Veľká banka radí, ako nenaletieť na finančné podvody. Na toto by ste si mali dať pozor!

Podvodníci sa z vás snažia vytiahnuť peniaze aj cez investičné alebo krypto podvody. Toto sú ich najčastejšie znaky.

kryptomena hacker
Zdroj: unsplash.com (Michael Förtsch), úprava Vosveteit.sk

Zdá sa, akoby ste sa dnes mohli s podvodmi stretnúť kdekoľvek sa pozriete. Či už ide o podvodné telefonáty, maily či nevyžiadané správy, treba si dať veľký pozor na to aby ste zločincom nenaleteli.

Veľké percento podvodov prebieha aj na sociálnych sieťach, platformách kde zvykneme tráviť veľa času. Určite ste sa už stretli s rôznymi investičnými ponukami, ktoré zneli priam fantasticky, no pozor. Ako varuje finančná spoločnosť Revolut, ak sa niečo zdá až príliš dobré, nemali by sme do toho skákať po hlave.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Kvantum príspevkov na sociálnych sieťach a reklám vo vyhľadávačoch sľubuje dvojnásobok zárobku len za 24 hodín, alebo ponúkajú spôsob ako zbohatnúť na kryptomenách. Ak sa zo zvedavosti pozriete na príspevok alebo stránku, dokonca tam nájdete aj „zákazníkov“, ktorí sa odfotili s hŕbou peňazí, aby ukázali ako im spoločnosť pomohla zarobiť a ako sa teraz majú vďaka nim dobre.

Sociálne siete sú univerzálne médium a stretnúť sa môžete aj so skutočne legitímnymi ponukami, preto by sme nemali hádzať všetky investičné ponuky do jedného vreca. Čo sa však bezpečnosti týka, niekedy je naozaj ťažké rozoznať podvodníka od skutočného investora. Našťastie existuje niekoľko špecifických znakov, ktoré vám pomôžu rozlíšiť čo je čo.

Znaky investičných podvodov

Každý chce zarobiť čo najrýchlejšie a toho sa chytajú aj podvodníci. Vo svojich príspevkoch preto ponúkajú až podozrivo rýchlu a vysokú návratnosť investícií, dokonca bez rizika alebo len s minimálnym rizikom. Častokrát sa vás snažia presvedčiť, že za nimi stojí známa osobnosť, infulencer alebo vládny orgán.

Podvodníci vás častokrát kontaktujú aj telefonicky alebo správou cez sociálne siete. Povedia vám o mimoriadne výhodnej investičnej ponuke a snažia sa vás presvedčiť, aby ste im poslali peniaze. Dôveryhodné agentúry alebo osoby nikdy nekontaktujú ľudí náhodne a z ničoho nič.

Pri pokuse o podvod na vás navyše začne druhá strana vyvíjať tlak a nútiť vás k čo najrýchlejšiemu rozhodnutiu. Nikto vám zbraň pri hlave držať nebude, no nátlak poznáte tak, že vám podvodník nedá čas na rozhodnutie. Buď sa ponuka čoskoro končí, alebo si vymyslí nejaký iný dôvod.

Ak sa obeť nechá za vidinou rýchleho zisku obalamutiť, podvodníci ju môžu požiadať, aby si do počítača stiahla nástroje na zdieľanie obrazovky alebo vzdialený prístup. Chcú vám tak „pomôcť“ pri investovaní. Poskytnutie vzdialeného prístupu niekomu komu nedôverujete na 200% je obrovské riziko. Podvodníci získavajú prístup k celému počítaču a môžu vám do zariadenia nainštalovať dodatočný malvér. Žiadna dôveryhodná finančná inštitúcia vás nebude žiadať o udelenie vzdialeného prístupu.

Ako sa chrániť?

Ak sa na internete stretnete s lákavou ponukou, overte si či investičná spoločnosť existuje v zozname finančných inštitúcií a investičných fondov Európskej centrálnej banky, radí Revolut. K potrebným údajom sa môžete dostať aj cez tento odkaz.

Ďalším spôsobom ako si spoločnosť preklepnúť je vyhľadať si ju cez Google a zavolať na telefónne číslo, ktoré ste získali z nezávislého zdroja. Pri prieskume si všímajte hlavne negatívne recenzie upozorňujúce na podvod. Možno vám podvodný investor zavolá alebo vám posiela správy. V takomto prípade radšej hovor zložte a na správy nereagujte.

Poslednou radou je poradiť sa so známymi alebo rodinou. Ak si nie ste istí či by mohlo ísť o legitímnu ponuku, poraďte sa s niekým, kto sa v tomto odbore vyzná. Známy alebo autorizovaný finančný poradca vám môže pomôcť posúdiť legitímnosť konkrétnej ponuky.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre