Zoskupenie František Báleš ansámbel, ktoré je známe spájaním poézie a hudby do podoby autorských jazzových piesní, uvádza do života svoj druhý album. Básne Múzické vyšli vo vydavateľstve Hevhetia a získali tohtoročnú cenu verejnosti v ankete Esprit Jazz Awards. V koncertnej sieni Klarisky zaznejú 19. júna o 19:00 zhudobnené Krvavé sonety Pavla Orságha Hviezdoslava v prebásnení Johna Minahanea, básne Rudolfa Dilonga, Jána Smreka, Janka Kráľa, Milana Rúfusa a Jána Kostru aj pre verejnosť. Koncert bude sprevádzaný slovom autora hudby, ktorý poslucháčom predstaví vzájomné paralely dvoch umeleckých priestorov – poézie a hudby.

Úlohy krstných rodičov albumu sa ujmú slovenská spisovateľka a poetka Denisa Fulmeková a britský básnik a prekladateľ John Minahane. František Báleš ansámbel vystúpi v zložení Matúš Uhliarik spev, František Báleš autor hudby/klavír, Vladimír Máčaj kontrabas, Juraj Šušaník bicie nástroje. V úlohe hostí sa predstavia Ondrej Juraši krídlovka, Ladislav Fančovič barytón saxofón, Dominik Šujan recitácia, Pressburg Saxophone Quartet (Andrei Simančuk soprán saxofón, Silvia Macejová alt saxofón, Ján Gašpárek tenor saxofón, Ladislav Fančovič barytón saxofón), vokálne zoskupenie WAF band (Krisína Gotthardtová soprán, Jana Jakubíková soprán, Adriana Čatlošová alt, Ján Pallo tenor, Matúš Uhliarik barytón, Jakub Kováč bas).

František Báleš ansámbel je zoskupenie hudobníkov a literárnych nadšencov,  ktoré vzniklo v roku 2018 pri príležitosti stého výročia vzniku prvej Československej republiky. Založil ho jazzový hudobník, klavirista a pedagóg František Báleš so zámerom osláviť mená významných básnikov oboch národov originálnou autorskou hudbou. Do podoby piesní zhudobnil diela Pavla Országha Hviezdoslava, Janka Kráľa, Jána Smreka, Rudolfa Dilonga, Jána Kostru, Milana Rúfusa, Janka Kráľa, Jaroslava Seiferta, Františka Hrubína, Jana Skácela a ďalších. Časť repertoáru ansámblu tvoria aj jeho vlastné zhudobnené básnické prvotiny.

Ansámbel účinkoval na významných festivalových podujatiach na Slovensku i v zahraničí (One Day Jazz Festival, International Jazz Fetival Špania Dolina, Mikulášsky jazzový festival, Bratislavský organový festival, Literárny festival v Novom Sade a ďalšie). Príležitostne spolupracuje s ďalšími významnými osobnosťami z oblasti jazzu, klasickej hudby i umeleckého prednesu (Ondrej Juraši, Mária Reháková, Katarína Baarová, Vladimír Jedľovský, WAF band, Pressburg Saxophone Quartet a ďalší). Z doposiaľšej spolupráce ansámblu vznikli dva oceňované CD albumy:

Sonety

Autor hudby očarený magickým príbehom tzv. Hviezdnych sonetov Pavla Országha Hviezdoslava z roku 1886, vytvoril cyklus piesní s rovnomenným názvom. Album vyšiel vo vydavateľstve Hudobného Fondu – Musica Slovaca, do života bol uvedený v deň stého výročia úmrtia najväčšieho slovenského básnika, 8. 11. 2021 v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave a získal prestížne ocenenie v ankete Radio Head Awards, ako najlepšia jazzová nahrávka roka.

Básne Múzické

Album tvoria piesne na texty básní slovenských klasikov – Rudolfa Dilonga (Dráma na počiatku, Lodičky a lode), Janka Kráľa (Moja pieseň), Jána Kostru (Vzdych), Milana Rúfusa (Báseň o básni), Jána Smreka (Dnes milujem svoj deň) a Hviezdoslavove Krvavé sonety v prebásnení do angličtiny z pera Johna Minahanea – The Bloody Sonnets. Vyšiel v januári 2023 v medzinárodne etablovanom vydavateľstve Hevhetia a 30. apríla 2023 získal cenu verejnosti v ankete Esprit Jazz Awards.

Dôležitou súčasťou ansámblu je edukačná činnosť. Vzdelávacie podujatia S Hviezdoslavom do lavíc a Jazz a slovenskí básnici ponúkajú alternatívnu formu vzdelávania mládeže v oblasti hudby a literatúry priamo v školskom prostredí. František Báleš ich vytvoril v roku 2022 so zámerom povzbudenia všeobecného čitateľského záujmu o tvorbu našich významných básnikov z presvedčenia, že poetický text sa v spojení s hudbou stáva atraktívnejším. Študenti a ich pedagógovia na všetkých stupňoch vzdelávania sa tak dostávajú do kontaktu s netradične jazzovo zhudobnenou poéziou. Koncerty v interpretácii ansámblu sú spojené s prednáškou o hľadaní vzájomných paralel oboch umeleckých oblastí. V roku 2023 bude projekt S Hviezdoslavom do lavíc, vrámci jeho druhého ročníka uvedený na desiatich stredných a vysokých školách.

Spoluorganizátorom podujatia je BKIS.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol František Báleš. Text správy sme upravili.