SR ŽENY: Sieppiho teší progres hráčok, chváli aj ich ochotu učiť sa a tvrdo pracovať

PEZINOK (SZĽH) – Fín Arto Sieppi pôsobí v pozícii hlavného trénera slovenskej ženskej reprezentácie od októbra minulého roka, ale na prvé vrcholné podujatie v novej funkcii si musí počkať do augusta. Práve v závere ôsmeho kalendárneho mesiaca odohrajú Slovenky turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta, na ktorom zabojujú o postup do elitnej kategórie.

Šampionát v čínskom Šen-čene sa mal odohrať pôvodne v apríli, ale Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) ho preložila z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie na letný termín. „Všetky tímy budú mať rovnaké podmienky a bude to pre nich predstavovať výzvu. Turnaj prichádza na rad v netradičnom období, a tak uvidíme, ako jednotlivé hráčky a reprezentácie dokážu zúročiť svoje úsilie z letnej prípravy na turnaji. Sme radi, že nám slovenský zväz vytvára dobré podmienky na prípravu. V máji sme absolvovali krátky kemp v Bratislave, v aktuálnom týždni máme päť tréningových dní v Pezinku a opäť sa zídeme v závere júla. Myslím si, že máme dostatočný priestor na kvalitnú prípravu a pozitívne je, že sme mali možnosť vidieť všetky potenciálne reprezentantky,“ povedal Sieppi v rozhovore pre Hockey Slovakia. 

Dve miestenky dávajú väčšiu šancu

Slovenské hokejistky nastúpia v Číne proti domácim reprezentantkám, Dánkam, Nórkam, Rakúšankám a Holanďankám. Päť zápasov odohrajú v období od 20. do 26. augusta, pričom medzi svetovú špičku preniknú dva zo šiestich tímov. „Samozrejme, dve miestenky nám dávajú väčšiu šancu ako jedna. Bude to však náročný turnaj. Musíme byť mentálne a fyzicky dobre pripravení. Očakávam náročné zápasy. V tejto sezóne sme hrali dvakrát s Rakúšankami, ktoré sme zdolali v oboch prípadoch o jeden gól. Rovnako sme dvakrát vo vyrovnaných súbojoch uspeli s Nórkami. Vysokú kvalitu majú aj Dánky, ktoré hrali pred rokom v najvyššej kategórii MS. Je však dievčatám verím a viem, že aj ony majú dostatok sebadôvery,“ pokračoval 57-ročný kouč, u ktorého prevládajú pozitívne dojmy z doterajšieho účinkovania na slovenskej striedačke.

„Hráčky urobili od októbra výrazný progres. Nemali problém stotožniť sa s našou filozofiou. Rýchlo pochopili, že môžu dosiahnuť vysoké méty, ak budú tvrdo pracovať. Cítil som z nich hrdosť na to, že môžu reprezentovať Slovensko a obliecť si národný dres. Máme za sebou dobrú sezónu, v rámci ktorej sme odohrali dva kvalitné turnaje a dvojzápas s Rakúskom. Potešilo ma, že hráčky ochotne prijímali nové informácie a chceli sa učiť. Navyše som mal radosť aj z toho, že ukázali vysokú technickú vyspelosť a cit pre hru. Naučil som sa, že Slovenky chcú hrať ofenzívny hokej. Vnímam to pozitívne, ale potrebujeme sa zlepšiť v tímovom bránení,“ zhodnotil Sieppi. 

V Číne bez Lopušanovej

Skúsený tréner v Číne nebude môcť využiť služby Nely Lopušanovej. Stále iba 15-ročná útočníčka ešte nedosiahla potrebnú vekovú hranicu na účasť na seniorskom šampionáte. „Bohužiaľ, je to tak, ale je stále mladá a máme k dispozícii aj ďalšie kvalitné hokejistky. Nela ukazuje výnimočný talent. Má skvelý ofenzívny inštinkt, potrebuje však ešte doladiť viacero aspektov hry. V tejto sezóne pomohla k propagácii slovenského ženského hokeja aj slovenského hokeja ako celku. Obsadila tretie miesto v hlasovaní o Hráčku roka podľa IIHF a môže byť hrdá na to, čo ukázala svetu. Na druhej strane, stále je skromná,“ doplnil Sieppi. 


Fotogaléria

Ďalšie články