TechnológieZariadenia

Ako vplýva dĺžka a ďalšie vlastnosti káblu na rýchlosť nabíjania? Takto si zaistíte čo najrýchlejšie nabíjanie!

Rýchle nabíjanie sa odvíja aj od dĺžky kábla a jeho kvality. Pozrite sa, prečo tomu tak je a ako si môžete správny kábel vybrať.

Rýchle nabíjanie smartfónu či iného zariadenia nie je záležitosťou len nabíjacieho adaptéru, no záleží aj na dĺžke kábla či jeho ďalších vlastnostiach. Ako si však môžeme vybrať ten správny kábel, aby sme svoje zariadenie nabili čo najlepšie a najrýchlejšie? Tieto informácie výrobcovia častokrát neuvádzajú na baleniach svojich smartfónov, no ani pri nabíjačkách či nabíjacích kábloch. A aj preto si teraz prezradíme, ako si môžete nabiť svoj telefón, počítač, tablet či iné zariadenie čo najlepšie a najrýchlejšie. Hneď po výbere toho správneho nabíjacieho adaptéru by sme sa totiž mali sústrediť aj na kábel, ktorý si v ideálnom prípade nebudeme kupovať v predajniach s oblečením a domácimi potrebami.

Nabíjanie dokáže zrýchliť aj správny kábel

Aby sme svoj telefón dokázali nabíjať čo najefektívnejšie, musíme sa pozerať aj na to, aké majú parametre káble. Niektorí výrobcovia vedia dodávať aj káble prispôsobené k tomu, aby prenášali väčší prúd a napätie. Bez nich tak nemôže prísť k rýchlemu nabíjaniu ani napriek tomu, že použijete adaptér určený pre rýchlonabíjanie. V prvom rade nabíjacie káble ponúkajú rôzne hrúbky drôtu, ktoré ovplyvňujú prenos energie a teda aj to, aké rýchle nabíjanie kábel umožní.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
nabijanie telefonu
Zdroj: Dejan Dundjerski / shutterstock.com

Ak chcete svoj telefón, počítač, tablet alebo iné zariadenie nabíjať rýchlo, musíte sa pozerať aj na kvalitu kábla. Nie je totiž kábel ako kábel a každý môže používať iné materiály s rozlišnou vodivosťou. V takomto prípade teda môže prísť k tomu, že nabíjanie lacnejším káblom, ktorý sľubuje rýchlonabíjanie, nemusí vaše zariadenie nabiť dostatočne rýchlo. Za kábel sa teda vyplatí priplatiť si. Dôležitým parametrom je ale v každom prípade dĺžka kábla.

Ako ovplyvňuje rýchlosť nabíjania dĺžka kábla?

Dôležitým faktorom pri nabíjaní je aj odpor. Keď zarátame pri nabíjaní aj túto fyzikálnu veličinu, tak môžeme rátať s tým, že dĺžka kábla ovplyvní aj to, koľko energie prejde káblom. Ak by sme teda na začiatku kábla mali 50W, tak na jeho konci sa môžeme stretnúť s len 48W, pričom čím dlhší kábel, tak tým viac energie sa vytratí. Tento odpor je väčšinou len veľmi malý, no s dlhším káblom sa môžeme stretnúť s väčším odporom. Nabíjanie teda môže byť výraznejšie pomalšie pri dlhšom kábli.

rychle nabijanie smartfonu
Zdroj: Lord Beard / shutterstock.com

Aj z tohto dôvodu sa môžeme stretnúť so štandardizovanými dĺžkami káblov, ktoré nemôžu prekročiť určitú dĺžku. Ak by mal kábel podporovať štandard napríklad USB 3.1 Gen 2, mal by mať dĺžku maximálne 1 meter. Na tieto dĺžky káblov pri rôznych štandardoch sme sa však už pozreli v našom predchádzajúcom článku, na ktorý sa môžete pozrieť na tomto odkaze. No vo všeobecnosti platí, že USB 2.0: máju do 4 metrov, USB 3.0, resp. USB 3.1 Gen 1 majú do 2 metrov. No existujú aj ďalšie typy káblov, ktoré nájdete už v spomínanom článok.

Aké rýchle nabíjanie podporuje váš smartfón? A aký dlhý kábel pri nabíjaní používate? Podeľte sa s nami v komentároch!

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close