Organizátori festivalu Viva Musica! dnes dopoludnia na tlačovej konferencii predstavili posledné mená programu nadchádzajúceho ročníka. 19. ročník podujatia v priebehu dvoch mesiacov ponúkne spolu až 15 jedinečných koncertov, pričom takmer polovica z nich bude pre návštevníkov zdarma.

O veľký záverečný koncert Viva Musica! festivalu 2023 sa postará svetoznámy český hudobník a excelentný hráč na lesnom rohu Radek Baborák. Do Bratislavy privezie melódie kultových amerických skladateľov 20. storočia, ktorých tvorba vyrastá z tradície jazzu a jeho spojenia s klasickou hudbou. Koncert sa uskutoční 17. augusta o 20:00 v Slovenskom rozhlase.

"S veľkou radosťou som opäť prijal pozvanie na festival Viva Musica! v Bratislave. Tentoraz prídem so svojím súborom Orquestrina, s ktorým zahráme najznámejšie posolstvo kultových amerických skladateľov 20. storočia Leonarda Bernsteina a Georgea Gershwina – v originálnych aranžmánoch, ktoré mali premiéru v Berlínskej filharmónii, a ktoré sa tešia obľube publika na celom svete," uviedol ku koncertu dlhoročný sólista Berlínskej filharmónie a dirigent Radek Baborák.

Súbor Orquestrina je zložený z vynikajúcich sólistov a hráčov popredných orchestrálnych a komorných telies, ako sú huslisti Adam Novák, Milan Al-AshhabMartina Bačová, violista Karel Untermüller, kontrabasista David Pavelka, basklarinetista Petr Valášek, hornista Mikuláš Koska, klavirista Václav Krahulík, harfistka Roxana Hädler či perkusionisti Jiří Stivín Jr. a Ladislav Bilan.

V ich podaní a v novej inštrumentácii zaznie neopakovateľná hudba Leonarda Bernsteina z muzikálu West Side Story, virtuózna predohra k operete Candide či jazzom ovplyvnená tvorba Georga Gershwina v podobe legendárnych diel ako Rapsódia v modrom, Američan v Paríži či Kubánska predohra.

Každý okamih je novou vibráciou

Ďalší koncert s prívlastkom neopakovateľný sa udeje 29. júla o 19:00 v Letnej čitárni u Červeného raka. Jeho návštevníkov si podmaní diva, ktorá koncertovala aj s Kronos Quartet a ktorej autentickosť, talent, aura a charizma presahujú akýkoľvek konvenčný opis a jej tvorba sa nezmestí do žiadnej zo zaužívaných umeleckých škatuliek. Volá sa Iva Bittová a už desiatky rokov vo svojej tvorbe – zakaždým úplne netradične a neopakovateľne, ale vždy umelecky presvedčivo – ukazuje, s akou ľahkosťou sa dotýka hraníc mnohých hudobných žánrov ako jazz, folklór či klasická hudba. A hoci je jej spôsob tvorby a interpretácie takmer neuchopiteľný, to, čo do neho Iva Bittová vnáša, je vždy bytostne ľudské, zrozumiteľné a pravdivé.

Na festivale Viva Musica! účinkovala Iva Bittová už dvakrát – prvýkrát v kantáte Vladimíra Godára Mater so súborom pre starú hudbu Solamente naturali (2012, Stará tržnica) a o päť rokov neskôr so sláčikovým kvartetom Mucha Quartet, s ktorým uviedla Slovenské spevy (2017, Veľký evanjelický kostol). Tentokrát sa predstaví s violončelistom, skladateľom a improvizátorom Anilom Eraslanom, s ktorým odohrá svoj nový hudobný projekt Čo mi otec spieval (What my father sang to me) nesúci jej jedinečný umelecký rukopis a zároveň pripomínajúci minulosť, zabudnuté svety našich rodičov a starých rodičov či vplyvy národnostne bohatého kultúrneho prostredia Strednej Európy.

Cestou k pochopeniu týchto svetov môže byť jeden z najjednoduchších hudobno-vyjadrovacích prostriedkov – ľudová pieseň a jej takmer nekonečná možnosť interpretácie. Ako Iva Bittová o ľudových melódiách sama hovorí: "Melódie nám pripomínajú, aby sme zostali v spojení s naším detstvom, rodičmi, tradíciami, vášňami a emóciami; naučili sa, ako povzbudiť a utíšiť temné chvíle v našich životoch a ako premieňať každý malý záchvev inšpirácie na umenie."

Nevšedné hudobné zážitky

Festival Viva Musica! tento rok svojim návštevníkom v priebehu dvoch mesiacov ponúkne spolu až 15 jedinečných koncertov, na skoro polovicu z nich nebude treba vstupenku. Koncerty s voľným vstupom budú mať podtitul Hudobné záhrady a uskutočnia sa v bratislavských mestských záhradách a parkoch.

Prvým augustovým koncertom tohto cyklu bude koncert klarinetového kvarteta Aurum Quartet. Diváci sa tak budú mať možnosť bližšie zoznámiť s klarinetom ako nástrojom so špecifickým a zvukovo bohatým svetom. Zoskupenie vzniklo na pôde Konzervatória v Bratislave a jeho členmi sú absolventi a pedagógovia tejto inštitúcie. Kvarteto účinkuje v zložení Albín Blaho (1. klarinet), Šimon Štímel (2. klarinet), Martina Lišková (3. klarinet) a Jozef Eliáš (basklarinet). V roku 2021 vydal Aurum Quartet debutové CD s názvom Ouverture, na ktorom predstavil rôzne skladby klasickej hudby v zvukovo netypickej, ale o to zaujímavejšej úprave. Aurum Quartet vystúpi 5. augusta o 17:00 v Medickej záhrade.

O týždeň neskôr, 12. augusta, sa o 17:00 v Sade Janka Kráľa uskutoční posledný koncert zo série Hudobných záhrad. Vystúpi na ňom slovenská huslistka Lucia Harvanová a bulharský hudobník Kiril Stoyanov, ktorých umelecké cesty sa spojili práve v Bratislave, kde sa zoznámili ako kolegovia v Slovenskej filharmónii. Spoločná vášeň pre komornú hru vyústila do vzniku netradičného dua huslí a bicích nástrojov. Kiril Stoyanov v rámci tohto komorného zoskupenia hrá najmä na melodické bicie nástroje ako je marimba, vibrafón či xylofón.

Spojenie huslí a bicích nástrojov je aj napriek atraktívnej zvukovej kombinácii z hľadiska podobných zoskupení vo svete veľmi ojedinelé a pre takéto hudobné zoskupenie takmer neexistuje originálna hudobná tvorba. V rámci koncertu na festivale Viva Musica! predstavia diela Johanna Sebastiana Bacha, Astora Piazzollu, Bélu Bartóka, ale aj menej známu tvorbu Petra Hristokova či Richarda Galliana.

19. ročník festivalu Viva Musica! sa uskutoční od 29. júna do 17. augusta na rôznych miestach v Bratislave. Otvárací koncert festivalu bude nielen kultúrnym zážitkom ale i sviatkom a oslavou. Vystúpia na ňom vynikajúci slovenskí a českí umelci – mezzosopranistka Jana Kurucová, klavirista Marian Lapšanský, huslista Pavel Šporcl a violončelista Jiří Bárta. Duch vzájomného rešpektu a spolupráce bude prítomný aj na spoločnom koncerte Solamente naturali a Barokksolistine One Music a v spoločnom projekte súborov Spectrum Quartett a Nogaband.

V rámci 19. ročníka si divákov podmaní aj kanadská mezzosopranistka Emily D'Angelo, svetoznámy huslista Gidon Kremer s orchestrom Kremerata Baltica či sopranistka Simona Šaturová so svojím Nocturnom. Veľkolepý narodeninový koncert odohrá na festivale Peter Lipa, s ktorým na jednom pódiu vystúpia aj ďalší hudobní hostia vrátane Orchestra Viva Musica! na čele s dirigentkou Michaelou Rózsa Růžičkovou.

Koncerty 19. ročníka festivalu Viva Musica! sa uskutočnia pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Kompletný program 19. ročníka festivalu Viva Musica!:

  • 29. 6. (20:00), Veľký evanjelický kostol – Kurucová, Šporcl, Bárta, Lapšanský
  • 1. 7. (17:00), Lisztova záhrada – Sinfonietta Bratislava (vstup voľný)
  • 6. 7. (20:00), Nádvorie Starej radnice – Solamente naturali & Barokksolistene: One Music
  • 8. 7. (17:00), Záhrada Domu Albrechtovcov – Cello Appossionato (vstup voľný)
  • 15. 7. (17:00), Baroková záhrada na Bratislavskom hrade – EnsembleSpectrum (vstup voľný)
  • 16. 7. ((20:00), Slovenský rozhlas – Gidon Kremer & Kremerata Baltica
  • 20. 7. (20:00), Námestie pri Eurovea – Spectrum Quartett & Nogaband (vstup voľný)
  • 23. 7. (17:00), Prüger-Wallnerova záhrada – S.V.A. Trio: Urban Fusions (vstup voľný)
  • 28. 7. (20:00), Slovenský rozhlas – Peter Lipa Symphony
  • 29. 7. (19:00), Letná čitáreň u Červeného raka – Iva Bittová: Čo mi otec spieval
  • 3. 8. (20:00), Slovenská národná galéria – Emily D'Angelo
  • 5. 8. (17:00), Medická záhrada – Aurum Quartet (vstup voľný)
  • 10. 8. (20:00), Ponton – Simona Šaturová: Nocturno
  • 12. 8. (17:00), Sad Janka Kráľa – Harvanová & Stoyanov (vstup voľný)
  • 17. 8. (20:00), Slovenský rozhlas – Radek Baborák & Orquestrina

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke vivamusica.sk.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Marek Kučera. Správu sme upravili.