Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay pokračuje, Šatan odkazuje: Nikoho nebudeme prosiť

Najskôr dostal darčeky, medzi nimi aj fujaru, a potom oznámil rozhodnutie, na ktoré čakalo celého hokejové Slovensko. Žiadne prekvapenie sa nekoná, Craig Ramsay (72) zostáva na striedačke národného tímu.

06.06.2023 18:31
Craig Ramsay Foto: ,
Craig Ramsay a Miroslav Šatan pózujú s darovanou fujarou, ktorú kanadský tréner dostal od vedenia SZĽH za prekonanie rekordu.
debata (9)

Šéf domáceho hokeja Miroslav Šatan (48) potvrdil, že mužstvo povedie aj na MS 2024 v Česku.

„Mám rád svoju prácu i ľudí na Slovensku. Nemusel som dlho rozmýšľať,“ usmieva sa kanadský odborník. Reprezentáciu viedol v 125 zápasoch, čo je viac, ako doterajší rekordéri Július Šupler a Ján Filc (obaja po 122).

Keď ste začínali v roku 2017 na Slovensku, čakali ste, že tu zostanete tak dlho?

Craig Ramsay: Žiadne rekordy som si nevytýčil. Miro mi zavolal, mali sme dlhé debaty a napokon sme sa dohodli, že sa pokúsime zmeniť smerovanie slovenského hokeja. Že v národnom tíme urobíme dobrú atmosféru – tak, aby sa do neho hráči radi vracali.

Aj vďaka tomu sme dosiahli úspechy, či už to bol olympijský bronz z Pekingu alebo vlaňajší draft NHL. Každý rok som si hovoril, že je mojím posledným vo funkcii, ale vždy sa niečo stalo a zostal som. Zostávam aj teraz, spolu sa pokúsime dosiahnuť ďalšie úspechy.

SR Hokej SZĽH reprezentácia Ramsay pokračovanie BAX Čítajte aj Tréner Ramsay po predĺžení zmluvy: Každý rok si hovorím, že je posledný

Boli ste si vtedy istý výberom?

Miroslav Šatan: Keď som začínal ako generálny manažér reprezentácie, bola to jedna z mojich prvých úloh. Kandidátov sme mali viac, ale pre mňa bol Craig voľba číslo jeden. Prispel k tomu aj fakt, že som s ním mal v závere hráčskej kariéry osobnú skúsenosť. Keď som ho presviedčal, vravel som mu, že to bude u nás na dva-tri roky, aby nám vychoval nástupcov.

Keď sa pozriem na prácu, ktorú pre nás za šesť rokov urobil, je to oveľa viac, ako sme očakávali a plánovali. Zmenil filozofiu hry, akým hrá reprezentácia. Vidia to nielen odborníci, ale aj hokejová verejnosť. Verím, že smerom, ktorý Craig nastavil, sa bude náš hokej uberať aj v ďalších rokoch.

Je niečo, čo ste za šesť rokov nestihli?

CR: Stále sú veci, ktoré sa dajú vylepšiť. Na MS sa nám podaril ťah s brankármi, hoci všetci si mysleli, že medzinárodne neskúsení gólmani budú problém. Ukázal sa opak, boli našimi oporami. Ale platí, že aj v Rige nám chýbali góly. Strieľali sme ich málo a potom sme na to doplácali. Intenzívne pracujeme na tom a verím, že ak preskočíme túto prekážku, budeme ešte úspešnejší.

MŠ: Základ sa podaril – zmenili sme filozofiu a nastavenie slovenského hokeja. Na veciach, ktoré nám zatiaľ nevychádzajú, pracujeme. Je jedno, akí hráči teraz prídu do reprezentácie, pretože všetci vedia, aký systém Craig od nich očakáva.

Náš cieľ zostáva nezmenený – napodobniť medailu z Pekingu a dosiahnuť ďalší podobný úspech. Sme krajina, ktorá má hokejovú špičku veľmi limitovanú. Nemáme toľko hráčov ako väčšie tímy. Vytvárame také prostredie, aby sa hráči do reprezentácie tešili. Nie aby sme mali veľa ospravedlneniek, pretože potom, rovnako ako tento rok, balansujeme na hrane úspechu a neúspechu.

Čo treba urobiť pre to, aby ospravedlneniek bolo čo najmenej?

MŠ: S vnútornou motiváciou každého hráča sa veľa urobiť nedá. Neveríme, že by sme mali niekoho nútiť alebo niekoho prosiť. Pracujeme a chceme byť úspešní s hráčmi, ktorí prejavia záujem za nás hrať.

S akými cieľmi pôjdete do budúcej sezóny?

CR: S takými ako vždy – vyhrať čo najviac zápasov a dosiahnuť úspech. Vrcholom sezóny bude šampionát v Česku, predpokladám, že fanúšikovia nám vytvoria takmer domáce prostredie. Nebude to ľahká sezóna. Chalani sa aj vďaka výkonom v reprezentácii dostávajú do čoraz lepších klubov a potom je problém, aby boli k dispozícii pre potreby reprezentácie. Aj taký je však hokejový život. Pokračujeme v našej práci, budeme hľadať nové, mladé talenty, ktoré sú prísľubom. Filozofia na ľade zostáva rovnaká – chceme hrať rýchlo, agresívne a rozumne.

MŠ: Čaká nás aj olympijská kvalifikácia, kde zabojujeme o postup na olympiádu v roku 2026. Ak sa tam dostaneme a vyberieme správny tím, môžeme napodobniť vlaňajší Peking.

florida bobrovskij Čítajte aj Na tréning v šľapkách, potom piesok a opálené telá. Aj Ramsay vie, ako chutí raj na zemi

Sú MS v Česku pre vás atraktívne natoľko, že to bol jeden z dôvodov pokračovania spolupráce?

CR: Kývol by som aj tak. Šampionát v Rige pre nás nedopadol najlepšie. Nedosiahli sme výsledok, v ktorý sme dúfali. Od účasti v play off nás delili detaily. Všetci máme v sebe pocit nedokončenej práce. Viem, že máme na to, aby sme skončili lepšie ako mimo top osmičky.

Konzultovali ste svoje rozhodnutie aj s manželkou?

CR: Už pred odchodom na MS do Rigy mi vravela, že vie, že sa na Slovensko vrátim aj po lete a že budem pokračovať. Pozná ma a rozumie mi. Verím, že tento rok jej rodinné povinnosti dovolia, aby mohla za mnou prísť na Slovensko.

Máte už vyriešených aj asistentov trénera?

MŠ: Zatiaľ nie, máme na to celé leto. Zásoba asistentov u nás je dostatočná. Príde na to čas na začiatku sezóny.

Doterajší asistent Andrej Podkonický bude trénovať v ruskej KHL, ako to vnímate?

CR: Vždy želáme našim trénerom i hráčom v kariérach to najlepšie. Situácia sa môže zmeniť zo dňa na deň. Uvidíme, čo sa stane v najbližších mesiacoch.

Slovensko tréneri MS Ramsay Čítajte aj Prestupová bomba na hokejovom poli! Ramsayho asistent bude trénovať jeden z najbohatších klubov KHL

Prečo dostal tréner k rekordu ako darček fujaru?

MŠ: Aby hráči minimálne ešte jeden rok hrali tak, ako bude pískať. (úsmev)

Pocestuje fujara s vami aj do Kanady?

CR: Najskôr musím zistiť u leteckej spoločnosti, či ma s ňou pustia do lietadla. Veľmi rád by som ju priviezol domov. Doma mám špeciálnu miestnosť na trofeje. Poteší ma, ak sa fujarou pochválim pred rodinou a známymi, pretože vyjadruje hrdosť, že som trénerom Slovenska.

Ako strávite leto?

CR: Budem hrať golf a venovať sa rodine. Teším sa na vnúčatá, ktoré som dlhšie nevidel. Plus, moja manželka má pre mňa určite pripravené prekvapenia, o ktorých ešte ani netuším.

Najvyťaženejší tréneri Slovenska na MS v hokeji Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček trénerov podľa počtu...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Craig Ramsay