SpravodajstvoVeda a výskum

„Robokuchár“ by mohol v budúcnosti nahradiť kuchárov. Vedci ho za pomocou AI naučili pripravovať jedlo

Vedcov prekvapilo, ako si umelá inteligencia poradila s identifikáciou rôznych detailov.

Umelá inteligencia v posledných rokoch zaznamenala výrazné pokroky, čo dokazujú aj vedci z University of Cambridge. Vo svojej štúdii urobili z robota kuchára.

V experimente ukázali robotickému kuchárovi 8 jednoduchých receptov na prípravu šalátov. Robot sa pozrel ako človek konkrétny recept pripravil a následne dokázal daný recept identifikovať a následne pripraviť. Zaujímavosťou je, že sledovanie videí rozšírilo obzory robota. Na konci vytvoril 9 vlastných receptov. Výsledky tejto štúdie môžu vedci použiť na vylepšenie automatizovanej potravinárskej produkcie, alebo by mohli jedného dňa viesť k vytvoreniu komerčných robotických kuchárov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ak ste fanúšikom sci-fi, určite ste sa už s podobným konceptom stretli. Robot kuchár možno bude v ďalekej budúcnosti existovať, no varenie predstavuje momentálne pre stroj obrovský problém. Existuje niekoľko robotických kuchárov, no ide o koncepty ktoré vo všetkých smeroch zaostávajú za človekom. My ľudia sa môžeme naučiť recept len pozorovaním iného človeka alebo pozretím videa na YouTube. Ak chceme robota naučiť pripraviť niečo nové, treba to doňho naprogramovať, čo je mimoriadne zdĺhavé a nákladné.

„Chceli sme zistiť, či by sa robot mohol naučiť variť rovnako ako my, teda identifikovaním samotných ingrediencií a spôsobu akým vytvoria jedlo,“ tvrdí Grzegorz Sochacki, jeden z autorov štúdie.

Osvojenie si receptu z internetu

Autori štúdie sa nahrali ako vyrábajú osem jednoduchých šalátov. Následne zobrali komerčne dostupnú neurónovú sieť, ktorá dokázala identifikovať niekoľko rôznych objektov, vrátane ovocia a zeleniny. Robot následne analyzoval každý záber videa a z neho dokázal identifikovať rôzne objekty, napríklad nôž, ingrediencie a ruky kuchára. Následne boli recepty a videá pretvorené na vektory a robot vykonal matematické operácie na vektoroch, aby určil podobnosť medzi demonštráciou a vektorom.

Robokuchár dokázal správne identifikovať použité ingrediencie a činnosť kuchára na videu. Následne dokázal povedať aký recept pripravuje. Robokuchár dokázal správne usúdiť, že ak človek na videu drží nôž v jednej ruke a mrkvu v druhej, mrkvu treba pokrájať. V 16 videách dokázal správny recept uhádnuť v 93% prípadoch, no akcie človeka len v 83% prípadoch. Zaujímavosťou ale je to, že robot dokázal rozpoznať aj variácie v recepte a nebral ich ako nič nové. Takto identifikoval dvojitú porciu šalátu alebo jednoduchú ľudskú chybu.

„Prekvapilo nás koľko detailov si robokuchár dokázal všimnúť. Nešlo o zložité recepty, no napriek tomu dokázal rozpoznať dve rozkrojené jablká a mrkvy sú ten istý recept ako tri rozkrojené jablká a mrkvy,“ vysvetlil Sochacki.

Vedci zatiaľ konštatujú, že sa robot nedokáže riadiť bežnými kuchárskymi videami, ktoré vidíme na sociálnych sieťach. Aby dokázal správne identifikovať objekt, človek ho musí jasne ukázať na kameru, najlepšie celý. Technológie však napredujú a o pár rokov by mohli robokuchári vedieť identifikovať ingrediencie oveľa rýchlejšie. Potom by sa mohli učiť rôzne recepty aj z YouTubu alebo iných platforiem.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close