Kláštor na ostrove Le Mont-Saint-Michel oslavuje tisícročnicu

NETKY.SK • 5 Jún 2023, 20:00 • 2 min
Kláštor na ostrove Le Mont-Saint-Michel oslavuje tisícročnicu

PARÍŽ - Obľúbená turistická destinácia vo francúzskej Normandii kláštor na ostrove Le Mont-Saint-Michel oslavuje milénium. Do novembra budú na mieste prebiehať výstavy, tanečné podujatia a koncerty.

slovakia

left justify in out

V pondelok tam vystúpi s príhovorom prezident Emmanuel Macron, ktorý si tiež plánuje pozrieť výstavu artefaktov zameranú na históriu tohto románskeho kláštora vrátane obnovenej sochy svätého Michala. Výstavu, ktorú pripravovali dva roky, otvorili v máji. Návštevníci sa dozvedia o spôsobe, akým vybudovali túto monumentálnu stavbu nachádzajúcu sa na skalnatom ostrove spojenom s pevninou iba úzkym chodníkom počas odlivu. Zobrazuje pôvodnú stavbu z roku 966, ktorá však čoskoro kapacitne nestačila množstvám prichádzajúcich pútnikov. To prinútilo staviteľov vybudovať v 11. storočí kláštor, ktorý stojí dodnes.

 

img

 

Francúzsko investovalo do obnovy kláštora v priebehu 15 rokov viac než 32 miliónov eur. Orgány sa zároveň snažia o zachovanie okolitého prostredia národnej pamiatky pred vplyvom masového turizmu. Le Mont-Saint-Michel patrí medzi jednu z najnavštevovanejších destinácií vo Francúzsku mimo Paríža. V roku 2022 navštívilo ostrov 2,8 milióna ľudí, z nich 1,3 milióna si prišlo pozrieť samotný kláštor. Podľa legendy sa v roku 708 archanjel Michal zjavil biskupovi z neďalekej obce Avranches s pokynom, aby postavil na skalnom výbežku chrám k jeho úcte. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies