Veda a výskumVesmír

Najznámejšia sústava dvoch čiernych dier prekvapila: Čo sa deje 5 miliárd svetelných rokov od nás?

Autori novej štúdie uzatvárajú záhadu, ktorá nemala odpoveď viac ako 40 rokov.

jadre väčšiny galaxií leží supermasívna čierna diera, gigantický objekt, ktorého hmotnosť môže dosahovať niekoľko miliónov až miliárd násobku hmotnosti Slnka.

Ak takáto čierna diera aktívne pohlcuje hmotu okolo seba, môžu vzniknúť jasné prúdy hmoty, ktoré si astronómovia všímajú. Galaktické jadro s aktívnou čiernou dierou sa označuje aj ako kvazar a jedným z najštudovanejších kvazarov je OJ287. V skutočnosti ide o binárnu sústavu, teda sústavu dvoch čiernych dier, ktoré okolo seba obiehajú a v tomto prípade obiehajú tak blízko, že sa na oblohe javia ako jedna bodka. Druhú čiernu dieru vedci objavili zaznamenaním dvoch odlišných typov signálov, informuje portál University of Turku.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

OJ287 sa od nás nachádza približne 5 miliárd svetelných rokov a galaxiu v ktorej sa čierne diery nachádzajú astronómovia sledovali už od roku 1888. Pred viac ako 40 rokmi astronómovia zaznamenali netradičný typ emisie, ktorá mala dva cykly. Jeden trval približne 12 rokov a ďalší 5 rokov. Astronóm menom Aimo Sillanpaa naznačil, že tieto cykly reprezentujú orbitálne pohyby dvoch čiernych dier. Kratší cyklus reprezentuje orbitálny pohyb, zatiaľ čo ten dlhší evolúciu obežnej dráhy menšej čiernej diery.

Orbitálny pohyb menšej čiernej diery, s hmotnosťou 150-miliónov Sĺnk, vedci odhalili vďaka sérií zábleskov. Tie vznikajú, keď menšia čierna diera prejde akrečným diskom tej väčšej, s hmotnosťou 18-miliárd Sĺnk. Menšia čierna diera sa pohybuje okolo väčšej rýchlosťou len o čosi menšou, ako je rýchlosť svetla.

Binárna sústava čiernych dier

Keď čierna diera prejde akrečným diskom, materiál v ňom sa zahrieva a vznikajú horúce bubliny, ktoré vytvárajú intenzívne záblesky svetla žiariace ako trilión Sĺnk. V rámci novej štúdie sa vedcom podarilo po desaťročiach predpovedať načasovanie prechodu menšej čiernej diery akrečným diskom tej väčšej. Dokázali to vďaka pozorovaniam z rokov 1983, 1994, 1995, 2005, 2007, 2015 a 2019. Zároveň definitívne potvrdili, že skutočne ide o binárnu sústavu čiernych dier.

„Do dnešného dňa sa objavilo 26 zábleskov a takmer všetky sme zaznamenali,“ tvrdí profesor Achamveedu Gopakumar.

Aj napriek intenzívnemu výskumu vedci až do roku 2021 nedokázali potvrdiť existenciu menšej čiernej diery. Vedeli, že tam musí byť, no k záverom došli na základe nepriamych dát. V rokoch 2021 a 2022 prebehli nové pozorovania, ktoré po prvýkrát jasne odhalili signál menšej čiernej diery, ktorá sa ponorila do akrečného disku tej väčšej. Astronómovia zároveň objavili dva nové typy zábleskov. Prvý záblesk sa odohral krátko potom, ako menšia čierna diera získala obrovské množstvo materiálu, ktorý začala pohlcovať. Práve toto pohlcovanie hmoty vedie k rozjasneniu galaxie OJ287.

Druhý signál prišiel vo forme gama lúčov a všimol si ho teleskop Fermi. Pohlcovanie hmoty vedie k vytvoreniu prúdu, ktorý vystrelí z menšej čiernej diery a zasiahne plyn v akrečnom disku väčšej čiernej diery. To vytvorí gama lúče. Binárna sústava čiernych dier v jadre galaxie OJ287 je momentálne najlepším kandidátom na objekty, ktoré vytvárajú gravitačné vlny v nanohertzových frekvenciách. Sústavu momentálne monitoruje aj projekt Event Horizon Telescope, ktorý stojí za prvou fotografiou čiernej diery.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close