Zomrel ultraortodoxný duchovný vodca Geršon Edelstein, mal 100 rokov

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 17:45 • 2 min
Zomrel ultraortodoxný duchovný vodca Geršon Edelstein, mal 100 rokov

JERUZALEM - Vo veku 100 rokov zomrel v utorok rabín Geršon Edelstein, jeden z duchovných vodcov ultraortodoxného judaizmu. Jeho pohreb sa začal v meste Bnej Braku ešte v utorok popoludní a zhromaždili sa na ňom davy ľudí.

slovakia

left justify in out

Vo veku 100 rokov zomrel v utorok rabín Geršon Edelstein, jeden z duchovných vodcov ultraortodoxného judaizmu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na oficiálne izraelské zdroje.

 

Izraelský prezident Jicchak Herzog vyjadril smútok za týmto "popredným duchovným vodcom, ktorého znalosť Tóry ovplyvnila našu generáciu a bude ovplyvňovať aj ďalšie generácie". "Židovský ľud v Izraeli a v zahraničí oplakáva smrť veľkého rabína Geršona Edelsteina. Nech je spomienka na tohto spravodlivého muža, ktorý viedol židovský ľud, požehnaním," vyhlásil David Lau, hlavný aškenázsky rabín Izraela.

 

img

ultraortodoxní židia smútia okolo tela rabína Geršona Edelsteina

 

Edelstein v marci 2022 vystriedal na čele Rady mudrcov Tóry vplyvného rabína Chajima Kanievského. Táto inštitúcia riadi politickú alianciu Zjednotený judaizmus Tóry (Jahadut ha-Tora ha-Me'uchedet), ktorá je súčasťou izraelskej vládnej koalície. Edelstein sa narodil v roku 1923 v Rusku a v roku 1934 emigroval do Palestíny, ktorá bola vtedy pod britskou správou. Ako syn rabína zasvätil celý život štúdiu židovských svätých písiem. Učil na prestížnej ješive Ponevež v ultraortodoxnom meste Bnej Brak východne od Tel Avivu. Neskôr túto židovskú vzdelávaciu akadémiu i viedol.

 

Edelsteinov pohreb sa začal v Bnej Braku ešte v utorok popoludní a zhromaždili sa na ňom davy ľudí. Úrady vopred odhadovali účasť na 100.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies