Rodina 06. jún 2023

Na čom záleží Rozpadávajú sa manželstvá, za ktoré by sme predtým dali ruku do ohňa

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová

Spolu s manželom sme urobili knihu o tom, ako zachrániť manželstvo, čeliť krízam a ako si vybrať partnera na celý život. 

Spolu s manželom sme urobili knihu o tom, ako zachrániť manželstvo, čeliť krízam a ako si vybrať partnera na celý život. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Rozpadávajú sa manželstvá, za ktoré by sme predtým dali ruku do ohňa
Foto: Andrej Lojan

Vezmú sa z lásky, prídu deti, náročný každodenný život a idylka sa končí rozvodom. Prekvapivo, výnimkou nie sú už ani rozvody v prvých rokoch manželstva. 

Posledné roky sa v našom okolí rozpadávajú manželstvá, o ktorých sme si mysleli, že s veľkou pravdepodobnosťou vydržia navždy. Často pritom ide o zväzok ľudí, ktorí na vzťah do konca života mali všetky zdanlivo podstatné predpoklady. 

Brali sa z lásky, mali podobné hodnotové nastavenie a sny, väčšinou pochádzali z rodín, kde mali vzor rodičov, ktorí zostali spolu aj napriek menším či väčším rozdielom, spájal ich manželský sľub, ktorý si dali pred Bohom, a väčšinou mali deti, na ktorých im úprimne záležalo. 

Láska ani dobrá vôľa však už veľakrát nestačia, aby dvaja ľudia zostali spolu celý život.

Samozrejme, pri bližšom nahliadnutí do konkrétnych príbehov človek až neskôr pochopí, že sú situácie, keď je potrebné brániť svoju dôstojnosť či zdravie a z istých vzťahov je múdrejšie pre dobro všetkých vycúvať. Alebo že isté manželstvá nemali ani nikdy vzniknúť, lebo on či ona neboli v čase svadby slobodné a uvedomelé bytosti. 

Za drvivou väčšinou rozpadnutých manželstiev dnes je však problém, ktorý sa dá riešiť, ak by bola na oboch stranách úprimná snaha skutočne ho odhaliť. Sú situácie a tendencie, ktoré by nemuseli prerásť do neriešiteľných problémov, keby ich manželia včas zachytili rozumnými krokmi a dávkou vôle. 

Na druhej strane si však všímame, že nám často chýba schopnosť a vedomosť, ako konkrétne manželské problémy riešiť. 

Už dlho sme mali v pláne priniesť knihu, ktorá by dala manželom nádej, že majú šancu na záchranu, aj keď ich ovládol pocit, že práve ich manželstvo je v úplných troskách, a dať im k tomu konkrétne nástroje. 

S manželom sme obaja novinári, sme manželmi pätnásť rokov a máme tri deti. Nachádzame sa presne v období, keď prichádzajú vážne osobné či vzťahové krízy a človek sa cíti z každej strany pod tlakom. Dnešné rodiny sa vyznačujú tým, že manželia intenzívne riešia deti, starnúcich rodičov, osobnú realizáciu a vedomie vlastnej konečnosti, čo vytvára kokteil pochybností, ktoré môžu pochovať nejedno manželstvo. 

Preto sme si povedali, že chceme pomôcť sebe i ostatným, aby sme prípadné vážne problémy zachytili včas. Dlho sme uvažovali, koho na podobný projekt osloviť, aby v sebe spájal odbornosť i pochopenie pre problémy, ktorými si manželia prechádzajú. 

Nehľadali sme teoretika, ale človeka, ktorý bude rozumieť manželom prežívajúcim sklamanie zo svojho vzťahu. Manželom, ktorí majú zrazu pocit, že si zrejme zle vybrali svojho životného partnera, ktorí sa už viac nevládzu zobúdzať ráno vedľa svojej ženy či muža, ktorí uvažujú, či možno tam niekde po svete nechodí človek, ktorý bude bližšou spriaznenou dušou ako jej manžel či jeho manželka. 

Pri našom ročnom sabatickom pobyte v Taliansku v komunitnom mestečku Loppiano sme spoznali zaujímavý manželský pár z Caserty neďaleko Neapola, ktorý nám prišiel prednášať do formačnej školy rodín, ktorú sme navštevovali. Salvatore Ventriglia, ktorému všetci známi hovoria Rino, je lekárom neurológom a zároveň psychoterapeutom, ktorý v duchu transakčnej analýzy založil centrum terapie Logos. Rita Ventriglia je gynekologička, sexuologička a párová terapeutka.

 

Oslovili sme ich kvôli rozhovoru a po prvých minútach sme vedeli, že títo manželia okrem toho, že sú špičkoví odborníci vo svojich odboroch, majú aj fascinujúci osobný príbeh vlastného manželstva, ktoré sa im v istej chvíli takmer rozpadlo. 

Sami si prežili to, čomu dnes čelia mnohé manželské páry, rozvodové papiere už boli na stole. Okrem toho dnes vedú v rôznych krajinách, i na Slovensku, kurzy pre manželov v kríze, takže majú bohaté skúsenosti so súčasnými problémami rodín. 

Pochopili sme, že sme našli ideálnych respondentov na hĺbkový rozhovor o manželských krízach, o záchrane vzťahu, ale aj o správnom výbere životného partnera a spoločenských problémoch, ktoré je potrebné identifikovať, keď chceme veriť, že zostarnúť s jedným človekom nie je prekonaný koncept. Rozdiel oproti predošlej generácii manželov je dnes azda v tom, že nám nestačí, aby sme spolu zostarli s hrdým pocitom, že sme to so zaťatými zubami vydržali, ale aby sme rástli vo vzájomnej láske a aby sme vo vzťahu dosiahli opravdivú zrelosť, vnútorný pokoj i chvíle šťastia. 

Vnímame, že veľa manželstiev vzniká v dobrej viere, že veľká iskra na začiatku ich prenesie cez najťažšie chvíle. No mnohí snúbenci vstupujú do najdôležitejšieho vzťahu života bez toho, aby sa skutočne poznali, aby odhalili to, čo ich v živote definovalo a poznačilo. Sú to často veci, ktoré práve v manželstvách vyplávajú na povrch v celej svojej sile a bez spracovania či dobrého sprevádzania sú neraz schopné vzťah medzi manželmi zničiť. 

Tento knižný rozhovor s manželmi Ventrigliovcami je o všetkých problémoch, ktoré môžu pár voviesť do hlbokej krízy. Je plný konkrétnych analýz a rád, ako a prečo to napriek všetkému nevzdať. Je tiež o mýtoch, ktoré sme si o manželstve vystavali a ktoré by mali padnúť. 

Zároveň ide o dôležitú príručku pre páry, ktoré sa na manželstvo ešte len pripravujú a chcú si overiť, či človek, s ktorým chodia, má byť skutočne ich budúcim manželom či manželkou, ak veria na manželstvo na celý život. Rino a Rita Ventrigliovci odpovedali na všetky naše otázky a po záchrane svojho manželstva i skúsenosti s množstvom párov v zložitých životných situáciách dnes s istým sebavedomím tvrdia, že „takmer každé manželstvo sa dá zachrániť“.

Oplatí sa prečítať

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0