Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
101827_dychanie nosom 676x451.jpg
7. júna 2023 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Dýchate nosom? Ak áno, upevňujete tak svoje zdravie či radosť z intímnych chvíľ

7.6.2023 – Je preukázané, že dýchanie nosom je prospešnejšie ako to ústami. Krv sa pri ňom viac okysličuje, dochádza k znižovaniu stresu a vysokého krvného tlaku. Podľa odhadov odborníkov 30 až 50 % ľudí dýcha počas dňa iba ústami.

Hoci by sme mali správne dýchať len nosom, existuje významné percento ľudí, ktorí dýchajú výlučne ústami. Medzi populáciou je rozšírený aj mýtus, že správne dýchanie pozostáva z vdychovania nosom a výdychu ústami. Takéto dýchanie je pritom príznačné v spánku a počas fyzickej aktivity. Čo teda dosiahneme, ak začneme dýchať iba nosom?

1. Atraktívnejší vzhľad

Podľa Madsa Tömörkènyiho, dánskeho vedca venujúceho sa dlhovekosti a biomechanike, dýchanie nosom môže zmeniť štruktúru svalov tváre, a tak ju urobiť časom atraktívnejšou. „Dýchanie ústami spôsobuje nedostatočnú stimuláciu dolnej čeľuste a nadmernú stimuláciu lícnych svalov, takže tvár vyzerá dlhšie a nos môže prejsť neatraktívnymi zmenami,“ uviedol. Dýchanie ústami má tiež negatívny vplyv na ústnu dutinu. Nielenže zhoršuje stav zubov a ďasien, ale vedie aj k častejšiemu praskaniu pier a ústna dutina vysychá. To všetko môže viesť až ku chronickému zápachu z úst.

2. Kvalitnejší sexuálny život

Dýchanie nosom môže zlepšiť aj náš sexuálny život. Keďže počas dýchania nosom je priestor na prívod vzduchu menší, zapája sa do neho aj bránica. Jej zvýšená aktivita potom posilňuje ďalšie zložky tzv. hlbokého stabilizačného systému, do ktorého patria aj svaly panvového dna. „Ukázalo sa, že posilnené svaly panvového dna zlepšujú sexuálny zážitok nielen u žien, ale aj u mužov. Oslabenie týchto svalov u mužov je spojené napríklad s problémami s erekciou, u žien môže spôsobiť bolesť pri penetrácii. Naopak, posilnené panvové dno vedie k lepšiemu sexu a častejšiemu a ľahšiemu orgazmu,“ hovorí Veronika Kubíčková sexpertka z e-shopu Ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

3. Pevnejšie zdravie

Dýchanie nosom pomáha tešiť sa z celkového lepšieho zdravia. Zvyšuje sa ním príjem kyslíka a zlepšuje sa krvný obeh, zvyšuje sa kapacita pľúc a prietok krvi do tepien, žíl a nervov. Riasinkový epitel nosovej sliznice funguje ako filter prachu, nečistôt, mikróbov, vírusov a alergénov, čím sa znižuje celkové zníženie chorobnosti a riziko alergií a sennej nádchy. Ukázalo sa tiež, že techniky pomalého nosového dýchania znižujú stres a vysoký krvný tlak.

Informačný servis

K téme

Na Čistinke v Modre, každému je dobre Španielsky ľúbostný podvod. Perfektná RomCom, alias romantická komédia

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Slovensko

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.