Lesbická vlajka: Jej význam a história, vedeli ste toto?

Zdieľať
Lesbická vlajka: Jej význam a história, vedeli ste toto?

V dnešnej dobe je vlajka dôležitým symbolom hrdosti a sily v rámci LGBTQ+ komunity. No vedeli ste, že každá skupina v rámci tejto komunity má svoju vlastnú vlajku, ktorá sa často stáva zreteľným vyjadrením identity a súdržnosti? Rovnako i lesbická komunita. Farby tejto vlajky sa odlišujú. Čo vlastne znamenajú?

Význam a symbolika

Lesbická vlajka je pre lesbické ženy na celom svete znamením hrdosti, odhodlania a solidarity. Je to symbol, ktorý má za cieľ zviditeľniť a osláviť lesbičky, ich vzťahy a ich boj za rovnosť. Farby vlajky majú špecifický význam. Existuje však viacero variácií, ktoré sa menia.

Lesbická vlajka, jej história a význam

Aká je najstaršia lesbická vlajka

Rovnako ako dúhová vlajka, aj táto zástava je pruhovaná, no obsahuje len rôzne odtiene ružovej a fialovej. Niekedy má v ľavom hornom rohu odtlačok rúžu.

Lesbická vlajka s odtlačkom pier a v ružových odtieňoch  vznikla v roku 2010,“ hovorí Chelsea Del Rio, spolupredsedníčka výboru Americkej historickej asociácie pre históriu LGBT a docentka histórie. Aj keď patrí medzi najznámejšie vlajky lesbickej komunity, veľmi sa nepoužíva. „Najmä preto, že to predstavuje len lesbičky predstavujúce ženy,“ vysvetľuje. Pretože farby boli čerpané z odtieňov rúžu bez akéhokoľvek iného hlbšieho významu pre komunitu, mnohí sa nazdávali, že vlajka je povrchná a nezahŕňa všetky typy lesbičiek.

Redizajn lesbickej vlajky v roku 2018

Táto ružová a fialová vlajka dostala v roku 2018 redizajn.  Rovnako ako jej predchodkyňa obsahuje farebné pruhy, tentoraz však sú v odtieňoch oranžovej. „Autorka vlajky,  Emily Gwen, dala každému pruhu špecifický význam,“ hovorí Del Rio.

Horný červený prúžok predstavuje „nezhodu s pohlavím“, zatiaľ čo oranžový prúžok pod ním predstavuje „nezávislosť“. Ďalej, svetlooranžový prúžok ctí „komunitu“, nasleduje biely symbolizujúci „jedinečné vzťahy k ženskosti“, ružový pre „pokoj a mier“, fialový pre „lásku a sex“ a nakoniec purpurový pre „ženskosť“.

Táto verzia je podľa Del Rio pravdepodobne najmodernejšou verziou lesbickej vlajky.

Význam lesbickej vlajky

Lesbická vlajka má veľký význam pre lesbičky a lesbickú komunitu. Jej existencia a používanie pomáha lesbičkám cítiť hrdosť a spolupatričnosť. Vďaka nej sa identifikujú s ostatnými lesbickými ženami a cítia, že sú súčasťou ich spoločenstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom