Denník N

Cesta k postaveniu Rázsoch vedie cez tunel a elektráreň

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Takmer všetky veľké projekty prekročia náklady, nedodržia termín alebo ich prínos nezodpovedá pôvodným sľubom.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je ekonóm

Tak sme sa nedávno (opäť raz) dozvedeli, že Rázsochy, čiže nová a moderná, národná a bratislavská nemocnica (definitívne) nebude. Teda možno bude, ale nebude financovaná z plánu obnovy. Možno však nebude vôbec. Ale asi skôr niekedy bude, no tak skoro určite nie. A to sa s výstavbou tejto „modernej“ nemocnice začalo už v 80. rokoch a samotný zámer projektu pochádza dokonca z konca 60. rokov minulého storočia. Samozrejme, od toho času už stihla byť rozostavaná stavba aj zbúraná a nanovo (možno aj opakovane, ale nie tak úplne) naprojektovaná.

Je zrejmé, že s týmto projektom sa trápili už naši rodičia, dokonca aj podaktorí starí rodičia, ale trápenie s ním spojené (ak si medzitým nestanovia iné priority) pravdepodobne postihne ešte aj naše (minimálne tie staršie) deti. A to ide iba o „obyčajnú“ nemocnicu, ktorá nepatrí medzi najkomplikovanejšie infraštruktúrne projekty.

Nie je tunel ako tunel

Trochu iný príklad je najdlhší slovenský tunel Višňové, ktorý okrem – eufemisticky povedané –neskúsenosti ľudí musí prekonávať aj nástrahy „neprajnej“ prírody.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislavské nemocnice

Nemocnica Rázsochy

Komentáre

Teraz najčítanejšie