Mesto Trnava

Svetelné križovatky prejdú zmenou, rekonštrukcia začne už tento mesiac

Trnavské križovatky sa zmenia. Konkrétne pôjde o zavedenie inteligentného systému riadenia križovatiek pomocou moderných technológií, ktoré by malo prebehnúť do konca roku 2023. Na projekt s názvom Smart križovatky získalo mesto Trnava značnú časť financií z európskych zdrojov. S rekonštrukciou sa začne už tento mesiac, prvá je naplánovaná na 14. júna na križovatke ulíc Dohnányho a Stromová.   

14. júna 2023 od 9:00 h. sa začne s modernizáciou na križovatke ulíc Dohnányho a Stromová. Počas realizácie prác bude dočasne vypnutá svetelná signalizácia. O čiastočných obmedzeniach premávky bude vodičov na cestách informovať dočasné dopravné značenie. Obnova by mala trvať do 16. júna. Termín dokončenia prác sa môže predĺžiť z dôvodu nepredvídateľných okolností. Ďalšou v poradí bude križovatka Nitrianska – Priemyselná, ktorá sa bude realizovať v predpokladanom termíne od 19. do 23. júna. O postupe prác a obmedzeniach na ďalších križovatkách budeme verejnosť priebežne informovať.

Do projektu je zahrnutých 11 svetelných križovatiek na území mesta. Hlavným cieľom je zlepšenie plynulosti cestnej premávky, vďaka čomu sa skvalitní prejazdnosť a zvýši sa bezpečnosť dopravy v Trnave. Sieť inteligentných križovatiek, ktoré budú navzájom prepojené, umožní sledovať úrovne dopravy v meste, dopravných kolón, počítanie času dojazdu či sčítanie a klasifikáciu dopravného prúdu. Nadväznosť jednotlivých križovatiek zabezpečí tzv. zelenú vlnu, ktorá pomôže zlepšiť plynulosť premávky. Výhodou projektu je i zber dát o dopravnom prúde s možnosťou ďalšieho využitia.

Na chodcov či cyklistov čaká novinka v podobe bezdotykových senzorov. Na zadanie výzvy už nebude potrebné dotknúť sa tlačidla, stačí sa k senzoru iba priblížiť a semafor zaznamená avizovanú snahu o prechod. Zariadenie sa zároveň rozsvieti a potvrdí výzvu pípnutím. Následne skontroluje, či na jednej alebo druhej strane priechodu ešte niekto čaká a ak nie, automaticky výzvu odstráni a premávka plynie. Sieť inteligentných križovatiek v Trnave by mala byť funkčná do konca kalendárneho roka.

Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

7.6.2023 13:24

Komentárov: 0

 

Kľúčové slová