vidieť celý obsah maternice vrátane vyvíjajúceho sa embrya.

„Žena si potom musí sama vyhodnotiť, či to, čo prežíva, je normálne alebo vyžaduje lekárske ošetrenie,“ hovorí Gerová.  

Americká gynekologička Christina Francisová, generálna riaditeľka Americkej asociácie pro-life pôrodníkov a gynekológov, tvrdí, že práve jednou zo skutočných tragédií chemického potratu je, že sa „neodohráva na operačných sálach, ale v domovoch žien, ktoré reálne vidia, ako z nich odchádza ich dieťa“, cituje jej slová medicínsky portál pregnancyhelpnews.com.

V Spojených štátoch totiž legislatíva donedávna dávala za povinnosť užiť pod lekárskym dozorom len prvú tabletku. Druhú po 24 až 48 hodinách užili už doma, kde prebehol aj potrat.

Podľa Francisovej robia lekári obrovskú chybu, keď na tento moment ženu pred podaním lieku neupozornia a dôkladne ju nepoučia.

„Tie ženy vidia svoje dieťa, vidia dôkaz ľudskosti svojho dieťaťa a to spôsobuje mnoho emocionálnych tráum, ktoré môžu trvať roky a zvyšujú u nich riziko depresie, úzkosti a samovrážd,“ uvádza Francisová.

Úvodný príbeh Natalie ilustruje, že ani ona moment, keď sa pozrela na svoje dieťa ležiace v záchodovej mise, v sebe ani po vyše roku stále nespracovala.

„Musela som spláchnuť. Svoje dieťa som odhodila do záchoda, spláchla a nevedela som, čo robím. Viem len, že som potom padla na kolená,“ dodáva Natalia. „Ľahla som si do postele a celý matrac bol od krvi. Ležala som tam asi tri dni celkom sama a veľmi som sa snažila nemyslieť na to, čo sa deje.“

Iná mladá žena, 24-ročná Elisabeth, musela pre úzkostné stavy vyhľadať psychoterapeutickú pomoc. „Krvácala som tak silno, že som sa skutočne začala báť, že by som mohla zomrieť. Bola to asi najintenzívnejšia bolesť, akú som kedy pocítila. (...) Keď mnou nakoniec prešiel celý plodový vak, ktorý som musela vytlačiť, bol priehľadný, akoby žltej farby, veľký ako tenisová loptička. A v ňom som videla svoje dieťa. Bolo ako maličký gumový medvedík. A tak som si tam len tak sadla a držala ho. A plakala,“ hovorí o obraze, ktorý jej neschádza z mysle a pre ktorý musela vyhľadať odbornú pomoc. 

Vedľajšie účinky potratovej tabletky, o ktorých sa radšej nehovorí

Ženy sa pre chemický potrat rozhodujú s nádejou, že to budú mať po podaní tabletiek rýchlo za sebou, s minimálnym vplyvom na svoje zdravie. 

Takmer všetky pacientky zažijú po podaní potratovej tabletky krvácanie a veľkú bolesť na úrovni pôrodných kontrakcií, pretože tabletka jednoducho vyvoláva potrat.

Nórska štúdia robila face-to-face rozhovory s 24 ženami o ich zážitkoch po podaní potratovej tabletky. Rozhovory boli prepísané a dáta vedci analyzovali použitím fenomenologickej hermeneutickej metódy.

Autori štúdie došli k záveru, že ženy pociťovali pri chemickom potrate výraznú bolesť, porovnateľnú s pôrodom, a keďže neboli pripravené na takúto intenzitu bolesti, prežívali úzkosť a neistotu. 

Vedci štúdiu uzavreli s tým, že ženy potrebujú vedieť realistické informácie o type a intenzite bolesti, ktorá ich po podaní druhej potratovej tabletky čaká. Niektoré účastníčky štúdie opisovali bolesť pri takomto potrate ako najhoršiu bolesť, akú v živote zažili, pri ktorej boli také vyčerpané, že skolabovali alebo sa zvíjali na podlahe v kúpeľni alebo v posteli. 

Podľa gynekologičky Magdalény Gerovej by sa však malo viac hovoriť o krátkodobých vedľajších účinkoch, ktoré môžu byť aj vážne. 

Podľa fínskej štúdie je riziko krátkodobých komplikácií po potratovej tabletke štvornásobné oproti chirurgickému potratu a má výrazný potenciál zvýšiť dopyt po akútnej gynekologickej starostlivosti, pretože až do 5,9 percenta žien, ktoré potratia chemicky, potrebuje chirurgické doriešenie, takzvaný výškrab maternice, čo je trojnásobne viac ako opakovaných zákrokov pri chirurgickom potrate.

Okrem chemického kokteilu, ktorý ženy tabletkou dajú do svojho tela, sa niektoré nevyhnú ani následnému chirurgickému zákroku v narkóze.

Takmer 80 percent žien pri tom podľa tejto štúdie zažíva niektoré vedľajšie účinky ako nutkanie na vracanie, vracanie, hnačku, bolesti hlavy, teplotu a triašku. Krvácanie, ktoré môže trvať 14 dní, sa považuje za normálne. 

Pri tabletke sa však uvádzajú aj stredné a vážne komplikácie a vedľajšie účinky. Medzi stredné sa považujú spomenuté zákroky po nedokončenom potrate, zápal reprodukčných orgánov a močových ciest s nutnosťou antibiotík či nutnosť navštíviť pohotovosť. Medzi vážne komplikácie sa radí hospitalizácia s vážnymi komplikáciami, transfúzia krvi, infekcia vyžadujúca hospitalizáciu a smrť. 

Samozrejme, tie najvážnejšie sa dejú vo výnimočných prípadoch. Ako uvádza New York Times, v USA od roku 2000 užilo potratovú tabletku asi 5,6 milióna žien, z ktorých po užití zomrelo 28 žien (nie je vylúčené, že niektoré z nich aj pre inú príčinu). Išlo o ženy v najlepšom veku, ktoré mali ešte aktívny život pred sebou. 

Prípad Holly Pattersonovej

Ďalším rizikom sú infekcie, ktoré sú vyslovene viazané na prvý liek, mifepriston, a môžu spôsobiť sepsu, čo zvyšuje riziko úmrtia ženy. Najnovšie takýto prípad evidujú u mladej ženy v Kanade.

V USA je najznámejším prípadom smrť osemnásťročného dievčaťa Holly Pattersonovej zo San Francisca. Holly zomrela ešte v roku 2003, jej otec Monty Patterson odvtedy robí všetko pre to, aby sa na jej smrť nezabudlo, a stal sa veľkým odporcom potratovej tabletky.

Holly svoje tehotenstvo rodičom zatajila, vedel o ňom len jej priateľ. Navštívila miestnu kliniku Planned Parenthood, kde dostala potratové tabletky. Problémy nastali týždeň po užití poslednej.

Holly začala silno krvácať a dostala silné kŕče, až nebola schopná chodiť. Jej priateľ ju rýchlo odviezol do nemocnice, kde jej dali lieky proti bolesti a poslali ju domov. O niekoľko dní bola naspäť v nemocnici, kde aj zomrela.

Otec netušil, že jeho dcéra bola tehotná alebo že si vzala lieky na vyvolanie potratu. Po jej smrti sa dozvedel, že nedošlo k úplnému potratu, čo spôsobilo silnú infekciu, až upadla do septického šoku.

„V deň smrti Holly som prvýkrát v živote počul, že existuje potratová tabletka. Bol to najhorší deň môjho života,“ hovorí o tragickej udalosti Monty Patterson.

Nešťastný otec roky zdôrazňuje, že jeho dcéra bola presvedčená o tom, že jej nehrozia zdravotné komplikácie. „Chemický potrat je propagovaný ako bezpečný a účinný. Informácie, ktoré sa jej podarilo získať o potratovej tabletke, stáli Holly život. Holly bola inteligentná mladá žena. Mohla sa rozhodnúť lepšie, keby mala presné fakty o mifepristone,“ tvrdí otec. 

Podobný prípad šokoval v roku 2014 aj taliansku verejnosť, keď po užití potratovej tabletky zomrela 37-ročná žena v Turíne. V Taliansku je potratová tabletka dostupná od roku 2009, v čase úmrtia tejto ženy bola legislatíva nastavená tak, že sa celý proces musel odohrať pod dohľadom lekárov. Ženy užili tabletky v nemocnici a zostali hospitalizované až po dokončenie potratu.

Marie Anna, ktorá už bola matkou štvorročného chlapčeka, užila prvú tabletku pod dohľadom lekára. Potom, keďže bola matka samoživiteľka a musela sa postarať o syna, podpísala reverz s tým, že sa vráti o dva dni na podanie druhej tabletky. Tak aj urobila. Pred podaním prešla kontrolou, pričom bolo podľa lekára všetko v poriadku.

Krátko po potrate jej však začalo byť zle a mala problémy s dýchaním, pričom sa jej stav v priebehu niekoľkých hodín prudko zhoršil. Previezli ju na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde utrpela asi desať zástav srdca.

Pokusy lekárov oživiť ju trvali dlho, napriek tomu sa to nepodarilo. Podľa lekárskej správy žena zomrela na ťažkú infekciu, ktorá spôsobila toxický šok. 

Najprv len pod dozorom v nemocnici, neskôr už len na online recept a bez vyšetrenia

Práve na príklade týchto dvoch krajín, Spojených štátov a Talianska, možno zároveň poukázať, ako sa časom uvoľňujú zákonné pravidlá potratových tabletiek. 

Kým v Taliansku bola potratová tabletka po zavedení do praxe v roku 2009 povolená na použitie do siedmeho týždňa tehotenstva a celý proces musel prebehnúť pod dohľadom lekárov v nemocnici, od roku 2020 už je všetko inak.

Potratovú tabletku môžu v Taliansku ženy použiť až do 9. týždňa tehotenstva, pričom nie je potrebná hospitalizácia. Dokonca užitie tabletky je už možné pod dohľadom rodinného lekára či v ambulancii všeobecného lekára.

V USA došlo k ešte väčšiemu uvoľneniu. Od povolenia potratovej tabletky v roku 2000 sa postupne zvyšuje týždeň tehotenstva, dokedy ju môže žena použiť. Momentálne je to najviac dvanásty týždeň tehotenstva. Každý štát si upravuje podmienky sám a v niektorých z nich je tabletka zakázaná.

Výrobcovia sa pritom sťažujú na tieto obmedzenia a tvrdia, že liek je bezpečný dokonca aj po 12. týždni tehotenstva. Lekárske štúdie však hovoria o tom, že nežiaduce účinky sú silnejšie, čím je tehotenstvo v pokročilejšom štádiu.

Kým v minulosti bolo v USA podanie aspoň prvej tabletky pod dohľadom lekára v nemocnici a zvyšok sa odohral v domácnostiach žien, najnovšie FDA (americký úrad pre povoľovanie liečiv) povolil, že si ženy môžu zakúpiť potratovú tabletku v lekárni.

Na vydanie lekárskeho predpisu najnovšie bude ženám postačovať konzultácia s lekárom aj formou online, teda nedôjde k fyzickému vyšetreniu.

Trend s potratovými tabletkami je jasný. Legalizáciou a nastavením pravidiel sa proces nekončí, pravidlá sa časom uvoľňujú, potratové tabletky sa približujú k stavu bežne dostupných „liekov“ a interrupcia sa stáva súkromnou záležitosťou žien, ktorá sa v tichosti a anonymne odohrá v ich domovoch.

Lekári upozorňujú, že bez ultrazvukového vyšetrenia žena nemôže zistiť, že ide napríklad o mimomaternicové tehotenstvo, a užitie potratovej tabletky ich v takom prípade vážne ohrozí na živote.

Kritici tohto rozhodnutia zároveň poukazujú, že svojím rozhodnutím dal úrad zbraň do rúk obchodníkom s ľuďmi či násilníkom v rodinách, ktorí sa ľahko dostanú k tabletkám a donútia svoje obete k potratom.

Ako spoločnosť chceme znižovať počet potratov, zavedenie chemických potratov však vyvolá dojem, že ide len o malý problém, ktorý sa dá vyriešiť tabletkou. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia