Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Záverečný víkend Musica non grata

7. júna 2023 redakcia Sezóna 2022/2023

Slovenské národné divadlo predstavilo dramaturgické plány 104. sezóny

Slovenské národné divadlo, nová budova, foto: SND
Veľkosť písma
A
A
A
V utorok 6. júna 2023 sa v SND v Bratislave konala tlačová konferencia, na ktorej divadlo odprezentovalo najbližšie plány všetkých troch súborov – Činohry, Opery a Baletu, ale aj ďalšie svoje aktivity. Naša prvá scéna ponúkne okrem premiér nových inscenácií a repríz z repertoárovej ponuky v podaní domácich a hosťujúcich umelcov aj mimoriadne koncerty a rôzne iné projekty.

Opera SND uvedie tri premiéry a ďalšie špeciálne koncerty a projekty. Do repertoáru Baletu SND pribudnú dva nové tituly, galakoncerty Umenie pre život a populárny Fashion Ballet. Činohra SND pripravuje v novej sezóne deväť nových inscenácií a jednu špeciálnu hru, ktorá vznikne ako classroom play a bude vytvorená pre uvádzanie v školských triedach.

Slovenské národné divadlo vstúpi do 104. divadelnej sezóny na čele s generálnym riaditeľom Matejom Drličkom, ktorý sa na tento post vrátil v máji po polročnej pauze. Spolu s ním sa do SND vrátil aj takmer kompletný tím ľudí, s ktorým do divadla prišiel v roku 2021.

Ekonomickým riaditeľom SND je Matej Bošňák, post riaditeľa obchodu opäť prijal Patrik Taliga a na miesto riaditeľky komunikácie sa vrátila Barbora Šajgalíková. Činohru vedie aj naďalej Miriam Kičiňová, baletný súbor Nina Poláková.

Tlačová konferencia k 104. sezóne SND, 2023, foto: Ľudovít Vongrej / Opera Slovakia

Zmeny sa udiali na poste riaditeľa Opery SND, ktorým je od mája dirigent Martin Leginus (predošlý riaditeľ bol Lubor Cukr), a na mieste riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND, ktorým sa stal uznávaný scénograf a kostýmový výtvarník Peter Čanecký (predošlý riaditeľ bol Peter Klaudíny).

Som rád, že kľúčoví ľudia sa spolu so mnou vrátili na svoje riadiace pozície do Slovenského národného divadla. Dali tak najavo nielen svoju lojalitu voči tejto inštitúcii, ale aj to, že im na SND naozaj veľmi záleží. Verím, že spolu so silnými novými členmi môjho manažérskeho tímu – profesorom Čaneckým a dirigentom Martinom Leginusom – dokážeme do SND priniesť tak veľmi potrebnú ekonomickú aj personálnu stabilitu a vytvoríme podnetné, inšpiratívne a slobodné prostredie pre kvalitnú prácu všetkých troch umeleckých súborov,“ hovorí generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Pevne dúfam, že v novej sezóne naplníme očakávania našich verných divákov a prilákame aj nových vrátane najmladšej generácie. Našou snahou aj naďalej bude našim divákom ponúkať nielen kvalitné umenie a nezabudnuteľný zážitok na našich predstaveniach, ale tiež vytvoriť zo SND otvorený verejný priestor, v ktorom sa stále niečo deje a je miestom na stretávanie s rodinou aj priateľmi,“ dodáva Drlička.

Opera SND v sezóne 2023/2024

V divadelnej sezóne 2023/24 pripravuje operný súbor SND tri premiéry. Na javisko sa vracia v novej inscenácii (koprodukcia s pražským Národným divadlom) jeden z najpopulárnejších operných titulov, Nabucco Giuseppe Verdiho. Dielo hudobne naštuduje taliansky dirigent Pietro Rizzo (v SND sa prvýkrát predstavil v roku 2013, kedy tu dirigoval Pucciniho Bohému). Koncepcia českého režiséra, v SND debutujúceho Tomáša Ondřeja Pilařa, má ambíciu zachovať divácku atraktivitu diela v silnom vizuálnom geste s rešpektom voči historickej predlohe.

Operný evergreen Nabucco vystrieda poetická opera Bedřicha Smetanu Hubička, ktorú uvedie Opera SND pri príležitosti Roku českej hudby a 200. výročia narodenia skladateľa. Toto dielo má pre SND mimoriadny význam, v rovnaký deň ako nová premiéra, teda 1. marca, sa v roku 1920 Hubičkou otváralo Slovenské národné divadlo. Dielo zaznie pod taktovkou českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka, tentoraz v réžii slovenskej režisérky Andrey Hlinkovej a v kostýmoch módneho návrhára Borisa Hanečku.

Prečítajte si tiež:
Smetanova opera Hubička otvorila pred sto rokmi Slovenské národné divadlo
(článok z roku 2020)

Hubičkou sa operný súbor predstaví aj na rešpektovanom českom festivale Smetanova Litomyšl. Dirigent Jaroslav Kyzlink prevezme v smetanovskom roku hudobný patronát aj nad návratom inscenácie Predanej nevesty.

Treťou premiérou sezóny bude Madama Butterfly od Giacoma Pucciniho. Lyrickú hudobnú drámu hudobne naštuduje riaditeľ Opery SND Martin Leginus. Dielo prichádza na scénu v koncepcii mladého činoherného režiséra Matúša Bachynca, ktorý bude touto inscenáciou debutovať v Opere SND.

Nová budova SND, sála opery a baletu, foto: Archív SND

Trojicu premiér v divadelnej sezóne 2023/2024 doplnia programy pre najmenších divákov, vrátane vzdelávacieho cyklu koncertov Bratislavského chlapčenského zboru Príbeh hudby, približujúceho svet hudby pre mladých ľudí, tento raz s podtitulom Tajomstvá ľudského hlasu. SND uvedie aj svetovú premiéru opery Muflón Ancijáš na námet knihy Branislava Jobusa v hudobnom spracovaní slovenského skladateľa Slava Solovica.

V rámci špeciálnych projektov to budú dve mimoriadne udalosti – galakoncert Lucia Popp Tribute, na ktorom renomované spevácke osobnosti pod taktovkou Tomáša Netopila (debut v SND) vzdajú hold našej svetoznámej sopránovej legende a k životnému jubileu sólistu Opery SND bude na programe galakoncert Peter Mikuláš 70. Za dirigentský pult sa postaví Rastislav Štúr.

Diváci aj v nasledujúcej sezóne uvidia úspešnú (v tejto sezóne uvedenú) inscenáciu opery Svätopluk Eugena Suchoňa či najnovšiu belkantovú novinku operného súboru – výpravnú Donizettiho Mariu Stuardu. Dve reprízy Verdiho Dona Carla zaznejú opäť pod taktovkou medzinárodne etablovaného dirigenta Juraja Valčuhu.

Opera SND bude pokračovať s dramaturgickými úvodmi pred predstaveniami, s matiné pred premiérami i s cyklom Komorných koncertov SND. Participovať bude aj na tradičnom Letnom Gala na záver sezóny tentokrát pod taktovkou českého dirigenta Tomáša Braunera.

V repertoári operného súboru ostávajú tituly z predchádzajúcich sezón, vrátane štyroch detských, resp. rodinných inscenácií. Činnosť frekventantov Operného štúdia SND v podobe majstrovských kurzov a koncertov bude pokračovať v rozšírení o účinkovanie v inscenáciách Opery SND. V opernom repertoári bude popri premiérach 13 titulov.

Budúca sezóna bude tiež v znamení významných hostí: Csilla Boros, Maida Hundeling, Damiano Salerno (debut v SND), Kyungho Kim, Aleš Briscein, Peter Kellner, Kateřina Kněžíková, Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Hagen Matzeit, Simona Šaturová a Slávka Zámečníková.

Za dirigentským pultom sa v nasledujúcej sezóne v SND predstavia: Tomáš Brauner, Enrico Dovico, Marco Guidarini, Zuzana Kadlčíková, Jaroslav Kyzlink, Alice Meregaglia, Tomáš Netopil, Ondrej Olos, Maroš Potokár, Pietro Rizzo, Rastislav Štúr, Martin Leginus a Juraj Valčuha.

Novým interným dirigentom sa od budúcej sezóny stane Adam Sedlický, doteraz pôsobiaci prevažne v ostravskej opere a novým koncertným majstrom orchestra SND je Adam Novák, ktorý doteraz v orchestri SND zastával pozíciu vedúceho skupiny druhých huslí. Ako na stretnutí s novinármi uviedol Martin Leginus, Opera SND bude v sezóne 2023/2024 bez šéfdirigenta. Tento post bude obsadený od sezóny 2024/2025.

video

Balet SND v sezóne 2023/2024

Ponuka baletu v 104. divadelnej sezóne prinesie výnimočné projekty choreografov, ktorých tvorba nebola na javisku SND ešte prezentovaná – osobností svetového renomé i mladých.

Osem repertoárových inscenácií doplnia dva premiérové titulydve exkluzívne podujatia, ktoré spoločne tvoria farebný kaleidoskop rôznych tanečných štýlov a estetík, rozprávok i drám, rodinných titulov a kúskov pre fajnšmekrov.

Prvýkrát v histórii súboru vstupuje do repertoáru choreografia legendárneho Rudolfa Nurejeva, konkrétne jeho „viedenská“ verzia ikonického baletu Labutie jazero. Príbeh lásky zakliatej labutej princeznej a princa Siegfrieda plynúci na tóny romantickej Čajkovského hudby prinesie Balet SND s veľkolepou výpravou Jordiho Roiga.

Ďalším obohatením repertoáru bude celovečerný balet Manon v choreografii sira Kennetha MacMillana. Strhujúci milenecký epos na pozadí bohémskeho Paríža na hudbu Jula Masseneta uvádza SND ako baletnú drámu v slovenskej premiére.

Slovenské národné divadlo, nová budova, foto: Archív SND

Balet SND privíta aj hosťujúcich baletných majstrov: Alessandra Pasquali, Ugo Ranieri, Stéphane Phavorine a Cédric Ygnace.

V repertoári ostáva v tejto sezóne uvedený komický balet Zle strážené dievča/La Fille mal gardée z vidieckeho prostredia, ktorý predstavuje rodinný titul, rovnako ako rozprávková Popoluška, detský balet Narodil sa chrobáčik alebo vianočný Luskáčik. Pre milovníkov tradičných inscenácií ponúkne baletný súbor romantický klenot Giselle – balet o láske, ktorá prekoná i smrť.

Kontrast k dejovým baletom budú tvoriť abstraktné inscenácie Carmina Burana v choreografii Edwarda Cluga a Rukopisy majstrov, ktoré prinášajú pohybové jednoaktovky svetových choreografov 20. a 21. storočia. Chýbať nebude ani spoločný projekt Balet&Sľuk/Tancom k sebe.

Na programe Baletu SND budú dva exkluzívne projekty – pokračovaním v tradícii je galakoncert Umenie pre život (spolupráca s Národným onkologickým ústavom v Bratislave) s participáciou sólistov z najprestížnejších divadelných scén sveta, a ďalším je už tretia edícia projektu Fashion Ballet s novými choreografiami i novými dizajnovými kostýmami. Pre veľký divácky záujem o tento projekt sú v sezóne 2023/2024 do programu zaradené aj dve reprízy formátu z tej uplynulej, ktoré budú súčasne poslednou šancou vidieť choreografické a dizajnérske kreácie, ktoré vznikli v sezóne 2022/2023.

V SND sa predstaví aj Balet ND Brno, ktorý do Bratislavy zavíta s predstavením Bolero.

Aj záver nasledujúcej divadelnej sezóny bude patriť podpore budúcich tanečných interpretov a choreografov na koncertoch Večer tanečného umenia VŠMU a Baletu SND a predstavení žiakov Tanečného konzervatória Evy Jaczovej.

video

Činohra SND v sezóne 2023/2024

Činohra SND pripravuje v novej sezóne deväť nových inscenácií a jednu špeciálnu hru, ktorá vznikne ako classroom play a bude vytvorená pre uvádzanie v školských triedach: Ježiš z Montrealu, Blázni z Valencie, Pred očami západu, Sme v pohode, Odliv?, Vassa, Ako sa Ivan Ivanovič a Ivan Nikiforovič rozkmotrili, Akcia B (pracovný názov), Čaute! a jeden titul divadlo predstaví neskôr.

video

Aj v nasledujúcej sezóne Činohra ponúkne edukačné projekty Od textu po predstavenie, Hovorme o divadle, Workshopy tvorivého písania ako aj ďalšie aktivity: diskusie po inscenácii Budete mať luft! program Hommage v Modrom salóne (podujatie pripomínajúce herecké legendy) či diskusie so psychologičkami a psychológmi O duši a divadle. SND poskytne priestor aj na hosťovanie nezávislých divadiel v Činohre SND.

Zdroj: TS a TK SND

videozáznam celej tlačovej konferencie

Zdieľať:

O autorovi

redakcia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


P. I. Čajkovskij: Eugen Onegin
Deutsche Oper am Rhein
záznam predstavenia zo marca 2024
obsah, osoby, obsadenie a viac info TU...