Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vo veku 101 rokov zomrela jedna z Picassových múz Francoise Gilotová

Umelkyňa Francoise Gilotová pózuje so svojimi dielami na osobnej výstave v Miláne, 21. decembra 1965. Foto: TASR/AP

Gilotová mala 21 rokov a bola začínajúcou maliarkou, keď sa v roku 1943 v okupovanom Francúzsku stretla s Picassom prvýkrát.

Paríž 7. júna (TASR) - Vo veku 101 rokov zomrela v utorok francúzska umelkyňa Francoise Gilotová, ktorá bola v rokoch 1946-53 múzou španielskeho umelca Pabla Picassa a aj sama sa stala uznávanou umelkyňou.

Jej úmrtie potvrdilo Picassovo múzeum v Paríži, uviedla v stredu agentúra AFP. Denník New York Times informoval, že Gilotová mala nedávno problémy so srdcom a pľúcami.

AFP pripomenula, že kým dve ženy v Picassovom živote spáchali samovraždu a dve ďalšie sa psychicky zrútili, Gilotová bola jedinou ženou, ktorá ho opustila z vlastnej vôle.

"Pablo bol najväčšou láskou môjho života, ale človek musel podniknúť nejaké kroky, aby sa ochránil. Ja som to urobila, odišla som skôr, ako ma zničil," zverila sa Gilotová spisovateľke Janet Hawleyovej pre knihu Umelec a rozhovor z roku 2021.

Gilotová mala 21 rokov a bola začínajúcou maliarkou, keď sa v roku 1943 v okupovanom Francúzsku stretla s Picassom prvýkrát. Picasso bol od nej o 40 rokov starší a bol vtedy ženatý s ruskou tanečnicou Oľgou Chochlovovou. Jeho milenkou bola vtedy francúzska fotografka, maliarka a poetka Dora Maarová.

Dr. Jonas Salk (vpravo), vývojár vakcíny proti detskej obrne, a umelkyňa Francoise Gilotová sa objavujú po civilnom sobáši na parížskej radnici Neuilly 30. júna 1970.
Foto: TASR/AP


Gilotová a Picasso nikdy neuzavreli manželstvo, ale mali spolu dve deti: Clauda, narodeného v roku 1947, a Palomu, ktorá sa narodila v roku 1949. Počas ich spoločného života Picasso Gilotovú často maľoval.

Picassa opustila v roku 1953 a bola prvou z jeho spoločníčok a družiek, ktorá sa podujala na takýto krok. Picasso i jeho okolie jej odchod niesli veľmi ťažko. Samotný maliar Gilotovej tvrdil, že jej maliarska kariéra po odchode od neho nebude úspešná.

"Vo Francúzsku sa to pre mňa dosť skomplikovalo... Odchod od Picassa sa považoval za veľký zločin a už som nebola vítaná,"
citovala Gilotovú v roku 2021 aukčná sieň Sotheby's.

Gilotová sa presťahovala do USA a stala sa americkou občiankou. Na Picassovom pohrebe v roku 1973 sa nezúčastnila.

V roku 1964 jej vyšla kniha Vivre avec Picasso (v slovenskom preklade Žila som s Picassom) - ide o pomerne intímnu knihu o jej živote s umelcom, ktorá mala obrovský úspech. Picassa v nej vykresľuje ako tyranského, poverčivého a egoistického.

V roku 1991 napísala knihu o Picassovom komplikovanom vzťahu s ďalším velikánom moderného umenia Henrim Matissom, s ktorým sa priatelila.

Ďalšími dvoma mužmi v jej živote boli maliar Luc Simon, s ktorým mala dcéru Auréliu, a americký virológ Jonas Salk - vynálezca prvej vakcíny proti detskej obrne -, za ktorého sa vydala v roku 1970 a žila s ním v Kalifornii až do jeho smrti v roku 1995.

Posledné roky svojho života strávila Gilotová v New Yorku, kde pokračovala v maliarskej tvorbe aj po deväťdesiatke.

V roku 2021 sa jej obraz Paloma a la Guitare - portrét dcéry z roku 1965 - predal v londýnskej aukčnej sieni Sotheby's za 1,3 milióna dolárov.

Gilotovej diela boli vystavené v Metropolitnom múzeu a Múzeu moderného umenia v New Yorku, ako aj v Centre Pompidou v Paríži.