Standalone VR
Pokračovať v čítaní
Apple predstavil svoj headset Vision Pro
0

Apple oficiálne predstavilo svoju dlho očakávaný headset so zmiešanou realitou na vývojárskej konferencii WWDC 2023. Nazýva sa Apple Vision Pro a stojí naozaj veľa.

O tomto zariadení sa už niekoľko rokov špekulovalo, že Apple chce svojimi zariadeniami a softvérom zasiahnuť aj do segmentu zmiešanej reality. Teraz sa môžeme pozrieť na to, čo tento revolučný produkt od Apple prináša.

Na prvý pohľad sa Vision Pro nejako výrazne nelíši od konkurenčných náhlavných súprav, ako je napríklad Meta Quest 3. Avšak Apple investoval skôr do zariadenie s „luxusným vzhľadom“ a „exkluzívnym dizajnom“. Jeho elegancia je dosiahnutá vďaka použitiu skla a hliníka. Šošovky sú vyrobené spoločne so značkou Zeiss. Na internete ale za ten čas stihlo prísť množstvo vtipov na dizajn zariadenia.


Apple Vision Pro

Apple Vision Pro je headset so zmiešanou realitou, ktorá kombinuje virtuálnu (VR) a rozšírenú realitu (AR). Disponuje až 12 kamerami, ktoré podrobne skúmajú okolie, a tiež niekoľkými senzormi.

Na prvý pohľad je zrejmé, že Apple sa zameral najmä na kvalitu zobrazenia. Nasadil dvojicu veľmi kvalitných microLED panelov s 23 miliónmi pixelov a 4K rozlíšením s podporou HDR. Ovládanie je možné pomocou hlasu, pohľadu (EyeSight) alebo gest.

Na ovládanie slúži jedno fyzické tlačidlo a rotačná korunka, ktoré sú už známe z hodiniek Apple Watch a slúchadiel AirPods Max. Samozrejmosťou je aj priestorový zvuk. Vo vnútri sa nachádza Apple M2 a koprocesoru R1.

Celá náhlavná súprava od Apple pracuje na vlastnom operačnom systéme visionOS. Ponúka známe aplikácie Apple ako FaceTime, Mapy, Mail, Safari a ďalšie, ktoré sú prispôsobené pre využitie v zmiešanej realite.

Spolupráca s Disney

Milovníci filmov sa môžu tešiť na spoluprácu Apple s gigantom Disney. Filmy z Disney Plus si budete môcť pozrieť priamo v headsete. Zaujímavosťou je aj možnosť jednoduchej tvorby 3D fotografií a videí jediným stlačením tlačidla.

Zaujímavou funkciou je aj Optic ID, ktorý je schopný načítať obraz vášho oka a potvrdiť platbu v App Store. Celé zariadenie je napájané batériou, ktorej presná kapacita nie je známa. Konektor je špeciálnym magnetickým MagSafe, takže batériu môžete mať vždy po ruke. Na vytvorenie tohto zariadenia bolo potrebných až 5 000 patentov.

A čo sa týka ceny? Vzhľadom na to, že ide o úplne nový druh produktu od technologického giganta Apple, cena sa pohybuje na úrovni 3 499 dolárov. Apple Vision Pro bude dostupný na trhu začiatkom budúceho roka a prináša nový stupeň zmiešanej reality s nevídanými možnosťami a zážitkami.

Aká je Vaša reakcia?
Zaujímavý článok
0%
Prekvapilo ma to
0%
Pobavilo ma to
0%
Článok má chybu
0%
Autor
Michael Šubák
Som zakladateľom projektu VirtualnaRealita.eu. Virtuálna realita je zaujímavá a nie je len pre hráčov. V každej oblasti môže táto čoraz dostupnejšia technológia pomôcť. Jednoduchšie učenie, spoznávanie sveta, tvorba grafiky, či pozeranie športových prenosov alebo výcvik letcov. Som majiteľom Oculus Rift CV. Rád píšem píšem o VR a chcem sa tejto technológii venovať aj v budúcnosti. Viac o mne na www.michael.subak.sk