Keď dojčenie bolí

Dojčenie môže byť úplne neopakovateľná intímna a nežná záležitosť prežívaná hlavne mamičkou a jej dieťatkom. Rovnako sa však môže zmeniť na nočnú moru – hlavne ak ženu začnú trápiť popraskané bradavky. V našom článku vám poradíme, ako tomuto problému predchádzať, prípadne, ako rozpraskané bradavky liečiť.

bolestive_kojeni-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Skúsenosť s bolestivými alebo rozpraskanými bradavkami má takmer každá mamička, ktorá svoje bábätko aspoň chvíľu dojčila. Práve táto ťažkosť totiž býva jednou z najčastejších príčin, prečo mamička prestane svoje dieťatko dojčiť hneď v prvých týždňoch po narodení, čo je škoda. Príčinou rozpraskaných bradaviek totiž často býva iba nesprávne priloženie alebo zlá technika dojčenia.

Prvýkrát mi bradavky popraskali hneď na druhý deň v pôrodnici. V kombinácii s naliatymi prsníkmi to bol skutočný horor. Tešila som sa, ako si budem dojčenie užívať aj so svojou dcérkou, no namiesto toho som sa bála každého jej prebudenia, lebo dojčenie ma skutočne veľmi bolelo,“ hovorí mamička šesťmesačnej Agátky. „Pomohla mi až laktačná poradkyňa, ktorú som si pozvala domov, keď som už bola skutočne zúfalá a zvažovala som, že dojčenie po dvoch týždňoch utrpenia ukončím.“

ZÁKLADOM JE SPRÁVNA TECHNIKA DOJČENIA

Mnoho mamičiek si tiež myslí, že príčinou popraskaných bradaviek býva aj dlhé cicanie bábätiek. Podľa odborníkov však dĺžka cicania na vznik bolestivých alebo rozpraskaných bradaviek nijako nevplýva. Možno jedine vtedy, ak si vaše dieťatko zvykne zaspávať pri dojčení s vami v posteli a v noci vás používa namiesto cumlíka. Tomu sa snažte predchádzať – ako kvôli sebe, tak aj kvôli dieťatku.

Ako sme už spomenuli na začiatku, najdôležitejšia z hľadiska prevencie je správna technika dojčenia. Od začiatku sa pri dojčení snažte striedať rôzne polohy, aby tlak na bradavku bol vždy na inom mieste. Dôležité je tiež kontrolovať, či sa bábätko správne prisaje – teda uchopí celú bradavku.

„Svojim mamičkám tiež radím, aby si po dojčení prsia neumývali (rozhodne nie mydlom, ktoré ešte viac vysušuje), ale naopak, nechali ich uschnúť, najlepšie s kvapkou materského mlieka,“ tvrdí laktačná poradkyňa Lucie Stavárková. „Niekedy správnemu priloženiu bránia aj príliš naliate prsníky. Ak teda cítite, že ste už pripravená na ďalšie dojčenie, no bábätko spinka, skúste trošku mlieka odstreknúť, ale iba do pocitu uvoľnenia, aby ste zbytočne nepodporovali zvýšenú tvorbu materského mlieka.“

Čítajte tiež:

POZOR NA VLOŽKY DO PODPRSENKY

„Len čo chcete dojčenie ukončiť a bábätko sa bradavky samo nepustí, neodtrhávajte ho násilím, ale vsuňte mu do vnútorného okraja kútikov úst malíček a až potom ho od prsníka odtiahnite,“ radí laktačná poradkyňa. Vhodné je tiež ponúknuť bábätku najprv neboľavý prsník a až keď sa začne uvoľňovať mlieko z boľavého prsníka, tak ich vymeniť, bábätko potom nebude musieť tak silno cicať. „Vložky do podprsenky síce pomáhajú udržať prsia v suchu, no tie menej kvalitné môžu púšťať vlasy a jemnú pokožku bradavky tak ešte viac dráždiť,“ upozorňuje Lucie Stavárková.

Ďalšie 4 tipy pre boľavé bradavky:

  • Vyskúšajte šalviové zábaly, ktoré priložíte na prsia po dojčení – stačí 10 až 15 minút.
  • S mastičkami zaobchádzajte opatrne, nie všetky pomáhajú a nemusia „chutiť“ vášmu bábätku. Skúste si boľavé bradavky potrieť vlastným materským mliekom, ktoré má samo osebe liečivé účinky.
  • Pred dojčením prsia trošku rozmasírujte a nahrejte. Mlieko sa bude lepšie uvoľňovať a bábätko nebude musieť tak silno cicať.
  • Pre rýchle hojenie popraskaných bradaviek sa tiež odporúča hydrogél buď vo forme náplasti, alebo gélu. Ide o vlhké hojenie, ktoré je nielen rýchlejšie, ale tiež pri ňom nevzniká chrasta.

STRIEBRO ZNIČÍ BAKTÉRIE

Ak vám na rozpraskané bradavky nič nepomáha, môžete tiež vyskúšať novinku, ktorou sú tzv. strieborné klobúčiky. Ide o klobúčiky zo striebra, ktoré sa pred dojčením prikladajú na podráždenú bradavku. „Ak je bradavka poškodená, popraskaná alebo len začervenaná, znamená to, že na jej povrchu sa množia nežiaduce baktérie, ktoré sťažujú hojenie. Katión striebra je taký  malý, že prenikne až do DNA baktérie a preruší jej životné funkcie. Keď ich striebro zničí, koža sa potom môže hojiť oveľa rýchlejšie. Zlepšenie možno vidieť už po prvých hodinách používaní,“ hovorí pani Adela, ktorá sa po tom, čo jej tieto klobúčiky „zachránili“ dojčenie, rozhodla dovážať ich aj do Česka.

Veľkou výhodou týchto strieborných klobúčikov je fakt, že majú takmer neobmedzenú životnosť. Hoci je ich zaobstaranie finančne náročnejšie (stoja viac ako 1 000 českých korún), môžete ich odložiť pre dcéru alebo neskôr požičať kamarátke.

 

7.6.2023 4:59| autor: Pavla Maříková | zdroj: Článok vznikol v spolupráci s laktačnou poradkyňou www.dulakporodu.cz

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist