Tempo dokončovania bytov na Slovensku sa v prvých troch mesiacoch tohto roka zrýchlilo, počet kolaudácií vzrástol medziročne aj v porovnaní s priemerom piatich rokov pred pandémiou. Naďalej sa však utlmoval rozbeh výstavby nových bytov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Situácia v počte dokončených bytov v prvom štvrťroku 2023 sa medziročne zlepšila, na území Slovenska sa skolaudovalo 4 578 bytov, o 12,3 percenta viac ako v rovnakom čase pred rokom. Súčasne to bol výrazne, o 17 percent vyšší počet bytov, ako v priemere počas prvých kvartálov piatich rokov pred pandémiou," vyčíslili štatistici. Väčšinový 70 percentný podiel tvorili byty v rodinných domoch.

Najviac v Banskobystrickom kraji

Medziročný prírastok dokončených bytov zaznamenalo sedem z ôsmich krajov, v štyroch išlo o dvojciferný rast. Najvyšší medziročný relatívny prírastok, o viac ako dve tretiny, sa prejavil v Banskobystrickom kraji. Dlhodobo však ide o región s nízkym tempom výstavby.

O viac ako tretinu vzrástli novopostavené byty v Bratislavskom kraji, kde ich počet znova prekročil 1000. "Región okolo hlavného mesta má stále najvyšší počet dokončených bytov, v 1. štvrťroku sa na dokončenej výstavbe v SR podieľal 22 %," doplnil štatistický úrad. Dvojciferné rasty zaznamenali ešte Košický a Prešovský kraj. Na druhej strane, menej bytov ako pred rokom sa dostavalo v Nitrianskom kraji.

Aktuálne počty dokončených bytov boli až v siedmych krajoch vyššie ako v priemere počas piatich rokov pred pandémiou. "Najvýraznejší, takmer trojštvrtinový nárast zaznamenal Trenčiansky kraj. V porovnaní s priemerom rokov pred pandémiou klesol počet bytov len v Bratislavskom kraji, aktuálne hodnoty boli nižšie o takmer 17 percent ako v priemere počas prvých štvrťrokov pred pandémiou," priblížili štatistici.

Spomaľovanie výstavby nových bytov

Zároveň upozornili, že počas prvého štvrťroka pretrval trend spomaľovania začiatku výstavby nových bytov. Celkovo sa začalo stavať 3681 bytov, čo bolo o 15,4 percenta menej ako pred rokom. Počet vydaných stavebných povolení na výstavbu bytov dvojciferne zaostával aj za päťročným priemerom predpandemického obdobia.

Počet začatých bytov medziročne klesol v piatich krajoch Slovenska. Najdynamickejšie, o viac ako polovicu, v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji. „O viac ako 20 percent poklesli vydané stavebné povolenia ešte v Košickom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Z troch krajov s nárastom počtu začatých bytov, najvýraznejšia zmena nastala v Nitrianskom kraji, kde medziročne pribudli dve tretiny stavebných povolení,“ vyčíslil ŠÚ SR.

Ku koncu marca tohto roka bolo na Slovensku rozostavaných takmer 80-tisíc bytových jednotiek, čo bolo rovnako ako pred rokom a takmer o 13 percent viac ako v predpandemických rokoch. Najviac bytov vo výstavbe bolo v Bratislavskom, Žilinskom a Trnavskom kraji.

Ďalšie dôležité správy

Byt
Neprehliadnite

Počet dokončených bytov vlani medziročne klesol, najviac sa stavalo v okolí hlavného mesta